Digitálne euro sa zavedie najskôr v roku 2025. Čo o ňom potrebujete vedieť?

Autor: redakcia
26.05.2022 (06:00)

To, či sa o pár rokov dočkáme digitálneho eura zatiaľ nie je rozhodnuté. Digitálne euro je zatiaľ vo fáze skúmania, ktorá bude trvať až do roku 2023.

Až po ukončení fázy skúmania sa rozhodne, či digitálne euro uzrie svetlo sveta. Európska centrálna banka odhaduje, že najskorší termín spustenia bude až v roku 2025.

Výhody digitálneho eura

  1. Digitálne peniaze umožnia skrátiť trvanie prevodu na sekundy. Klasické platby v rámci Slovenska trvajú zvyčajne jeden pracovný deň. Niektoré banky v roku 2022 uviedli okamžité platby, pri ktorých sa čas prevodu skrátil na niekoľko sekúnd. Avšak tieto bleskové platby si užijete len ak vaša banka aj banka príjemcu tieto okamžité platby spustila. Viac o okamžitých platbách si prečítajte tu. V inom prípade si počkáte deň a ak posielate peniaze v piatok, čakáte až do pondelka. Významné skrátenie transakčnej doby pri digitálnych peniazoch uvidíme aj pri cezhraničných prevodoch.

  2. Digitálne peniaze majú potenciál takmer okamžite potvrdiť uskutočnenie platby a eliminujú predajcom riziká, že by platba neprebehla. Budú bezdotykové, čo bude výhodou ak by svet opäť postihla pandémia.

  3. Transakcie digitálnym eurom budú pre obchodníkov lacnejšie ako súčasné kartové aj hotovostné transakcie. Malí obchodníci a živnostníci často tvrdia, že platby kartou neakceptujú práve z dôvodu vyšších transakčných nákladov, ktoré musia platiť banke.

  4. Používať digitálne euro budú môcť aj tí, ktorí nemajú účet v komerčnej banke.
Ako sa k digitálnemu euru dostanete? Tak, ako si v minulosti zamestnanec mohol vybrať, či chce výplatu v hotovosti, alebo zasielať na účet, zrejme aj v budúcnosti dostane na výber, či mu mzdu zamestnávateľ bude posielať na účet alebo rovno do digitálnej peňaženky. Pokiaľ patríte medzi tých, ktorí už dnes takmer všetky transakcie platia kartou, zavedenie digitálneho eura a jeho používanie pre vás nebude ničím výnimočným.

Obavy z digitálneho eura

Mnohí ľudia zo zavedenia digitálneho eura žiadne obavy nemajú. Tí, ktorí majú obavy, najčastejšie uvádzajú:
  • digitálne euro bude znamenať zánik hotovosti
  • nedostatočná ochrana súkromia pri platbách
Tieto obavy sú však podľa Európskej centrálnej banky neopodstatnené. Používanie eurohotovosti nebude spustením digitálneho eura nijako dotknuté. Digitálne euro nemá nahradiť hotovosť, ale malo by existovať popri hotovosti, ako plnohodnotná digitálna mena, ktorej hodnota bude vždy rovnaká, ako hodnota hotovostného eura. V súčasnosti najväčšiu ochranu súkromia poskytujú hotovostné platby bankovkami a mincami. Sú úplne anonymné. Pri platbách medzi účtami alebo kartou zostáva elektronická stopa, ktorú môžu sledovať ľudia v bankách, kartových spoločnostiach, či polícia. Právo na ochranu súkromia máme všetci a zďaleka ho nepotrebujú iba tí, čo robia niečo nekalé. Môžeme sa napríklad obávať zneužitia údajov zo strany vlády či na reklamné účely. Prechodom od fyzických peňazí na digitálne sa ochrana súkromia stane ešte dôležitejšou, než dnes. To, ako bude nastavená úroveň ochrany súkromia pri digitálnom eure, v súčasnosti ešte nie je známe. ECB hľadá také technické nastavenie, aby primerane zohľadnila požiadavku na dostatočnú ochranu súkromia.

Ďalšou obavou môže byť volatilita. Keď sa pozrieme, ako kolíše hodnota bitcoinu, alebo iných digitálnych súkromných kryptomien, je to ako jazda na húsenkovej dráhe. Toto sa digitálneho eura netýka. Kurz bude rovnaký, ako papierového eura a na menovú politiku a stabilitu bude dozerať centrálna banka.

Digitálne euro zďaleka nebude prvá digitálna mena vo svete. Okrem súkromných digitálnych kryptomien, digitálne peniaze už fungujú napríklad na Bahamách, v Nigérii a pilotne aj v Číne.
 
Zdroj: Národná banka Slovenska, Foto: Ivan Sedlák