Platby kartou v zahraničí majú svoje pravidlá. Oplatí sa ich dodržiavať

Autor: redakčne upravené
10.07.2023 (15:00)

Ak sa chystáte vycestovať do zahraničia, prečítajte si praktické rady týkajúce sa platenia a výberu hotovosti. Poradíme vám aj, čo robiť v prípade straty a krádeže platobnej karty.

Platenie u obchodníkov má svoje špecifiká

„Ak budete platiť kartou tam, kde nemajú euro, neodporúčame využiť službu Dynamic Currency Conversion (DCC). Tá totiž ponúka prepočet čiastky transakcie na menu, v ktorej je vedená karta a výmenný kurz použitý u obchodníka je veľmi často pre klienta výrazne nevýhodný. V takomto prípade si z ponúknutých možností prepočtu vyberte menu krajiny, v ktorej sa nachádzate,“ radí Alesandro Villa, vedúci oddelenie kariet zo spoločnosti Home Credit. Či platiť kreditnou alebo debetnou kartou, to je úplne na vás, pri nákupoch u obchodníka v tom nie je rozdiel. V EÚ by ste nemali mať problém ani s VISA ani s MasterCard. Väčšina obchodov je vybavená terminálmi pre bezkontaktné platenie, teda nahraním karty do mobilu sa minimalizuje prípadná škoda pri strate karty, navyše ide o najbezpečnejšiu formu platenia.

Vezmite si viaceré karty a menšiu hotovosť

Na cesty do cudziny je vhodné mať k dispozícii dve karty. Ak napríklad vyčerpáte limit na jednej, stratíte ju, ukradnú vám ju alebo ju „zhltne“ bankomat, máte ihneď k dispozícii druhú.

Kartu určite budete potrebovať na severe Európy, v niektorých obchodoch v Holandsku a Švédsku už hotovosťou nezaplatíte. V iných krajinách zas na pláži alebo vo verejnej doprave budú preferovať hotovosť. Menšiu hotovosť si vezmite so sebou z domu, zvyšok podľa potreby si vyberiete z miestnych bankomatov.

V exotických krajinách sa vám zídu okrem miestnej meny aj doláre alebo eurá. Napríklad v stánkoch s občerstvením, taxíkoch, reštauráciách alebo pri platení za rôzne výlety vám ponúknuť často lepšiu cenu, ak máte hotovosť.

Výber hotovosti z bankomatov – ideálne bezkontaktne

Pokiaľ je to možné, vyberajte bezkontaktne, je to nielen jednoduchšie, ale aj výrazne bezpečnejšie. Znížite tým riziko zneužitia, tzv. skimming (skopírovanie karty v bankomate) a nehrozí, že karta zostane v bankomate pri opakovane chybne zadanom PIN-e.

Aj v bankomatoch sa vyhnite službe DCC, rovnako ako pri platení v obchodoch. Pred samotným výberom si skontrolujte, či prevádzkovateľ bankomatu neúčtuje poplatok navyše, pričom o jeho výške musí informovať vopred. Kým vaša banka vám nemusí účtovať poplatok za výber z bankomatu ani v zahraničí, komerčný prevádzkovateľ áno. Ideálne preto je, ak vyberáte z bankomatov, ktoré prevádzkuje vaša banka alebo skupina, do ktorej patrí.

Nezabudnite si nastaviť limity

Nezabudnite si nastaviť limity na karte pre výbery z bankomatov aj pre platby u obchodníkov a na online platby. V dnešnej dobe je bežné, že sa vstupenky na návštevy múzeí a pamiatok kupujú online, niekde dokonca iná možnosť ani nie je. Nastavením limitov tiež chránite svoje peniaze, pokiaľ by vám kartu ukradli. Limity si môžete skontrolovať a nastaviť aj v mobilnej apke vašej banky. Do apky a internetbankingu sa nikdy neprihlasujte z verejnej wifi siete!

Čo robiť pri strate či krádeži karty?

Pokiaľ vám v zahraničí ukradnú peňaženku a prídete o hotovosť, platobné karty a doklady, je to síce veľký problém, ale nie neriešiteľný. V prvom rade si okamžite zablokujte platobné karty. „Najrýchlejšie zablokujete kartu v mobilnej aplikácii, môžete tiež zatelefonovať na zákaznícku linku vydavateľa karty alebo prostredníctvom internetového bankovníctva. Základným pravidlom je zbytočne neotáľať a konať čo najrýchlejšie, aby nedošlo k zneužitiu karty. Zároveň si môžete zažiadať o vydanie novej karty. Niektorí poskytovatelia, a to je aj prípad Home Creditu, ponúkajú virtuálnu kartu, ktorú môžete okamžite aktivovať v mobilnom zariadení. Tí, ktorí majú v ponuke klasickú kartu, k nej môžu, ale nemusia, dodávať aj jej variant na okamžitú aktiváciu v smartfóne,“ popisuje Alessandro Villa.

Pokiaľ máte kartu, ktorá má bezkontaktnú funkciu, znamená to, že môžete čerpať prostriedky do určitej výšky bez zadávania PIN-u. Tento limit sa môže v jednotlivých krajinách líšiť, prípadne niekedy je požadované zadanie PIN-u pri akejkoľvek platbe. V prípade, že vám niekto ukradne kartu a zneužije ju, postupujte takto:
  1. najskôr kartu zablokujte
  2. potom to nahláste na polícii
  3. následne podajte reklamáciu vo svojej banke
Banka preverí či nedošlo k prezradeniu PIN-u a pokiaľ je potvrdené, že všetky neoprávnené platby sa uskutočnili bez zadávania PIN-u (bezkontaktne), tak v prevažnej väčšine prípadov reklamáciu uzná a peniaze klientovi vráti.

Kedy sa oplatí použiť kreditnú kartu?

V autopožičovni je výhodnejšie použiť kreditnú kartu, pretože požičovňa si väčšinou naúčtuje nevratnú kauciu ako poistku. Zbytočne by vám tak blokovali vaše peniaze na účte. Rovnako to môže byť pri rezervácii hotela, či platenia za benzín na samoobslužnej pumpe. Kreditkou plaťte za tovar a služby u obchodníka. Len si ustriehnite, aby ste neminuli viac, ako ste pôvodne chceli.

Kreditkou nevyberajte peniaze z bankomatu, za tento výber zaplatíte zbytočne vysoký poplatok. Na výbery z bankomatu používajte debetnú kartu.

Kreditná karta je tiež určitou finančnou rezervou na cesty. V prípade akýchkoľvek nečakaných udalostí nebudete musieť na diaľku riešiť dostupnosť finančných prostriedkov.

Pozor na prihlasovanie k verejnej wifi!

S využívaním mobilných aplikácií na správu financií súvisí ešte jedno úskalie, a to pripájanie k verejne dostupnej wifi, ktorá láka tým, že je zadarmo. Neodporúčame sa prihlasovať do mobilného alebo internetového bankovníctva pomocou wifi v hoteli alebo v reštaurácii. Nikdy neviete, ako je taká sieť zabezpečená, ani kam presne prúdia vaše dáta. V tomto prípade radšej využívajte vlastné mobilné pripojenie alebo skutočne zabezpečenú a dôveryhodnú sieť.
 
Zdroj: Home Credit, Foto: Sarah Pflug, Burst.shopify.com