Ako najvýhodnejšie platiť a vyberať hotovosť v zahraničí

Autor: redakčne upravené
28.07.2023 (13:00)

10 praktických tipov, ktoré vám zabezpečia finančnú pohodu na dovolenke.

V zahraničí plaťte v lokálnej mene

„Pri výbere hotovosti v cudzej mene z bankomatu alebo pri platbe kartou cez platobný terminál je výhodné vždy zvoliť miestnu (lokálnu) menu. V tom prípade určuje kurz vaša domovská banka. Ak by ste si zvolili opačnú možnosť, t.j. platbu či výber s konverziou, v takom prípade kurz určuje poskytovateľ platobného terminálu či prevádzkovateľ bankomatu. Tento kurz je zväčša nevýhodnejší, pričom takáto transakcia môže byť spojená aj s poplatkom,“ ozrejmuje JUDr. Sylvia Ďatelinková, právnička Inštitútu alternatívneho riešenia sporov Slovenskej bankovej asociácie.

Pri platení v zahraničí uprednostnite platby kartou pred hotovostnými platbami. Ide o bezpečný platobný prostriedok. Navyše k platobnej karte banka často poskytuje rôzne doplnkové služby ako napríklad poistenie zodpovednosti za škody pre prípad odcudzenia, straty a zneužitia karty, výhody v podobe cashback-u alebo účet bez poplatku za splnenia určitých podmienok.

Viete, kedy použiť kreditku a kedy debetku?

Kreditnú platobnú kartu je vhodné využívať na bezhotovostné transakcie, t.j. platby cez platobný terminál alebo v online prostredí. Zároveň vám môže slúžiť aj ako garancia napríklad pri prenájme ubytovania či vozidla. Ak si ustrážite úverové obdobie, peňažné prostriedky využívate bezúročne. Neodporúčam vyberať peňažné prostriedky kreditnou platobnou kartou z bankomatu, nakoľko by vás to mohlo vyjsť draho. Debetnú platobnú kartu môžete využívať nielen pri bezhotovostných transakciách, ale aj pri výberoch hotovosti z bankomatu,“ vysvetľuje Ďatelinková.

Desatoro užitočných rád na záver

  1. Pred cestou do zahraničia si zapíšte kontaktné údaje na banku.
  2. Nastavte si push notifikácie o pohyboch na účte a platobnej karte.
  3. Majte k dispozícii dve platobné karty pre prípad, že by ste jednu stratili, museli ju dať zablokovať, došlo ku krádeži alebo by ste na nej prečerpali limit.
  4. Pri výbere hotovosti alebo platbe kartou mimo menovej únie voľte možnosť bez konverzie ( v lokálnej mene).
  5. Výber hotovosti realizujte z bankomatu vašej domovskej banky, vyberajte si bankomat umiestnený na frekventovanom a nie odľahlom mieste.
  6. Pri zadávaní PIN kódu prekryte klávesnicu tak, aby PIN kód nikto nemohol odpozorovať.
  7. Dbajte na ochranu údajov o platobnej karte, PIN kód si nikam nezapisujte, nikomu ho neoznamujte, ani neposielajte a pri platení nespúšťajte platobnú kartu z ruky.
  8. Pred potvrdením platby vždy skontrolujte správnosť sumy na platobnom termináli.
  9. Neprihlasujte sa do nezabezpečenej WiFi siete, využite dátový roaming alebo platené zabezpečené pripojenie na internet v hoteli.
  10. Podozrivé pohyby na platobnej karte bezodkladne oznámte banke a kartu ihneď zablokujte (v mobilnej aplikácii, internetbankingu alebo telefonicky).
Zdroj: Inštitút alternatívneho riešenia sporov Slovenskej bankovej asociácie, Foto: Ivan Sedlák