Rýchlokurz: Ako sa stať investorom do podielových fondov (1.časť)

Autor: Vladimír Málik
11.09.2017 (09:00)

Skúsení investori už podielové fondy iste dobre poznajú. Kto sa ale na finančný trh ešte len chystá vyraziť, neoľutuje, keď sa s nimi zoznámi - podielové fondy sú totiž tým najjednoduchším spôsobom, ako sa z ničoho stať investorom.
 

 

 

Čo je to podielový fond

Princíp podielového fondu je veľmi jednoduchý. Vychádza z toho, že jeden človek, ktorému z mesačnej výplaty ostane niečo k dobru, si príliš veľa akcií ani dlhopisov nenakúpi. Pokiaľ sa ale spojí s viacerými ľuďmi a všetci vložia do fondu svoje drobné prostriedky, môžu investovať spoločne. Vstúpiť do fondu môžete kedykoľvek, rovnako tak vám nikto nebráni ho opustiť, až budete chcieť. Sila spolupráce investorov tkvie v tom, že môžu investovať aj do drahších akcií výborne prosperujúcich spoločností. Nemusia sa obmedzovať len jedným podnikom, ich investície sa môžu rozložiť medzi viac podobných firiem. Môžete tak podporovať vizionára a lídrov v oblasti inovácií, aj spoločnosť, o ktorej budúcnosť zatiaľ nie je potrebné sa báť, pretože už dlho žne celosvetový úspech (a vy im to prajete).

Princíp podielového fondu

17 09 11 pic1

Investičná spoločnosť

Ďalšou výhodou podielového fondu je, že sa o vaše investície starajú profesionáli. Dlhodobo sledujú vývoj akcií na trhu a majú prehľad o tom, ake odvetvia, regióny alebo meny sú v rozkvete, a ktoré naopak upadajú. Ich činnosť reguluje zákon a kontroluje ju depozitár (banka, ktorá eviduje majetok fondu) a audítor. S vašim majetkom teda nakladajú pod dohľadom a podľa presne vymedzených pravidiel.

Možnosť voľby

To samozrejme neznamená, že za vás bude investičná spoločnosť rozhodovať vo všetkom. Pri vstupe do fondu si sami zvolíte svoju investičnú stratégiu: čo chcete nakupovať (akcie, dlhopisy), v akom ekonomickom odvetví (potravinárstvo, chemický priemysel, stavebníctvo ...), kde chcete investovať (USA, Európa, rozvíjajúce sa trhy, celý svet ...) a v akej mene. Podľa toho, aké stratégie sa vám budú páčiť, môžete investovať do jedného, ​​ale aj do viacerých fondov.

17 09 11 pic2

=============================================================================

Prečítajte si tiež: K investovaniu do podielových fondov stačí len pár klikov

=============================================================================



(PR servis)
 
Zdroj: mBank, Foto: mBank