Kde sa oplatí uložiť 3000 eur

Autor: Andrej Dorič
09.05.2014 (10:45)

Banky.sk zisťovali na aký sporiaci produkt sa dnes oplatí uložiť voľné peniaze.  
 
Všeobecne si klienti bánk myslia, že na termínovaných vkladoch sa dá zarobiť viac ako na sporiacich účtoch. Za to, že sa vzdáte svojich peňazí na dlhší čas by ste mali dostať aj vyšší úrok. To však nemusí platiť pri kratších viazanostiach. Na ročnom viazanom vklade môžete v niektorých bankách zarobiť menej ako na sporiacom účte, kde si pravidelne rok sporíte.

Banky.sk zisťovali koľko by klient zarobil ročne, ak by vložil 3000 eur na termínovaný vklad s ročnou viazanosťou a aký by bol jeho výnos ak by rovnakú sumu postupne vkladal na sporivý účet v priebehu roka. Napokon sme zisťovali koľko by zarobil na vkladnej knižke s ročnou výpovednou lehotou.

Neprehliadnite V ČSOB by klientovi odporučili vložiť 3000 eur na Sporiaci účet Depozit. Ak by ste tam mesačne vkladali po 250 eur počas 1 roka mali by úrokom 1,3% ročne. Ak by ste boli aktívni klient s bežným účtom váš hrubý úrok by bol 21,27 eur, po zdanení by ste za rok zarobili 17,22 eur.

Pri 3 000 eurovom vklade na ročný termínovaný vklad by ste dostali v tejto banke úrok iba 0.7%. Zarobili by ste v hrubom 21 eur a po zdanení len 17,01 eur. 

Sberbank by ste tiež viac zarobili na sporiacom účte ako na termínovanom, ale museli by ste splniť niekoľko podmienok, aby ste získali 1,3% bonusový úrok.

- vkladali by ste mesačne na sporiaci účet minimálne 20 eur
- zo sporiaceho účtu by ste nevybrali žiadne peniaze 
- zostatok na sporiacom účte by bol maximálne 50 000 eur 

„ Ak by ste niektorú z týchto podmienok v niektorom mesiaci nesplili, pre nasledujúci mesiac by ste mali zhodnotenie 0,20% ročne,“ upozorňuje Ľubica Chmelová, hovorkyňa Sberbank.

Náš modelový klient by tieto podmienky splnil. Na sporiacom účte by zarobil 1,5% ročne, hrubý úrok by bol 45 eur a po zdanení by mu banka pripísala 36 eur.

Na termínovanom vklade by dostal rok nižší iba 1% ročne a na úrokoch by zarobil 30 eur v hrubom a 24 eur v čistom. 

Na kapitálovej vkladnej knižke by zarobil najmenej s úrokom 0,70% a čistým výnosom iba 17 eur.

V nasledujúcich tabuľkách si prezrite top 5 bánk, kde môžete zarobiť najviac na jednotlivých typoch sporenia ak tam vložíte 3000 eur

Banka Termínovaný vklad (úrok za rok)
Prima banka
Termínovaný vklad s viazanosťou
0,80/1,80%*
BKS
Termínovaný vklad
1,80%
 KDB
Termínovaný vklad
 
1.75%
 Privat banka
  FIX Konto            
1.70%
 OTP banka
Termínovaný vklad
 
1.70%
*Úrokové sadzby sú zvýhodnené a platia pre termínované vklady otvorené po dátume zriadenia Osobného účtu

Úroky vo všetkých bankách na termínovaných vkladoch si pozrite tu.

Banka Sporiaci účet (úrok za rok)
Prima banka
Sporenie k Osobnému účtu
5%
Sberbank
Sporiaci účet
 
0,20/1,50%*
 CSOB
Sporiaci účet Deposit
 
0,80/ 1,30**
 Zuno
Sporenie Plus
             
1.20%
 BKS
Online sporiaci účet
 
1.00%
* vyšší úrok je s bonusom 1,3% po splnení podmienok
** vyšší úrok získate, ak súčasne využívate balík služieb Pohoda alebo Extra Pohoda aktívne 

Úroky vo všetkých bankách na termínovaných vkladoch a sporiacich účtoch si pozrite tu.
 
Z týchto príkladov vyplýva, že na sporiacom účte môžete zarobiť viac ako na termínovanom vklade, ale len pri kratších viazanostiach a keď splníte podmienky banky. Na dlhším viazanostiach sa úroky na termínovaných vkladoch pohybujú od 1 do 3%, čo je viac ako dostanete na sporiacom účte. 

Tiež je zrejmé, že menšie banky na trhu sa pokúšajú získať si klientov vyššími úrokmi na sporivých produktoch, aby im ponúkli aj bežné účty a pretiahli ich k sebe od väčších bánk, ktoré majú úroky nižšie.

Ďalšie rozdiely


Peniaze na sporiacom aj vkladovom účte sú chránené zákonom o ochrane vkladov. Rozdiely však existujú nielen v úrokoch.

Na sporiaci účet môžete dodatočne navyšovať sumy, ak máte voľné peniaze. Na termínovanom vklade to banky neumožňujú alebo iba v čase obnovy vkladu, teda keď vám končí jedna viazanosť a predlžujete si ju.

„Na termínovaných vkladoch nie je možné sumu priebežne navyšovať, na to slúžia sporiace účty, kde si klient môže sporiť koľko chce a kedy chce,“ informuje Zuzana Eliášová, hovorkyňa ČSOB.

Rozdiel je aj v tom, že na otvorenie termínovaného vkladu nemusíte mať účet v banke. Pri sporiacom účte to zvyčajne banky vyžadujú a za bežný účet si zaplatíte niekoľko eur mesačne, čo za rok môže byť až niekoľko desiatok eur. Váš úrok na sporiacom účte teda môže byť nižší ako poplatky za účet.

“Sporiace účty sú súčasťou väčšiny našich programov služieb a banka ich samostatne neposkytuje,” dodáva Chmelová.

Napokon sa obe formy sporenia odlišujú aj postupom úročenia. Pri sporiacich účtoch sú úroky zvyčajne pripisované každý mesiac a preto, nastáva ich kapitalizácie teda zhodnotenie častejšie. 

Pri termínovaných vkladoch sú úroky vyplácané v deň splatnosti vkladu teda napríklad raz ročne alebo každé tri mesiace podľa dĺžky vkladu. Pripisovanie úrokov na vkladných knižkách tiež prebieha iba raz ročne.
Foto: Ivan Sedlák