Študenti majú v banke šancu na zľavy

Autor: Andrej Dori
14.09.2011 (10:40)

Na začiatku školského roka sa študenti začínajú obzerať po ponuke výhodných účtov od bánk. Čo banky ponúkajú a aké majú podmienky?  

Ak chcete študentský účet v niektorej z bánk na Slovensku mali by ste v prvom rade dokladovať, že ste študentom. V niektorých bankách stačí spĺňať vek, v iných potrebujete aj potvrdenie o návšteve školy. Ak máte od 15 do 26 rokov Poštová banka vám ponúkne zvýhodnený účet Postkonto Junior. „Vek je jedinou podmienkou pre čerpanie zvýhodnia na účte, kde platíte nulový poplatok za vedenie účtu,“ informuje Eva Sagálová, hovorkyňa Poštovej banky. VÚB banka ponúka tiež 100 % zľavu z mesačného poplatku za vedenie študentského účtu Start konto. „Je určené pre študentov vo veku od 15 do 26 rokov, ktorí sa preukážu dokladom o štúdiu na strednej alebo vysokej škole. Neštudent zaplatí za konto 0,30 eur mesačne,“ dodáva Alena Walterová, hovorkyňa VÚB banky. Okrem bežných služieb ako jednu embosovanú platobnú kartu či elektronické bankovníctvo VÚB banka ponúka k tomu účtu aj zvýhodnený poplatok za výber hotovosti z bankomatu v zahraničí platobnou kartou vydanou k Start kontu za 1,20 eur. Vo Volksbank Slovensko si študent môže vybrať program služieb Index. Ten obsahuje napríklad bezplatné vedenie bežného účtu s minimálnym zostatkom,výbery z bankomatov Volksbanky zadarmo či vydanie medzinárodného preukazu ISIC.

Ak by ste chceli ísť na vašom študentskom účte do mínusu, teda dostať povolené prečerpanie musíte mať vo väčšine bánk pravidelný príjem prípadne stačí, ak vám na účet rodičia posielajú pravidelne peniaze. Vo Volksbank máte možnosť poskytnutia povoleného prečerpania na účte do sumy 233 eur. "Študent musí mať pravidelný príjem na účet, ale nemusí to byť nutne jeho zárobok, aby mohol dostať povolené prečerpanie," hovorí Jana Lukáčová, hovorkyňa Volksbank. VÚB banka vám povolené prečerpanie schváli ak je váš kreditný obrat minimálne vo výške 50 % z nastaveného povoleného prečerpania. Ak môžete ručiť finančnými prostriedkami (napr. termínovaný účet alebo podielové fondy rodiča), môžete využiť výhodnejšie prečerpanie s finančným ručením. Ak vám príde na účet v priebehu mesiaca aspoň 100 eur a uskutočníte aspoň 6 transakcií, vo VÚB banke získate na nasledujúci mesiac aj poistenie straty a krádeže dokladov, kľúčov a SIM karty s poistným limitom 65 eur. „Študent navyše získa polovičnú zľavu z mesačného poplatku za vedenie jedného devízového,“ dodáva Walterová.

Špeciálne karty pre študentov banky veľmi neponúkajú. V Poštovej banke by ste si mali vystačiť z bežnou ponukou kariet. Podobne je to aj vo VÚB banke, kde dostanete k účtu jednu embosovanú debetnú platobnú kartu MasterCard alebo VISA Classic. K účtu si môžete prikúpiť aj platobnú kartu VISA EURO<26 , s ktorou získate viaceré zľavy pri vzdelávaní, cestovaní či poistení doma a v zahraničí. „Start konto s toto kartou stojí študenta 0,85 eur mesačne čo je poplatok za licenciu EURO 26,“ dodáva Walterová. Ak máte kartu MasterCard vo Volksbanke môžete ju použiť na bezkontaktné platby.

Pozri tiež:
Ako financovať vysokoškolské štúdium