Skryté poplatky pri refinancovaní hypotéky

Autor: Andrej Dorič
27.02.2015 (14:00)

Pri refinancovaní hypotéky nehľaďte len na nižší úrok, ale aj na dodatočné poplatky. Dáme vám tipy, ako na poplatkoch ušetriť.

Okrem bežných poplatkov pri sťahovaní hypotéky - ako sú poplatok za poskytnutie úveru, za znalecký posudok či za kataster - sa vám môžu vyskytnúť aj ďalšie, s ktorými ste nerátali.

Jedným z nich je poplatok za vyčíslenie zostatku úveru v starej banke. Za to si banky účtujú niekoľko desiatok eur alebo aj vyše 100 eur.
 
Zadajte otázku do poradne o hypotékach

V ČSOB si za vyčíslenie zostatku úveru zaplatíte 100 eur, v UniCredit Bank je to 40 eur. V Slovenskej sporiteľni zaplatíte až 149 eur. Tomuto poplatku sa vyhnete, ak úver splatíte k dátumu obnovy sadzby.

V prípade, že sa klient rozhodne vyplatiť úver v našej banke, môže tak urobiť úplne bez poplatku v čase, kedy mu končí fixácia. K tomuto dátumu mu tiež bezplatne vyčíslime aj zostatok úveru,“ informuje Štefan Frimmer, hovorca Slovenskej sporiteľne.

Neprehliadnite

Základné poplatky pri prenose hypotéky

 
  • Poplatok za vyčíslenie zostatku starej hypotéky
  • Poplatok za predčasné splatenie starej hypotéky mimo výročia fixácie - od 2 do 5%
  • Poplatok za poskytnutie nového úveru - % z výšky hypotéky
  • Znalecký posudok - od 100 do 300 eur
  • Návrh na vklad do katastra - 66 eur
  • Zrýchlený vklad - 266 eur
  • List vlastníctva - 8 eur
  • Za kópiu z katastrálnej mapy - 8 eur
 

Pýtajte sa na zľavy
 

Pri refinancovaní úveru na bývanie sa novej banky pýtajte na zľavy na poplatkoch, pretože tie pri prenose hypotéky bývajú štedrejšie a niektoré poplatky odpúšťajú.

V rámci kampaní odpúšťa väčšina bánk poplatok za poskytnutie úveru, kde môžete ušetriť až na niekoľko stoviek eur, pretože jeho výška je určená ako percento z poskytnutej sumy úveru. Všetky bankové akcie aj podmienky na zľavy na hypotéky si môžete pozrieť tu.

Niektoré banky sú ešte štedrejšie. Slovenská sporiteľňa napríklad hypotéku na vyplatenie úveru z inej banky poskytuje bez spracovateľského poplatku, aj bez znaleckého posudku a bez dokladovania príjmu.

Napokon sú tu poplatky, ktoré platíte nie banke, ale štátnym úradom ako je kataster alebo pre znalca za ohodnotenie bytu a týmto poplatkom sa zvyčajne pri refinancovaní nevyhnete. Znalca vám však vedia banky zabezpečiť na svoje náklady alebo od vás nebudú pýtať nový posudok, ak pôvodný nie je veľmi starý, zvyčajne 2-5 rokov.
Foto: Ivan Sedlák