Poplatky pri kreditkách sa môžu vyšplhať vysoko

Autor: Andrej Dorič
24.10.2012 (07:00)

Pri úverových kartách platíte za to, že ich máte, za ich nesplácanie, ale aj za upomienky či výber z bankomatu.  
 
Kreditná karta je dobrý sluha, ale zlý pán. Pomôže vám k prístupu k hotovosti keď potrebujete a ak si ustrážite úverové obdobia mate pôžičku zadarmo. Keď však nie ste poctivý dlžník, vyjde vás táto karta veľmi draho. BANKY.sk zisťovali aké poplatky sa k vlastníctvu kreditky nabaľujú.

Banky na Slovensku poskytujú rôzne druhy kreditných kariet od bežných, cez embosované až po zlaté. Ich ceny sa pohybujú od 0 eur za rok až po viac ako sto eur ročne. V Slovenskej sporiteľni dostanete kreditku VISA Classic za 15 eur ročne, embosovaná karta tej istej značky vás vyjde na 25 eur ročne a zlatá karta stojí až 90 eur ročne. 

VÚB banka vám poskytne Master Card kreditnú kartu za 27 eur ročne, ale aj kreditku spoločnosti American Express za 133 eur ročne.

Tatra banke zaplatíte za štandardnú Visa kreditku ročne 27,48 eur, za zlatú kartu to bude až 96 ročne a za platinovú Visa kreditku si banka účtuje 240 eur ročne.

Online banky sú aj pri kreditkách lacnejšie ako kamenné. ZUNO bank nemá za bežnú kreditku žiadny ročný poplatok a za platinovú zaplatíte iba 5 eur. 

Neporiadni dlžníci si priplatia

Keď nesplácate kartový úver na čas banky vám vyrubia úroky z omeškania. V Slovenskej sporiteľni je to 8% ročne k základnej sadzbe 19,5%. Za upomienku zaplatíte ďalších 10 eur navyše.

V Tatra banke za upomienka zaslanú SMSkou zaplatíte len jedno euro, ale za papierové pripomenutie je to až 15 eur. Úrok z omeškania je v tejto banke vyšší ako v Sporiteľni - až 8,75 % ročne k základnej 17,8% sadzbe.

Vo VÚB banke sú sankčné úroky podľa druhu karty od 25,65 do 27%. "Sankčná sadzba nie je sadzba navyše k základnej sadzbe. Je to finálna sadzba, ktorou sa úroči čast úveru, s ktorou je klient v omeškaní – teda neúročí sa ňou celý dlh, ale len tá čast, ktorá mala byť povinne splatená," vysvetľuje Michal Kopecký z VÚB banky. Za upomienku do 20 dní od omeškania zaplatíte v tejto banke 3 eurá a za neskoršiu až 17 eur.

ZUNO bank má úroky z omeškania vo výške 8%, ktoré priráta k základne sadzbe 20,99% a za upomienku si účtuje 15 eur. 

Poplatky pri kreditkách
  za kartu ročne úroky z omeškania
ZUNO bank 0-3 eur 28,99%
Slovenská sporiteľňa 15-90 eur 27,5%
VÚB banka 27-133 eur 25,65 do 27%
Tatra banka 27,48 -240 eur 26,55 %
 

Porovnajte si kreditky bánk

Vyberať hotovosť sa kreditkou neoplatí

Výber z bankomatu kreditkou je tiež drahý. Bežne si banky účtujú okolo 5 eur. Taký poplatok majú Slovenská sporiteľňa aj Tatra banka. „Do konca roka máme pre klientov špeciálnu akciu, vďaka ktorej za výber hotovosti doma či v zahraničí neplatia žiaden poplatok,“ informuje Štefan Frimmer, hovorca Slovenskej sporiteľne. 

VÚB banka je o niečo drahšia zaúčtuje si 2 % z transakcie, minimálne 6,60 eur. ZUNO bank má poplatok 3 eura za výber z bankomatu. Banky preto odporúčajú na vyťahovanie hotovosti používať debetné karty, ktoré sú lacnejšie alebo v rámci balíka máte výbery v cene. 

Vedenie účtu zadarmo

Našťastie väčšina oslovených bánk si neúčtuje poplatok za vedenie kartového účtu ani za výpis z kartového účtu. „Štandardný výpis ku kreditnej karte zatiaľ nie je možné získať z internet bankingu, je však možné urobiť výpis transakcií,“ vysvetľuje Marína Smolková, hovorkyňa Tatra banky.

Neprehliadnite:
Pri zneužití karty prídete najmenej o sto eur
Online banky začínajú vydávať bezkontaktné karty
Online banky sa púšťaju do kreditiek
Foto: Ivan Sedlák