Ako refinancovať spotrebný úver

Autor: Mário Skyba
15.05.2017 (13:13)

Pri sťahovaní spotrebáku si dobre prepočítajte, či sa vám to oplatí. A pripravte sa na papierovačky.

Motívy na refinancovanie starého úveru novým sú rôzne. Zvyčajne človek chce na novom úvere ušetriť na úrokoch alebo si znížiť mesačnú splátku. Takisto si ľudia chcú spojiť viacero úverov do jedného, aby si splácanie sprehľadnili.
 
Pri sťahovaní spotrebiteľského úveru by ste si mali všímať niekoľko faktorov. Jedným z nich je aj čas, ako dlho ho splácate. Ak starý úver idete vymeniť za nový veľmi skoro, nemusí sa vám to vyplatiť. Na začiatku splácania totiž väčšinu splátky tvoria úroky a menšiu časť splátka istiny. Keď si úver prenesiete, tak úroky budete splácať odznova. Pri malom úrokovom rozdiele medzi starou a novou pôžičkou by sa vám prenos nemusel vyplatiť.

PORADŇA: Ako refinancovať alebo získať výhodný spotrebný úver
 

Pozrite si kalkulačky

Či sa vám úver prenášať oplatí alebo nie, si najlepšie overíte na weboch bánk, kde sú refinančné kalkulačky. Prípadne zájdite priamo na pobočku, kde vám kalkuláciu radi urobia.

Predĺženie a preplatenie

Ak vám ide o zníženie splátky, môžete si nový úver predĺžiť. Vtedy si však dávajte pozor, aby ste úver príliš nepreplatili. Ak si napríklad 5000-eurovú pôžičku, pri ktorej vám zostávajú do konca splatnosti ešte tri roky, predĺžite na 6 rokov, mesačná splátka vám môže klesnúť o niekoľko desiatok eur, ale uver preplatíte o niekoľko stoviek eur.

Prenos a papiere

K žiadosti o refinancovanie musíte v novej banke zvyčajne doložiť vyčíslenie výšky starého úveru či viacerých pôžičiek. To by ste mali dostať v starej banke. Niektoré finančné domy si však za tieto potvrdenia vypýtajú mastné poplatky aj niekoľko desiatok eur. Hoci podľa zákona je splatenie spotrebného úveru do 10 tisíc eur bez poplatku, nová banka od vás môže žiadať aj zmluvy o všetkých starých úveroch, ktoré chcete splatiť novým úverom. Ak nemáte k dispozícii úverové zmluvy, niektoré banky akceptujú aj predloženie výpisu z úverového účtu z internetbankingu, na ktorom musí byť uvedené číslo úveru.
 
Ďalej musíte v starej banke požiadať o predčasné splatenie úveru. Banky vám to dovolia zvyčajne do 7 alebo 15 dní odo dňa podania žiadosti. Dajte si pozor, aby ste k dátumu splatenia mali už na účte peniaze z novej banky. Ak by ste termín prešvihli, žiadosť musíte zopakovať.
 
V novej banke je niekedy potrebné doložiť do 3 mesiacov po čerpaní úveru použitie peňazí, no iba vtedy, ak je nový úver účelový. Ako dôkaz môže slúžiť doklad o predčasnom splatení úveru, zrušení kreditnej karty či kontokorentného úveru.
 
Neprehliadnite 

Čo sa dá refinancovať

  • starý spotrebný úver
  • dlh na kreditnej karte či na povolenom prečerpaní
  • úvery z nebankoviek 

Základné kroky pri prenose spotrebného úveru

  • Urobte si zoznam motívov prečo chcete úver refinancovať
  • Vyberte si novú banku, kde chcete úver preniesť
  • Dajte si v banke urobiť kalkuláciu či sa vám prenos oplatí
  • Zistite si limity novej banky o počte refinancovaných úverov
  • Požiadate o úver a doneste banke všetky potvrdenia o príjmoch a o zostatkoch starých úverov
  • Po schválení úveru požiadajte o predčasné splatenie pôžičky v pôvodnej banke
  • Nová banka alebo vy si pošlete peniaze z nového úveru do starej banky
  • Vydokladujete banke použitie peňazí, ak je nový úver účelový
Foto: redakcia