Ako ušetriť na finančných produktoch?

Autor: redakcia
01.02.2021 (10:00)

Aj keď nie ste odborník na financie, dokážete využívať služby banky bez poplatkov a na úveroch ušetriť desiatky euro mesačne. Poradíme ako nato.


Bežný účet

Niektorí ľudia využívajú bankový účet, ktorý si zriadili pred mnohými rokmi a aj keď za neho platia každý mesiac poplatok, nezmenia ho. Dôvod je jednoduchý - boja sa administratívy, že zabudnú nahlásiť zmenu každému, kto to potrebuje, že si budú musieť nanovo zriadiť trvalé príkazy či inkasá, že sa budú musieť naučiť pracovať s novým internetbankingom/apkou,...

Zmena účtu pritom nie je žiadnym strašiakom. Nové apky a internet bankingy sú intuitívne a ľahko sa ovládajú, banka pri prenose účtu vám dokáže nastaviť všetky trvalé príkazy aj inkasá tak, ako ste to mali v starej banke. Na vás ostane len nahlásenie nového účtu zamestnávateľovi.

Banky, ktoré majú účty zdarma bez akýchkoľvek podmienok: Účet zdarma ponúka aj Raiffeisen banka, ale s obmedzenými službami. Ostatné banky ponúkajú spoplatnené účty, no poplatok si môžete znížiť cez vernostný program. Ten je iný v každej banke.
 

>> Pri aktuálnych poplatkoch za bežný účet 5-8 eur mesačne, ročne dokážete ušetriť 60-96 euro.

Sporiaci účet

Vedenie sporiaceho účtu je zdarma. Dnes je už bežné, že banka umožňuje klientom mať zriadených bez poplatku aj viacero sporiacich účtov. Úrokové sadzba na sporiacom účte sú nulové, alebo s úrokom blízkym nule. Výnimku tvorí Prima banka so sporením 5% a 365.bank so sporením - Syslením 3,65%. Obidve tieto sporenia však majú svoje obmedzenia. Napriek obmedzeniam, tieto sporiace účty vám vedia zarobiť niekoľko eur mesačne.

Hypotéka, úver, kreditná karta

Tu platí jednoduché pravidlo: Drahé úvery treba nahradiť lacnejšími, alebo ich spojiť do jedného lacnejšieho úveru. S týmto by vám vedel poradiť šikovný úverový/hypotekárny špecialista, ktorý pozná produkty viacerých bánk. Dokáže vám vypočítať úsporu po zohľadnení všetkých poplatkov, ktoré budú s refinancovaním/konsolidáciou spojené. Taktiež vám vie poradiť, ako môžete na týchto poplatkoch ušetriť. Výsledkom bude, nižšia mesačná splátka, resp. kratšia doba splácania pri rovnako vysokej splátke.

>> Úsporu je ťažké odhadnúť, no rátajte, že by ste mohli ušetriť desiatky euro mesačne. Možno aj viac.

Investičné produkty

Ak nie ste špecialista na investovanie, nechajte si poradiť od odborníka. Nenechajte si v týchto veciach radiť od "suseda", ktorý sa v investovaní vyzná ako "kura v pive". Najskôr by vás nahovoril na niektorú z pyramídových hier.
Investičný produkt treba vyberať podľa viacerých kritérií. Zohľadniť treba váš postoj k riziku, časový horizont, všetky poplatky (spojené s nákupom správou a predajom), daňové zaťaženie a očakávaný výnos. Správny výber produktu by vám mal priniesť nielen zhodnotenie (vyššie ako inflácia), ale aj "kľudný spánok". Ak ste konzervatívny investor, nevrhajte sa do vysoko rizikových investícií, s veľkou pravdepodobnosťou by ste investíciu pri prvom výraznom poklese predali a prerobili.

Poistenie

Poistné zmluvy aj na neživotné aj životné poistenie treba občas prevetrať. Ak ste poistenie uzatvorili pred mnohými rokmi, zrejme takáto poistka už nebude aktuálna. Či už z dôvodu nízkej poistnej sumy (pri nehnuteľnostiach), alebo v škále rizík. Dnes poisťovne poisťujú aj riziká, ktoré pred niekoľkými rokmi neexistovali. Opäť si porovnajte viacero ponúk. Nová poistka môže byť lacnejšia ako tá stará, prípadne za rovnakú sumu získate širšie poistné krytie.
 
Foto: Shopify Partners, Burst.shopify.com