Namiesto POS terminálu bude obchodníkovi stačiť mobil

Autor: redakcia
04.12.2020 (17:00)

Bezkontaktné platby kartou a mobilom stále rastú aj vďaka koronakríze. Kartové firmy ponúkajú premenu mobilu na POS terminál.

Keď si má drobný obchodník kúpiť či prenajať POS terminál, platiť za neho mesačne poplatky, plus poplatky z každej transakcie kartou, mnohí z nich si vyberú radšej hotovostné platby. Táto prax sa môže čoskoro skončiť. Kartové firmy sa snažia obchodníkom čo najviac uľahčiť prijímanie platieb kartou, aby ich nalákali na svoje služby.

Najnovšie prišla s novinkou Tap to Phone- kartová spoločnosť Visa. Táto služba umožňuje prijímať bezkontaktné platby na ľubovoľnom zariadení ako sú smartfóny alebo tablety s operačným systémom Android s podporou NFC technológie bez potreby doplňujúceho hardvéru. Tap to Phone v podstate premení mobilný telefón na bezkontaktný terminál.

„Na svete sa používajú miliardy telefónov, a to je obrovská príležitosť využiť ich ako zariadenia na prijímanie platieb,“ vysvetľuje Mary Kay Bowman, globálna vedúca riešení pre kupujúcich a predávajúcich spoločnosti Visa.

O popularite novej služby svedčí aj to, že počet predajcov využívajúcich túto službu za posledný rok vzrástol o 200 %. Tap to Phone je momentálne dostupná na piatich kontinentoch a vo viac ako 15 krajinách. V Európe sú to napríklad Bielorusko, Bulharsko, ale aj Poľsko a Rumunsko. Z väčších krajín Rusko a Spojené kráľovstvo. V USA bude toto riešenie uvedené v budúcom roku. Na slovenský trh sa táto služba tiež chystá už čoskoro. „Pracuje s partnermi na sprístupnení riešenia na Slovensku a ďalších trhoch strednej a východnej Európy,“ potvrdzuje Martina Kolláriková, PR konzultantka Visa pre Slovensko.

Ako funguje Tap to Phone

Služba Tap to Phone funguje veľmi jednoducho. Predajca si stiahne aplikáciu a po registrácii a výbere banky môže začať prijímať bezkontaktné platby už o pár minút. Služba je tiež bezpečná, pretože je založená na bezpečnom čipe EMV. Pri ňom každá transakcia obsahuje dynamický kryptogram, ktorý sa nedá znovu použiť.

Ako rýchlo prebehnú platby cez Tap to Phone na účet obchodníka? Podľa M. Kollárikovej pri procese platby a pri spracovaní transakcií nie je žiadny rozdiel medzi zariadením s povoleným Tap to Phone riešením a tradičným platobným POS terminálom.

Platba pri kúpe tovaru kartou prebieha takto: banka zákazníka uhradí platbu banke obchodníka zvyčajne do 24 až 72 hodín. Takže platba nie je okamžitá, ale je bezpečná.

Výhody služby Tap to Phone

  • Vyhnutie sa radom: Pri dodržiavaní 2 m sociálneho odstupu sa môžu vytvárať veľmi dlhé rady. Tap to Phone pomáha pokladníkom vybaviť zákazníka kdekoľvek v obchode.

  • Vo verejnej doprave: V Japonsku a Bielorusku toto riešenie eliminovalo potrebu samostatných automatov na lístky a doplňujúceho overovacieho hardvéru pre vodičov

  • Pri platbe na dobierku: Služba uľahčuje prevzatie tovaru, keď zákazníci platia za doručenie, eliminuje potrebu hotovosti a obmedzuje dotyky počas transakcie.

Riešenie má aj MasterCard

Aj kartová spoločnosť MasterCard plánuje v najbližšom čase uviesť na trh podobnú službu. Presný čas však jej hovorkyňa pre Banky.sk nespresnila.

Na konci septembra však MasterCard a spoločnosť Handpoint, poskytovateľ prenosných platobných riešení, podpísali zmluvu o partnerstve. Jej cieľom je umožniť tisícom malých a stredných podnikov aj na Slovensku prijímať platby cez platobné karty.

Firma Handpoint ponúka obchodníkom intuitívnu platobná aplikáciu (mPOS), chytrý platobný terminál smartPOS: „všetko v jednom“ a napokon softPOS, čo je platforma, ktorá umožní prechod na čisto softvérové platobné riešenie bez nutnosti používať fyzický platobný terminál.

Čítačka kariet

Cestou konkurencie veľkým kartovým firmám sa nedávno vybrala aj najväčšia banka v USA-JP Morgan Chase. Spúšťa na trh novú čítačku kariet s názvom QuickAccept, ktorá obchodníkom umožní prijímať platby v priebehu niekoľkých minút či už mobilom alebo bezkontaktnou kartou. Pripísanú platbu na účte uvidí obchodník ešte v ten deň, nemusí čakať na ďalší deň či nebodaj tri dni cez víkend. Táto služba chce konkurovať podobným riešeniam od fintechov ako sú Square, Stripe PayPal či First Data.

„Platby by mali byť pripisované na účet aj počas víkendu“, tvrdil ešte v septembri pre CNBC Bill Clerico, riaditeľ firmy WePay, ktorú kúpil JP Morgan pred troma rokmi. Na druhej strane, obchodník, ktorý chce využívať túto novú službu musí mať zriadený v tejto banke biznis účet, ktorý stojí od 15 dolárov mesačne. Čítačka kariet stojí necelých 50 dolárov, čo je porovnateľné s konkurenciou.
 
Foto: Matthew Henry, Burst.shopify.com