Úľavy pri splácaní hypotéky sú časovo obmedzené

Autor: Andrej Dorič
05.03.2015 (16:30)

Odklad splátky a poistenie úveru vám pomôže len dočasne. Ak ste už so splátkou meškali, banky budú menej ochotné vám vyjsť v ústrety. 

Banky vám bežne ponúknu viacero možností ako situáciu s nedostatkom financií na splácanie hypotéky riešiť.

1. Môžete si znížiť mesačné splátky predĺžením doby splatnosti úveru
2. Dočasný odklad splácania istiny úveru
3. Odklad celej splátky úveru
4. Refinancovanie  existujúceho úveru

Banky zvyčajne pristupujú ku každému klientovi individuálne a ponúknú mu možnosť podľa jeho konkrétnej situácie.
 
 
 
Ak banka zhodnotí, že vaše finančné problémy môžu trvať dlhšie, navrhne vám predĺženie doby splatnosti, v dôsledku ktorého Vám klesne mesačná splátka.

Na druhej strane úver viac preplatíte, keďže úroky budete platiť dlhšie. Navyše za zmenu v úverovej zmluve si banky zvyknú účtovať poplatok aj nad 100 eur.

Neprehliadnite

Odklad splátky a poistenie úveru pomôže len dočasne
 

Odklad splácania istiny úveru je úľava iba na krátky čas s limitom zvyčajne na pol roka.  Banka predpokladá, že za ten čas si nájdete novú prácu alebo sa vyliečite z dlhšej choroby.

Pri odložení splátok majú banky aj iné obmedzenia. Prvýkrát si môže klient požiadať o odklad splátok istiny najskôr po roku od čerpania úveru. Navyše nesmiete už byť neplatič. Preto radšej s bankou komunikujte vaše problémy včas, aby ste predišli zamietnutiu úľav.

Niektoré banky ako mBank poskytujú odklad splátok maximálne dvakrát po dobu splácania úveru.

Počítajte tiež s tým, že pri odklade splátky istiny vám bude banka účtovať naďalej  úroky za prerušené mesiace a po odklade sa vám zvýši aj splátka.

Problémom so splácaním sa môžete vyhnúť, ak máte úver poistený. Ale ani poistenie vám nepomôže dlhodobo. V prípade PN alebo straty zamestnania poisťovňa za klienta uhrádza mesačné splátky po dobu 12 mesiacov. Iba v prípade smrti alebo invalidity poisťovňa uhradí celý váš aktuálny dlh.

Aby ste sa tejto nepríjemnej situácii vyhli, banky radia mať vždy vybudovanú rezervu vo výške 3 - 6 mesačných splátok.  
Foto: Ivan Sedlák