V pobočke zahraničnej banky možno hypotéku nedostanete

Autor: Andrej Dorič
25.02.2013 (07:00)

Vláda chce zakázať zahraničným pobočkám bánk na Slovensku poskytovať hypotéky, vraj, aby ochránila spotrebiteľov. 
 
Čerstvá novela zákona o bankách, schválená vládou minulý týždeň obmedzí pobočkám zahraničných bánk poskytovanie hypoték. Tie budú môcť klientom ponúkať len spotrebné úvery na bývanie. Novela totiž zakazuje bankám financovať úver vydávaním hypotekárnych záložných listov, ktorými sa kryli hypotéky. Ak návrh prejde v parlamente bude platiť od začiatku júna. Bude to znamenať aj to, že v pobočke zahraničnej banky po novom nedostanete hypotéku pre mladých ani klasickú hypotéku.

Okamžite sa proti takému obmedzeniu ozvala Slovenská banková asociácia, ktorá tvrdí, že je to diskriminácia podnikania a môžu z toho Slovensku hroziť medzinárodné žaloby.

Nový zákon môže postihnúť najmä UniCredit banku, ktorá sa v tomro roku mení na Slovensku z dcéry na pobočku. Zatiaľ táto banka poskytuje aj klasické hypotéky aj hypotéky pre mladých.

Podľa informácii denníka sme.sk sa tento zákaz dostal do zákona na návrh Národnej banky Slovenska, ktorá sa obáva, že pobočky zahraničných bánk sú zraniteľnejšie v prípade problémov ich matiek ako dcérske banky. Pobočky totiž nie sú pod takou kontrolou centrálnej banky ako dcéry. Národná banka vraj chce iba lepšiu ochranu nás-spotrebiteľov. 

Neprehliadnite:

Oplatí sa viac hypotéka alebo spotrebák na bývanie
Ako si vybrať správnu hypotéku
Banky bojujú o klientov lacnejšími hypotékami
Porovnajte si úroky na hypotékach
Zdroj: sme.sk, Foto: Ivan Sedlák