Okamžité platby spustia štyri banky. Platba prebehne v desiatkach sekúnd

Autor: redakcia
31.01.2022 (10:35)

Rýchle prevody peňazí (SEPA Instant Credit Transfer) budú zahrnuté v bežných balíkoch služieb. Prečítajte si, ako budú fungovať.

O rýchlych prevodoch peňazí z banky do banky sa už hovorí niekoľko rokov. Tlačila na nich Európska Únia aj Európska centrálna banka v rámci snahy modernizovať platobný styk v Európe. Banky na Slovensku sa na túto službu pripravujú už dlhšie.

Zapojenie sa do systému okamžitých platieb s názvom SEPA Instant Credit Transfer je dobrovoľné. Od začiatku februára na Slovensku spustia okamžité platby zatiaľ len tri najväčšie banky - Slovenská sporiteľňa, VÚB, Tatra banka a dcérska banka Tatra banky Raiffeisen banka. Budú funkčné cez internet banking aj cez mobilnú aplikáciu.

Ostatné banky tvrdia, že sú ochotné tieto platby zaviesť v budúcnosti tiež, ale konkrétne termíny zatiaľ nezverejnili. O zavedení okamžitých platieb uvažujú napríklad aj ČSOB, mBank, 365.bank a Poštová banka.

Spustenie okamžitých platieb nie je jednoduché. Banky musia zmeniť svoje technologické systémy, aby sa platba dokázala rýchlo overiť, poslať a pripísať na účet prijímateľa rýchlejšie ako doteraz. Finančné domy napríklad musia overovať, či platba spĺňa kritéria bezpečnosti proti praniu špinavých peňazí.

Ako dlho trvá prevod

Okamžité platby by mali prebiehať v reálnom čase, čím sa myslí niekoľko sekúnd až desiatok sekúnd. To je určite veľká výhoda oproti súčasnosti, keď platba príde do inej banky zvyčajne na druhý deň a v prípade víkendu či sviatkov alebo banky mimo eurozóny môže prevod trvať aj niekoľko dní.

Výhoda okamžitých platieb je aj v tom, že budú pripísané na účet príjemcu kedykoľvek, aj počas víkendov a sviatkov. Nevýhoda je tá, že okamžitú platbu nebude možné po odoslaní zrušiť.

Ak by niekto chcel poslať okamžitú platbu aj do banky, ktorá ju nemá, nepodarí sa mu to. Bankové systémy mu to neumožnia. VÚB pri platbe do inej banky, ktorá nie je zapojená do okamžitých platieb, klientovi ponúkne len možnosť klasickej SEPA platby (v eurách). Podobne to bude fungovať aj v Tatra banke.

„To, či sa banka príjemcu pripojila k tejto platobnej službe, budeme kontrolovať už počas iniciácie platby. Znamená to, že našim klientom neumožníme zadať okamžitú platbu v prospech banky, ktorá túto platobnú službu neposkytuje,“ vysvetľuje Simona Miklošovičová hovorkyňa Tatra banky.

Ďalšia výhoda týchto platieb je, že budú rýchle aj pri posielaní peňazí do zahraničných bánk, ktoré sú do systému zapojené. Ak bude človek posielať peniaze medzi dvoma slovenskými bankami, malo by to trvať rovnako dlho, ako keď pošle finančné prostriedky napríklad do talianskej banky, ktorá je k schéme pripojená.

„Ak sú banky zapojené v systéme SEPA okamžité platby tak rozdiel nebude žiadny, stále pôjde o niekoľko sekúnd,“ vysvetľuje Dominik Miša, hovorca VÚB.

Poplatky navyše zatiaľ nebudú

Všetky tri banky tvrdia, že okamžité platby budú od februára spoplatnené rovnako ako klasické SEPA platby. Mali by byť súčasťou bežných balíkov služieb a nie iba tých drahších. To znamená, že klienti si za ne zatiaľ nepriplatia.

Lenže klienti by si mali dať pozor na situáciu, keď nemajú v banke balík služieb. Napríklad VÚB banka pýta za okamžitú platbu zadanú na pobočke až 9 eur, pričom obyčajná platba zadaná na pobočke stojí 6 eur.

Tatra banka má k platbám na pobočke iný prístup. Okamžité platby budú dostupné len cez internet banking, všetky platby zadané v pobočke alebo cez infolinku budú spracované ako štandardné platby.

To však nemusí trvať večne. Ak banky zistia, že tieto platby sú často využívané, môžu ich v budúcnosti spoplatniť prípadne ich presunúť do drahších balíkov služieb. Predsa len majú s týmito platbami vyššie náklady.

Prípadne ich môžu spoplatniť len pre podnikateľov, pretože aj im tieto platby prinesú benefity v podobe rýchlejšej úhrady faktúr a zníženého počtu oneskorených platieb. E-shopy si preto môžu efektívnejšie riadiť financie a možno by si za to aj priplatili niečo navyše.

Okamžitou platbou bude možné poslať aj vyššie sumy. Maximálny limit je až do 100-tisíc eur, i keď denné limity môžu mať banky aj nižšie. VÚB ho má na úrovni 5000 eur.

Okamžité platby môžu postupne nahradiť aj časť kartových a hotovostných transakcií. Zatiaľ sa to však nedeje, pretože ešte nie sú veľmi rozšírené. „Skúsenosti zo zahraničia neukazujú nejaké zásadné zmeny pri platbách kartou po zavedení okamžitých platieb,“ dodáva D. Miša. V štátoch, kde sa okamžité platby zaviedli najskôr, ako napríklad Švédsko a Dánsko, sa stali veľmi populárne.

Zrýchlené platby ostanú

Banky už teraz majú v cenníkoch zrýchlené (expresné) platby. Tie však neprebiehajú v sekundách, ale v priebehu jedného dňa. Otázne je, či nebudú tieto po zavedení okamžitej platby zbytočné.

Banky tvrdia, že zrýchlené platby ostanú v ponuke, pretože do systému okamžitých platieb sú zatiaľ zapojené len tri banky. Ak by chcel niekto zrýchlene posielať peniaze do inej banky, môže využiť túto spoplatnenú službu. Za ich realizáciu si však pýtajú aj desiatky eur (od 30 do 50 eur), takže v porovnaní s okamžitými platbami sú drahé.

Expresné platby majú aj iné výhody oproti okamžitým platbám. „V tomto prípade môže byť platobný príkaz realizovaný aj v inej mene ako eurách. Expresné platby je navyše možné realizovať do akékoľvek banky,“ vysvetľuje benefity S. Miklošovičová.

Okamžité platby v číslach

  • 3 banky na Slovensku tieto platby umožnia od februára 2022
  • viac než 2 000 bánk v zahraničí používa okamžité platby
  • do 10 sekúnd by mala platba prebehnúť medzi bankami
  • 100-tisíc eur bude horný limit na ich využitie
  • prijímať platby sa bude dať v režime 7/24/365
  • 35 krajín Európy sa zapojilo do SEPA okamžitých platieb

Príklad prevodov

Ak pošlete peniaze z banky A, ktorá ponúka okamžité platby do banky B, ktorá ich nemá, peniaze na účet prijímateľa prídu na druhý deň ako pri bežnej SEPA platbe.

Ak pošlete peniaze z banky A do banky B a obe sú zapojené do okamžitých platieb, prídu na účet do 10 sekúnd a to aj do zahraničia v rámci SEPA.
Foto: Shopify Partners, Burst.shopify.com