Predschválené úvery. Čo vás pri vybavovaní čaká a aké sú podmienky?

Autor: Katarína Macková
10.05.2017 (09:00)

Už sa vám stalo, že vám bol bez vašej iniciatívy ponúknutý úver, ktorý vás zaujal? Čo potrebujete urobiť a aké výhody a nevýhody vás čakajú?




O úvere väčšinou uvažujeme vtedy, keď si potrebujeme požičať; môže sa však stať, že ak nám ho ponúknu, zamyslíme sa nad touto možnosťou aj v prípade, že sme o nej predtým neuvažovali. Vždy sa nájde niečo, čo by si vyžadovalo investíciu - a predschválený úver sa javí ako vhodná možnosť.

Online alebo na pobočke

Podľa Angeliky Farkašovej, vedúcej oddelenia úverov VÚB, u nich má klient dve možnosti. Buď požiada o úver rovno z pohodlia domova cez internet banking či mobil banking, alebo oň požiada rovno na pobočke banky. "Vybavenie takéhoto úveru je veľmi rýchle, stačí jeden doklad totožnosti a klient má doslova do pár minút peniaze k dispozícii na svojom bežnom účte," vysvetľuje s tým, že veľmi dobrá dostupnosť predschváleného úveru už priamo hovorí o vysokom záujme klientov.


Ten potvrdzuje aj Tomáš Palovský z mBank. „Ponuky na predschválený úver dostavajú naši klienti prostredníctvom digitálnych kanálov, ako je internet banking. Žiadosť stačí dokončiť online, klient nemusí nikam chodiť, ani predkladať žiadne dokumenty. Predschválené ponuky sú medzi klientmi veľmi obľúbene, tvoria až štvrtinu podaných žiadostí.“

Neprehliadnite

Zjednodušené schvaľovanie

Podľa Lýdie Žáčkovej, hovorkyne Poštovej banky, stačí, ak sa klient zastaví na obchodnom mieste, podá žiadosť a peniaze môže mať na účte už do pár minút. "Predschválené úvery majú vo väčšine prípadov zjednodušené schvaľovanie," vysvetľuje a pridáva výhody aj nevýhody, s ktorými treba rátať.


Výhody

  • rýchlosť - peniaze sú spravidla na účte už do niekoľkých minút
  • nízka administratívna náročnosť (napríklad bez potreby predkladania potvrdení o príjme)
  • skrátený proces schvaľovania a vysoká pravdepodobnosť schválenia
  • niektoré banky ponúkajú možnosť získať ich aj bez návštevy pobočky (cez IB, mobilnú app a podobne)

Nevýhody

  • ich podmienky nemusia byť vždy pre klienta najvýhodnejšie – vždy je dobré porovnať si ponuku s konkurenciou

Poobzerajte sa aj inde

Aj keď na jednej strane platí, že banka, v ktorej máte dlhodobo účet, by vás mala najlepšie poznať, nezaškodí poobzerať sa aj inde. Aj keď by sa rozdiel na prvý pohľad nezdal veľký, za dlhšie časové obdobie by z toho vznikla zaujímavá čiastka. Rozhodne preto stojí za to dať si trocha námahy a skúmať aj konkurenčné ponuky. Vaša banka totiž vychádza z analýzy vášho bankového účtu, čo je správny a legitímny spôsob, avšak nezaručuje, že konkurencia nebude mať lepšie možnosti. A ak sa na porovnávanie necítite, oslovte radšej odborníka.
Foto: redakcia