Investovanie do kryptomien

Autor: Mário Skyba
09.05.2018 (09:00)

Kryptomeny sú riziková, ale nádejná investícia. Kto chce investovať do bitcoinu, nemal by do neho vložiť všetky peniaze.



Krytomeny, teda elektronické peniaze, sa stali minulý rok investičným hitom. Len hodnota bitcoinu, najstaršia a najznámejšia kryptomena, stúpla od januára skoro o 2000% z necelých 1000 dolárov na skoro 20 000 dolárov. Odvtedy síce jeho hodnota spadla na terajších 8000 dolárov, ale stále je to obdivuhodný nárast ceny na trhu.

Odborníci preto varujú, že kryptomeny sú síce lákavá, ale aj veľmi riziková investícia. Prepady ceny boli v jednom týždni aj o niekoľko tisíc dolárov. Preto vo vašom investičnom portfóliu by kryptomeny mali mať len pár percent.

Vývoj ceny bitcoinu

2018-05-09-JR-kryptomeny-GRAF
(zdroj: investplus.cz)


Keď hovoríme o kryptomenách, často sa spomína hlavne bitcoin. Na svete však existuje niekoľko stoviek, ba možno až tisícok rôznych krytomien. Medzi známejšie spomedzi nich patrí Ethereum, Litecoin, Ripple.

Slováci môžu do bitcoinu investovať priamo cez nákup na online burze či v bitcoin mate, ale aj sprostredkovane cez podiel v bitcoinovom fonde. Podľa odborníkov je investovanie do bitcoinu cez fond jednoduchšie a bezpečnejšie, ako ho kupovať na "vlastné triko". Nepotrebujete si otvárať účet na bitcoinovej burze či zriaďovať virtuálnu peňaženku. Výhoda investovania vo fonde je aj v tom, že za bezpečnosť investície je zodpovedný manažér fondu. Pri priamom vlastníctve bitcoinu si ochranu pred hackermi musíte zabezpečiť sami.

Neprehliadnite
 ► Investovať do nehnuteľnosti, či akcií?
 ► Bude špekulatívna mánia na trhu s kryptomenami pokračovať?
 ► Nakupujem bublinu, držím bublinu, no nie je to bublina. Čo je to?
 ► Užitočné rady pre mladých investorov
 ► Toto by vás mohlo zaujímať o investovaní

Poplatky za platby sú vysoké

Ak si chcete kúpiť bitcoin za 100 eur, pripravte sa na to, že priemerný poplatok za transakciu sa pohybuje v desiatkach dolárov.

Poplatky nie sú stanovené centrálnou autoritou ako napríklad Národnou bankou Slovenska, ale určuje si ich každý odosielateľ tejto meny individuálne. Platí, že čím nižší poplatok, tým menšia je šanca, že ťažiari overia plne vašu transakciu. Poplatky môžu byť od nuly až do nekonečna, v priemere to býva niečo medzi 5 až 60 eurami. Aj preto sú podľa odborníkov momentálne zaujímavejšie iné alternatívne meny ako je Litecoin, Dash, Zcash, Monero, pretože sú lacnejšie čo sa týka poplatkov.

Poplatky za transakcie s kryptomenou sú vysoké aj preto, lebo bitcoinová sieť dokáže spracovať len okolo sedem transakcií za sekundu. V tomto roku by mala byť do prevádzky uvedená inovácia Lightning Network, ktorá by mala dramaticky zvýšiť počet transakcii za sekundu. So zvýšením kapacity siete pôjdu dole aj poplatky.

Odporucame
 ► Čo by ste si mali všimnúť pri výbere hypotéky
 ► Hypotéku si teoreticky môžete dofinancovať aj spotrebným úverom, ale...
 ► Banky sprísnili pri navyšovaní vašej hypotéky
 ► Ako úspešne investovať
 ► Predaj bytu s ťarchou je náročnejší
 ► Všetko o daňovom bonuse na hypotéky pre mladých

Bitcoin alebo menej známe kryptomeny

Bitcoin je najstaršia a najznámejšia kryptomena, ale jej význam sa pomaly stráca v záplave nových elektronických mien. Kým na začiatku minulého roka patril bitcoinu vyše 80-percentný podiel na trhu, v súčasnosti je menej ako polovičný.

Svetlejšiu budúcnosť odborníci predpovedajú elektronickej mene Ethereum. „Táto mena dokáže spracovať až 1,25 milión transakcií denne. Ich objem môže dosiahnuť až desiatky miliárd dolárov,“ tvrdí Jacob Pouncey, analytik kryptomien v Saxo Bank.

Odborníci odhadujú, že v tomto roku bude naďalej nových kryptomien pribúdať. To povzbudí špekulatívnu bublinu na trhu. „Z dlhodobého hľadiska dôjde ku konsolidácii počtu kryptomien a veľa ich bude musieť zaniknúť,“ tvrdí J. Pouncey.
 

Investičná poradňa - toto sa pýtajú ľudia najčastejšie

Hodnota bitcoinu

Optimisti očakávajú, že trhová kapitalizácia kryptomien bude naďalej rásť a dosiahne až cenu 25-tisíc dolárov. Kým pesimisti predpovedajú nárast regulácie, či dokonca zákaz kryptomien v niektorých štátoch, čo by ich hodnotu skresalo.

Podľa analytikov sa ošiaľ okolo bitcoinu nápadne podobá na dot.com bublinu z konca 90-tych rokov.Vtedy veľa malých internetových firiem zvýšilo svoju hodnotu, ale potom ich cena prudko klesla a veľa z nich skrachovalo.

V kryptomenách by preto mal mať investor peniaze, ktorých potenciálna strata ho nebude mrzieť. Podiel kryptomien na celkovom investičnom portfóliu by mal podľa odborníkov tvoriť maximálne 5%.

Zdanenie kryptomien

Obmedzovanie obchodovania s virtuálnymi menami už zaviedla Čína aj Južná Kórea. Analytici preto predpovedajú, že v tomto roku môže cena kryptomien veľmi kolísať a klesať, ak ich štáty začnú regulovať.

Odborníci tiež tvrdia, že niektoré štáty majú snahu o vytvorenie vlastných virtuálnych mien, ktoré by umožnili ich kontrolu, prípadne ich zdaňovanie. Urobila tak už napríkald Venezuela, kde hyperinflácia zdevastovala kúpnu silu domácej meny. Na druhej strane regulácia nemusí mať len negatívne dopady na bitcoin. Ak bude primeraná, priláka nových investorov.

Na Slovensku sa na obchody z kryptomenami chystá posvietiť ministerstvo financií. To chce v budúcnosti zdaniť príjmy pri obchodovaní s kryptomenou. Odborníci na dane sú však skeptickejší. Naznačujú, že bude problém určiť už len to, či sa kryptomeny majú považovať za menu, finančný majetok alebo tovar.

Pri drobných investoroch do kryptomien je zase problém určiť, či ide o príležitostnú transakciu alebo opakované obchodovanie.

 
Foto: redakcia