Prevzatie hypotéky môže a nemusí byť výhodné

Autor: Andrej Dorič
26.02.2013 (07:00)

Ak máte záujem o dom najprv si zistite, či je úverovo „čistý“, teda či nie je zaťažený inou hypotékou. Ale aj keď bude, nemusí vás to odradiť od kúpy.  
 
Pri rozhodovaní, či prevziať úver aj s kúpeným bytom či domom, si musíte zvážiť viaceré faktory. V prvom rade si zistite, aký tip úveru má na nehnuteľnosť váš predchodca, či úver splácal na čas a či by ste vy nedostali v čase kúpy lacnejší úver v inej či rovnakej banke.

Ak zhodnotíte, že úver je výhodný a chcete ho prevziať mali by ste vedieť, že úrokovú sadzbu a splatnosť úveru vám banka štandardne pri prevzatí dlhu nezmení, ale môžete požiadať o zmenu sami. Banka prihliadne na váš rating a stanoví inú výška úroku. Za zmeny v úverovej zmluve si však musíte priplatiť a poplatky sú niekedy viac ako 100 eur.  

Prehľad poplatkov za zmenu v úverovej zmluve si pozrite v nasledujúcej tabuľke.

Banka Výška poplatku
OTP banka  65 eur
Slovenská sporiteľňa 99 eur
Prima banka 100 eur
Tatra banka 110 eur
mBank od 16,60 eur do 150 eur (podľa druhu zmeny)
Sberbank 140 eur
VÚB banka 150 eur/110 eur (bez schvaľovania)
ČSOB, Oberbank 150 eur
UniCredit Bank 166 eur 
 

Výhody a nevýhody prevodu dlhu


Prevod dlhu je z pohľadu banky najjednoduchší spôsob ako riešiť kúpu zaťaženej nehnuteľnosti. Ale taký prevod má výhody aj pre vás ako kupujúceho či pre predávajúceho. Predajca prestane byť úverovo zaťažený a vy budete mať jednoduchší a rýchlejší proces spracovania nového úveru. Banka urobí len zmluvu o prevode dlhu. Navyše prevzatie dlhu je aj lacnejšie riešenie lebo platíte poplatok len za zmenu v úverovej zmluve.

Nevýhodné môže byť prevzatie úveru v prípade, že máte lepšiu bonitu ako predávajúci a banka by vám odmietla znížiť úrok.

Ako na to
  • Predajca musí požiadať banku o súhlas s predajom založenej nehnuteľnosti a zároveň požiadať o predčasné splatenie úveru.
  • Banka mu vystaví potvrdenie o výške dlžnej sumy k dátumu predčasného splatenia a súhlas s prevodom vlastníctva založenej nehnuteľnosti.
  • Kúpna cena bude poukázaná na evidenčný bankový účet (teda účet banky, na ktorý klient nemá dosah), z ktorého si banka prostriedky následne zinkasuje a vystaví potvrdenie o uvoľnení záložného práva pre kataster
Neprehliadnite:
Oplatí sa viac hypotéka alebo spotrebák na bývanie
Ako si vybrať správnu hypotéku
Oplatí sa poistiť si úver pre prípad smrti?
Porovnajte si úroky na hypotékach
Foto: Ivan Sedlák