Investičné podvody - hlavné znaky ako ich rozpoznať

Autor: redakčne upravené
19.07.2023 (13:50)

Predvlani prišli Slováci a Česi kvôli podvodným praktikám na internete o niekoľko desiatok miliónov EUR, v prípade jednotlivcov ide pritom v priemere o desaťtisíce EUR. Pozrite si, na čo sa treba zamerať, aby ste nenaleteli podvodníkom.

Nezmyselne vysoký zisk bez rizika, ktorý vám na účte pristane už o týždeň. Aj tak môže vyzerať finančný kyberútok. „Investiční podvodníci sú stále vynaliezavejší, ale majú svoje slabiny, podľa ktorých ich pri troche pozornosti ľahko odhalíte,“ hovorí Jan Hlavsa z investičnej platformy Fondee.

Tieto tri jednoduché tipy vám pomôžu odhaliť podvodné praktiky pri finančných kyberútokoch.

1. Pozor na časový nátlak

Podvodníci vo väčšine prípadov tlačia najmä na čas. Ak sa stretnete s vetami typu „Platí pre prvých 200 investorov“ či „Obmedzená ponuka“ alebo niekto sľubuje zbohatnutie do niekoľkých dní či týždňov, treba spozornieť. Krátkosť času je pre nich dôležitá najmä preto, lebo ak ho máte dostatok, môžete si vyhľadať viac informácií, porozmýšľať o ponuke, prípadne sa poradiť s odborníkom a je veľká pravdepodobnosť, že tento podvod odhalíte skôr, ako do neho vložíte peniaze.

2. Nezmyselne vysoký výnos a zisk

Medzi ďalšie varovné signály patrí napríklad prísľub nezmyselne vysokého zhodnotenia alebo neobvyklé platobné metódy. „Keď vám niekto ponúkne výnos 1 % denne alebo 3 % týždenne, vyzerá to na prvý pohľad sľubne. Veľa ľudí si to nespočíta, ale znamená to stovky až tisíce percent ročne. A to vám žiadna dôveryhodná firma negarantuje. Je potrebné spozornieť aj vo chvíli, keď od vás niekto chce prevod peňazí na osobný účet, anonymný prevod alebo krypto platbu,“ radí Hlavsa.

3. Dôveruj, ale preveruj

Je dôležité sa o financiách rozhodovať s chladnou hlavou a obchodníka si pred prvou investíciou dôkladne preveriť. Na internete si dokážete overiť, či spoločnosť ktorá vás kontaktovala je registrovaná a má potrebnú licenciu, ako dlho pôsobí na trhu, či má referencie od iných investorov. Ďalším signálom je to, či má funkčnú zákaznícku podporu. Každá spoľahlivá firma by súčasne mala verejne poskytovať transparentné informácie, napríklad o výkonnosti svojich investičných produktov a o poplatkoch. Všetky subjekty, ktoré na Slovensku ponúkajú finančné služby, musia byť registrované Národnou bankou Slovenska.

Je dôležité sa o financiách rozhodovať s rozvahou a nenaletieť na priveľké sľuby. Najlepšou obranou je byť informovaný a nebáť sa pýtať. Môžete sa obrátiť na odborníkov na kybernetickú bezpečnosť, financie alebo sledovať dôveryhodné zdroje informácií.
 
Zdroj: Fondee, Foto: Matthew Henry, burst.shopify.com