Najčastejšie chyby pri investovaní do fondov

04.12.2017 (12:00)

Mnoho ľudí sa vrhne na investovanie bez akýchkoľvek znalostí a skúseností v tejto oblasti. Zďaleka nie každý je pritom prirodzený talent, ktorý základy investovania zvládne doslova ľavou zadnou. Väčšina sa dopúšťa bežných začiatočníckych chýb, niektorí sa však nikdy nepoučia. Lenže zlá investícia znamená prísť o peniaze.

Chyby nerobí iba ten, kto nerobí vôbec nič. Aj ničnerobenie však môže byť niekedy chybou. Sú však chyby, ktorým sa dá vyhnúť, ktorých dôsledky nemusíme znášať. Aké sú najčastejšie chyby investorov do podielových fondov? Pozrime sa na ne bližšie.

Investovanie „nesprávnych peňazí“

Pod pojmom „nesprávne peniaze“ treba rozumieť prostriedky, ktoré sú určené na bežnú spotrebu a výdavky. Príkladom môže byť investovanie peňazí, ktorých prvotným účelom bolo splácanie hypotekárneho úveru. Takýmto spôsobom sa dostanete pod tlak, čo neprispieva k správnemu rozhodovaniu sa. Hovorí sa, že by ste mali mať rezervu minimálne vo výške 3 mesačných platov, vždy je ale lepšie, keď ušetríte o niečo viac. Či už sú podielové fondy akokoľvek výhodné, tieto peniaze si radšej nechajte na účte v banke.

Nereálne očakávania

Skôr, ako investujeme svoje finančné prostriedky, mali by sme si zodpovedať tieto otázky. Kedy investované peniaze budeme potrebovať? Aké zhodnotenie od investovania očakávame? Aké riziko sme ochotní postúpiť? Investujeme na pár mesiacov či na niekoľko rokov? Sme ochotní znášať dočasne aj poklesy trhov? Máme v rezerve aj iné peniaze alebo investujeme všetky svoje úspory? Chceme investovať jednorazovo alebo postupne? Podobné otázky si jednoducho položiť musíme, pokiaľ si plánujeme vytvoriť určitú stratégiu, ako dosiahnuť požadovaný cieľ.
Najdôležitejšie je stanoviť si cieľ a až potom vybrať investičný fond, ktorý nám tento cieľ pomôže splniť.

Vsadiť všetko na jednu kartu

Hovorí sa, že risk je zisk. Pre neskúsených investorov však neodporúčame všetko vsadiť na jednu kartu. Práve diverzifikácia ochráni investíciu pri veľkých poklesoch trhu. Investíciu možno diverzifikovať podľa regiónu (Európa, Ázia, Amerika), podľa odvetvia (energetika, finančníctvo, stavebníctvo) alebo meny (dolár, euro, libra). Pri investovaní do podielových fondov môžeme investovať až do desiatok, či stoviek celosvetovo uznávaných spoločností, čím významne minimalizujeme riziká.

Nakupujeme draho a predávame lacno

Častokrát investujeme, až keď nám potenciálne investície ukážu výborné výnosnosti za minulé obdobie, a predávame, keď sa naším investíciám nedarí. Čo má veľmi negatívny vplyv na celkovú výnosnosť našej investície, lebo úspech investovania je založený na nákupoch v blízkosti začiatku rastového trendu a predaji v blízkosti konca rastového trendu. Iba skúsení investori sú schopní investovať týmto spôsobom. Ak k nim zatiaľ nepatríte, nechajte si radšej poradiť od odborníkov.

Nedostatočná trpezlivosť

Opäť opakujeme, že úspešný investor je iba trpezlivý investor. Ako sa hovorí, trpezlivosť ruže prináša. Len v tomto prípade ruže predstavujú peniaze. Finančné trhy majú svoje časové zákonitosti, ktoré je potrebné akceptovať. Častou chybou býva práve nedodržanie investičného horizontu. Pred samotnou investíciou by si mal investor dôkladne premyslieť, či v prípade neočakávanej udalosti nebude nútený svoju investíciu predčasne ukončiť.

Podliehanie emóciám a neustále sledovanie výkyvov

Asi najväčšou chybou pri investovaní je podliehanie emóciám. V bežnom živote je dôležitá racionalita a na finančnom trhu to platí dvojnásobne. Žiadne investovanie nie je úplne bez rizika. Najdôležitejšie je nespanikáriť. Za posledné obdobia môžeme sledovať rôzne výkyvy na finančných trhoch spôsobené pádom cien ropy, hypotekárnou krízou, zvolením nového amerického či francúzskeho prezidenta atď. Je dôležité si uvedomiť, že výkyvy na trhoch budú vždy a sú prirodzené. Príliš časté sledovanie vývoja investície je nevýhodné najmä preto, že už aj malé pohyby trhov dokážu „nakopnúť“ človeka k nesprávnemu rozhodnutiu. Nehovoriac o tom, že takéto stresy neprospievajú ani vášmu zdraviu.
 
Zdroj: mBank, Foto: mBank