Najlepšie finančné rady od odborníkov

Autor: redakčne upravené
07.02.2024 (09:30)

Na Slovensku pôsobí mnoho finančných agentov, spostredkovateľov, poradcov a odborníkov. BANKY.sk sa pozreli na to, čo radia svojim klientom.

PARTNERS

PARTNERS tvrdí, že základom je stanoviť si reálne ciele, správne plánovanie, pevná vôľa a disciplína.

1. UPRACEM SI V PENIAZOCH

Zarobené peniaze sa z účtu vždy vytratia a ani neviete kde? Získajte nad financiami kontrolu. Zapisujte si každé euro, ktoré miniete, a zistíte, na čo všetko zbytočne utrácate. Vedieť, koľko a na čo míňam, je základ zníženia výdavkov.

2. VYTVORÍM SI FINANČNÝ PLÁN

Finančný plán je základom cesty k peniazom. „Aj nejaký plán je lepší ako žiadny, odporúčam však zveriť sa do rúk odborníka, ktorý zhodnotí aktuálny stav vašich financií, stanoví ciele na najbližšie obdobie a roky,“ odporúča Lukáš Porubský. Plán nestačí len vytvoriť, ale jeho dodržiavanie je potrebné aj kontrolovať. Aj na to je dobré mať finančného poradcu, ktorý vám položí správne otázky, pomôže vám stanoviť si životné ciele, pravidelne vás skontroluje, usmerňuje a motivuje. Vďaka finančnému plánu svoje ciele si splníte rýchlejšie a za menej peňazí.

3. NASPORÍM SI REZERVU

Nemať žiadne peniaze, ktoré by slúžili na vykrytie nečakaných výdavkov, napríklad ak sa pokazí práčka, je veľkou chybou, ktorú treba napraviť. Odborníci radia mať na tento účel odloženú sumu vo výške 6-násobku mesačného príjmu, alebo aspoň 6-násobku bežných výdavkov za mesiac. Na tvorbu krátkodobej rezervy by malo smerovať 10 % z príjmu. Rezerva nemá slúžiť na zaplatenie letnej dovolenky či darčekov. Je určená pre prípad nečakaných výdavkov alebo pri náhlom poklese príjmu, napríklad pri strate zamestnania.

4. PRINÚTIM PENIAZE ZARÁBAŤ

Mať bokom odloženú určitú sumu peňazí a nechať ich len tak ležať na bežnom účte je doslova hriechom. Peniaze sa nezhodnocujú a vplyvom inflácie ich hodnota iba klesá. Zhodnotenie viete dosiahnuť investovaním.

5. ZAČNEM MYSLIEŤ NA PENZIU

Hneď ako začnete zarábať, začnite myslieť na svoj dôchodok. Čím skôr si človek začne odkladať na dôchodok, tým menej mu stačí investovať na dosiahnutie jeho finančnej slobody. Aj z malej sumy dokážete za dlhé roky získať celkom slušný balík. Zároveň však platí, že nikdy nie je neskoro. Je lepšie pripravovať sa finančne aj keď len pár rokov ako vôbec.

6. BUDEM SA VZDELÁVAŤ

Každou novou vedomosťou a zručnosťou si zvýšite šancu nájsť si lepšie pracovné uplatnenie. Čas a financie investované do rozvíjania vašich schopností sa iste niekoľkonásobne vrátia. Začnite si zlepšovať svoju finančnú gramotnosť. Často robíme zbytočné chyby, ktoré nás oberajú o možnosť zhodnocovať zarobené peniaze.

7. ZBAVÍM SA DLHOV

Ak máte spotrebný úver, zbavte sa ho. V prípade viacerých menších úverov zvážte ich zlúčenie dokopy. Môžete tak ušetriť. Netreba sa však unáhliť a takýto krok si treba dôkladne prerátať či poradiť sa s odborníkom na financie.

8. KUPUJEM LEN TO, ČO POTREBUJEM

Potraviny končiace v koši, raz použitý krém na tvár, oblečenie, ktoré ste si nikdy neobliekli. Aj tieto nie veľké výdavky zbytočne uberajú časť vášho rozpočtu. Držte sa pravidla, že kupujete len to, čo potrebujete. Ušetriť možno aj na kúrení, elektrike, účtoch za mobil či bankových poplatkoch.

9. ZAROBÍM VIAC

Jednou z možností navýšenia príjmu je požiadať šéfa o zvýšenie platu. Keď to nie je možné, môžete sa poobzerať po brigáde. V oboch prípadoch vám hrá do karát nízka nezamestnanosť. Ďalšou možnosťou je rozbehnúť popri práci vlastné podnikanie.

