Kým sa rozhodnete požiadať o úver

Autor: redakcia Banky.sk
15.11.2016 (09:00)

Úver, pôžička, spotrebák, nákup na splátky... názvov pre spotrebný úver používame v slovenčine niekoľko. Vždy sa však jedná o to isté – kúpite si niečo, na čo aktuálne nemáte vlastné peniaze a preto si od niekoho požičiate.




Vyzerá to tak jednoducho – vyplniť žiadosť, podpísať a ak vás banka či nebankovka považuje za schopného peniaze splatiť, na účte máte zrazu o pár sto či o pár tisíc eur viac. Prípadne rovno z obchodu odídete s novou chladničkou alebo autom.
Rozhodnutie zobrať si úver však obyčajne nie je jednoduché – kým sa pre pôžičku skutočne rozhodnete, mali by ste porozmýšľať nad niekoľkými vecami.

Ako získať výhodný spotrebný úver - odborná poradňa


Skutočne si potrebujem požičať?

Niekedy je nákup nutnosťou. Ak nemáte v čom prať, lebo vaša stará práčka vypovedala službu, asi toho veľa nenarozmýšľate. Buď kúpite novú z našetrených peňazí, a ak žiadne nemáte, musíte si zrejme požičať.
Na druhej strane sú však veci, ktoré síce veľmi chceme, ale k životu ich zrovna nepotrebujeme – napríklad väčší televízor, drahú dovolenku, či najnovší mobil. Ak viete s nákupom počkať a postupne si naň našetriť (alebo si jednoducho povedať, že toto je nad vaše možnosti), je odloženie nákupu rozhodne lepšie riešenie.

Koľko som schopný splácať

Keď ste sa už pre úver rozhodli, ako prvé si spočítajte, koľko peňazí mesačne budete vedieť „vydeliť“ na splátku pôžičky a či zvládnete splácanie po celú dobu, na ktorú sa chcete zaviazať. Ideálne je spočítať si to tak, aby splátka neznamenala pre váš rozpočet prílišnú záťaž. Porozmýšľať nielen nad pravidelnými výdavkami, ale aj nárazovými. Nechystá sa vaše dieťa so školou na lyžiarsky výlet? Nebude vaše auto potrebovať servis?
Je potrebné zvážiť tiež nepredvídané situácie – ako napríklad, že zostanete dlhšie PN alebo prídete o prácu a príjem bude zrazu výrazne nižší.

Neprehliadnite

Kto mi požičia za najvýhodnejších podmienok

V ďalšom kroku je dobré zamyslieť sa nad tým, odkiaľ si peniaze vlastne chcete požičať. Od blízkych? Z banky? Či od nebankovej spoločnosti? Prehľad bankových úverov ponúka niekoľko webových portálov, určite stojí za to, stráviť čas porovnaním úverov od niekoľkých bánk. Ak si chcete požičať od nebankovej spoločnosti, vyberte si z tých, ktoré majú licenciu od NBS.

Neporovnávajte len úroky, ale tiež poplatky za poskytnutie úveru. Spočítajte si, koľko za úver zaplatíte celkovo. Za pozornosť stoja tiež informácie o tom, ako banka či nebankovka postupuje v prípade omeškania so splátkou, aká je výška sankčného úroku a tiež čo by sa stalo, keby ste úver prestali splácať úplne, napríklad v prípade straty zamestnania.

Kým o úver reálne požiadam

Vybrali ste si inštitúciu, z ktorej by ste si chceli požičať. Kým však o úver reálne požiadate, zistite si o ňom pár detailov. Informujte sa, aké sú základné podmienky jeho poskytnutia – napríklad výška a typ požadovaného príjmu, vekové obmedzenia, doklady potrebné k podaniu žiadosti a podobne.
Ak si nie ste istí svojou platobnou históriou, nechajte si vystaviť výpis z úverového registra a v prípade, že v ňom máte negatívny záznam, prehodnoťte svoj zámer požičať si hneď a zaraz. Predídete tak potenciálnemu zamietnutiu vašej žiadosti a ďalšiemu negatívnemu záznamu v registri.

Pri vypĺňaní žiadosti o úver odpovedajte vždy pravdivo, vyvarujte sa chýb či preklepov. Aj zdanlivé drobnosti môžu viesť k predĺženiu schvaľovania alebo dokonca k zamietnutiu vašej žiadosti.
Zdroj: ZUNO, Foto: redakcia