Hypotéky: vyššie úroky prinesú nedostupnejšie bývanie

Autor: redakčne upravené
13.06.2022 (12:30)

Rast úrokových sadzieb na hypotékach znamená, že budú o nedostupnejšie predovšetkým pre ľudí z nižších príjmových skupín. Pozrite si, ako klesne suma, ktorú vám banka požičia.

Dôvodom súčasného hypotekárneho ošiaľu je snaha klientov získať aspoň súčasné aj keď o čosi nevýhodnejšie podmienky než majú a udržať si ich na dlhší čas. Refinancovanie tak už nie je o získaní úspory na splátke v súčasnosti, ale o udržaní súčasnej výšky splátky do budúcnosti.

Pri schvaľovaní hypotekárneho úveru banka berie do úvahy niekoľko parametrov a zisťuje, či pri požadovanej výške úveru dokážete splácať mesačnú splátku. Kým sa úroky držali na nízkych úrovniach, banka mohla klientom schváliť vyšší úver ako je to v súčasnosti, keď úroky stúpli už na dvojnásobok. Toto obmedzenie sa najviac dotýka ľudí s nižším príjmom. Ak váš mesačný príjem je 1200 eur, pri úrokovej sadzbe 1,5% vám banka mohla schváliť úver 97 575 eur s mesačnou splátkou 336,75 eur. Avšak, pri sadzbe 3% a rovnakej sume úveru, by ste mesačne splácali až 411,38 eur. Ako vidno z tabuľky nižšie, ak by ste pri úrokovej sadzbe 3% chceli zachovať približne rovnakú mesačnú splátku (344,11 eur) , banka vám požičia "už len" 81 620 eur. Vplyv zmeny sadzieb na dostupnosť úverov na bývanie
tab_1
*splatnosť 30 rokov, žiadatelia ako manželia s jedným dieťaťom
**výška dostupnej hypotéky sa medzi bankami líši vzhľadom na rôzne výšky uplatňovaného životného minima

Kombinácia stúpajúcich cien nehnuteľností a nižšej výšky úveru znamená, že budete potrebovať viac vlastných zdrojov (=vyššie úspory), aby ste mohli zaplatiť kúpnu cenu.

Na banke záleží

Ako vidíme, výška splátky má vplyv na výšku hypotéky, ktorú môže dlžník od banky získať. Obmedzenia si ako prví všimnú dlžníci s nižším príjmom, pri pokračovaní zvyšovania sadzieb to pocítia aj bonitnejší žiadatelia. Každá banka má svoje interné pravidlá na schvaľovanie hypoték a schválené sumy sa môžu líšiť aj o niekoľko desiatok tisíc euro. Ak sa vám nechce behať po bankách, osloviť môžete finančného poradcu, ktorý vám pomôže nájsť optimálne riešenie.

tab_2


 
Zdroj: Swiss Life Select Slovensko, Foto: redakcia