10. ZBAVÍM SA ZLOZVYKOV

Len si spočítajte, koľko mesačne zaplatíte za cigarety a alkohol. Keď vydržíte, odmenou vám bude nielen lepšie zdravie, ale aj peniaze navyše. A hneď máte sumu, ktorú môžete použiť napríklad na investovanie.
 

Prečo sa predsavzatia nesplnia?

Tomuto sa vyhnite:

Nereálne očakávania, plány a predsavzatia.
Žiadne plánovanie postupných krokov smerujúcich k dosiahnutiu cieľa.
Nedostatočné znalosti z oblasti financií.
Nekonzultovať postupy a kroky s odborníkmi.
Netrpezlivosť, nedostatok motivácie a pevnej vôle.
 

Swiss Life Select Slovensko

10 rád finančného odborníka Pavla Škriniara na využitie všetkých možností, ktoré vám trh ponúka.

1. Otestujte sa predtým ako sa zadlžíte

Otestujte si najprv splácanie a simulované splátky majte ako finančný vankúš. Tri mesiace sú akurát na to, aby ste zistili, či splátky utiahnete alebo nie. Určite nerealizujte emocionálne nákupy na dlh.

2. Vybudujte si finančnú rezervu bezbolestne

Nastavte si trvalý príkaz na 1 % z príjmov a postupne ho zvyšujte až na 10 %. Postupne si zvyknete na nižší disponibilný zostatok a zároveň tak budujete finančnú rezervu.

3. Investujte peniaze presahujúce železnú rezervu

Finančná rezerva v banke vo výške troch mesačných výdavkov má iné úlohy, než bojovať s infláciou. Peniaze určené na dlhodobé ciele už nemajú byť v banke ale zainvestované. Iba dobre nastavená investícia má potenciál poraziť infláciu.

4. Naučte sa míňať menej

Plánujte svoje výdavky. Je to jednoduchšie, než sa na prvý pohľad zdá. Začnite nákupným zoznamom. Strávite v obchode menej času a teda miniete aj menej peňazí.

5. Rozdeľte si rezervu na krátkodobú, strednodobú a dlhodobú

Budovanie finančnej rezervy má svoju postupnosť. Najprv treba krátkodobú, potom strednodobú a až nakoniec dlhodobú rezervu. Pri finančných suchotách je postup výberu rovnaký - najprv sa vyberajú peniaze z banky a ako posledné z investičných produktov.

6. Spoznajte svoje aktíva a pasíva

Auto vie byť aktívom i pasívom. Rozdiel je v tom, či peniaze prináša alebo žerie. Pozrite sa na svoje výdavky detailnejšie a zamyslite sa, či vám jednotlivé výdavky pomáhajú k vyšším príjmom alebo ide naozaj iba o čiernu dieru.

7. Poistite majetok

Inflácia robí šarapatu nielen v peňaženke, ale aj pri škodových udalostiach. Nízke poistné sumy a následné poistné plnenie nepokryjú vaše náklady v prípade poistnej udalosti ako v životnom, tak aj v neživotnom poistení.

8. Chráňte svoj zdroj príjmu

Mať dostatočne ochránený zdroj príjmu je prvý krok k bezstarostnému životu. Či to bude práve poistenie alebo iné finančné zabezpečenie je jedno, no poistenie je najrýchlejšia a najlacnejšia forma.

9. Zabudnite na výhovorky a sporte

Najčastejšie dôvody pre odmietanie investičných produktov sú iba výhovorky a nie skutočné dôvody. Dlhodobé finančné ciele sa nedajú dosiahnuť nijak inak, ako zmysluplným investovaním.

10. Nechajte si poradiť

Je mnoho vecí, ktoré sa dajú robiť „na kolene“. Výsledok v porovnaní s prácou profesionála je však vždy viditeľný. Rovnako to platí aj pri osobných financiách.

Simplea

5 odborných rád Jany Počarovskej finančnej expertky zo spoločnosti Simplea:

1. Urobím si poriadok vo financiách a začnem plánovať

Prvým krokom je mať o svojej finančnej situácii reálne informácie. Potrebujete vedieť nielen to, koľko zarábate, ale aj to, kam zarobené peniaze idú. To nazývame my, finanční poradcovia, finančná analýza

2. Začnem šetriť a vytvorím si železnú rezervu

Základom finančného zdravia je zlaté pravidlo 10 – 20 – 30 – 40. Podľa tohto pravidla by 40 % nášho čistého príjmu malo pokrývať bežnú spotrebu domácnosti, maximálne 30 % z príjmov majú tvoriť splátky všetkých úverov, 20 % by malo tvoriť dlhodobé sporenie vrátane dôchodkového a 10 % krátkodobá finančná rezerva.

3. Ochránim svoj príjem dlhodobo

Finančná rezerva na dlhší horizont sa odborne nazýva dlhodobé aktíva a má dva základné piliere. Každý by sa mal chrániť pred následkami dlhodobého výpadku príjmov (choroba, strata zamestnania,...) životným poistením. Druhým pilierom je sporenie na dôchodok.

4. Upracem si úvery

Človek môže ušetriť aj vďaka konsolidácii úverov, jedná sa o desiatky až stovky eur mesačne. Ušetrenú sumu môže smerovať do tvorby krátkodobej alebo dlhodobej finančnej rezervy.

5. Zaktualizujem svoje poistky

Dôležitým krokom pri ozdravovaní financií je aj revízia životnej poistky. Tú by mal mať každý, kto prináša do rodiny príjem, má nejaký typ úveru alebo od koho sú závislé iné osoby. Ľuďom vo vyššom veku, od ktorých príjmu už nie sú závislé ich deti, sa oplatí viac investovať do dôchodkového sporenia a nemusia zbytočne veľa platiť za životnú poistku. V neposlednom rade treba aktualizovať aj poistenie nehnuteľnosti a majetku.

Fondee

5 jednoduchých, ale efektívnych tipov na finančné predsavzatia od Jána Hlavsu:

1. Nakupujte logicky a racionálne

Nakupovanie je často sprevádzané impulzívnymi rozhodnutiami, ktoré narúšajú rodinný rozpočet. Rozhodnutia o akomkoľvek nákupe by teda mali byť múdro premyslené a zosúladené s konkrétnymi finančnými cieľmi. Pomáhajú aj zoznamy nákupov. Populárne je jednoduché pravidlo 24/24, ktoré hovorí, že ak si chcete kúpiť niečo do 100 eur, premyslite si to v nasledujúcich 24 hodinách. Ak je to niečo za 1000 eur, premyslite si to v nasledujúcich 24 dňoch..

2. Utrácajte len toľko, koľko si môžete dovoliť

Základným princípom finančnej stability utrácať len toľko, koľko si môžete dovoliť. Zbytočné zadlžovanie sa znamená záťaž pre váš finančný život. Preto je dôležité vyhnúť sa nezmyselným úverom, pôžičkám či kreditným kartám, ktoré ponúkajú nevýhodné úroky a poplatky. Ak máte dlhy, vytvorte si plán na ich postupné splácanie, zamerajte sa na tie s vysokými úrokmi a systematicky sa ich zbavujte.

3. Prehĺbte si svoje finančné znalosti

Prehlbovanie finančných znalostí je kľúčom k lepšiemu zvládaniu financií. Čítanie kníh o osobných financiách, počúvanie finančných podcastov či sledovanie zaujímavých profilov na sociálnych sieťach vám poskytnú potrebné informácie pre čo najlepšie rozhodovanie a sú zároveň zábavou. Ak je vám svet peňazí cudzí, neostýchajte sa pýtať tých, ktorí im rozumejú.

4. Určite si percento financií, ktoré si chcete odkladať

Dôležité je mať prehľad o svojich príjmoch a výdavkoch a určiť si percentuálnu časť financií, ktorú je možné si pravidelne odložiť. Aj keď táto suma na začiatku môže byť skromná, stále je lepšia ako nič.

Dobrým tipom je pravidlo 50:30:20, ktoré predstavuje rozdelenie finančného rozpočtu. 50 % príjmov minúť na životné náklady a potrebné výdavky ako je bývanie, potraviny, doprava, účty. 30 % na to, čo vám robí radosť, a teda kultúra, cestovanie, šport, reštaurácie, priatelia. 20 % je ideálne si odkladať na budúcnosť, tvorbu finančnej rezervy a investovanie.

5. Investovať môže naozaj každý

Ak ešte neinvestujete, nebojte sa s tým začať. Nemusíte mať na úvod k dispozícii žiadnu veľkú jednorázovú sumu. Skúste to s pravidelnou mesačnou čiastkou, ktorú ste schopní si odkladať. Pokiaľ neviete, kde začať, môžete vyskúšať investovanie do takzvaných ETF, ktoré kopírujú vývoj stoviek až tisícov akcií alebo dlhopisov na celom svete.

Nebojte sa vyjsť zo svojej komfortnej zóny a vyskúšať nové spôsoby, ktoré vám umožnia chrániť svoje peniaze pred infláciou a zhodnocovať ich. Všetky rady finančných expertov sú však účinné len natoľko, nakoľko ich dokážete dodržiavať. Dôležité je teda odhodlanie a racionálny prístup k peniazom.
 
Zdroj: Partners, Swiss Life Select, Simplea, Fondee, Foto: Matthew Henry, Burst.shopify.com