Kde kúpiť zberateľské mince?

Autor: redakcia
14.06.2023 (10:10)

Poradíme vám, ako identifikovať overených predajcov zberateľských mincí a ako sa vyhnúť falošným predajcom.

Národná banka Slovenska každý rok vydá niekoľko zberateľských mincí. Napríklad na rok 2023 je naplánované vydanie desiatich zberateľských mincí.

Národná banka Slovenska na svojej webovej stránke má zverejnený zoznam zmluvných predajcov numizmatického a zberateľského materiálu. V zozname sú uvedené aj webové stránky predajcov a informácia, či mince predávajú len osobne v predajni, alebo sa venujú aj internetovému či inému druhu predaja. U týchto predajcov kúpite aj zahraničné zberateľské mince.

Zberateľské mince vydáva a predáva aj Mincovňa v Kremnici. Na jej webovej stránke nájdete aj emisný plán mincí a medailí podľa jednotlivých rokov. Nájdete tu tématicky zaujímavé mince zobrazujúce rituálne masky, faunu, flóru, ľudové kroje, velikánov slovenského maliarstva,...

Ak by ste chceli nakúpiť zahraničné zberateľské mince, skúste napríklad Viedeňskú mincovňu (Münze Österreich). Na jej webovej stránke opäť nájdete zoznam overených predajcov zberateľských mincí v Rakúsku. Zberatelia odporúčajú, nakupovať mince len u overených predajcov. Stojí zato, porovnať si aj ich ceny.

Ponuka zberateľských mincí je naozaj široká, ak neviete kde začať, oslovte skúseného numizmatika, ktorý vám poradí. Zberateľské mince totiž vydávajú mnohé mincovne na svete, napríklad Austrálska kráľovska mincovňa, Austrálska mincovňa Perth, Britská kráľovská mincovňa, Belgická kráľovska mincovňa, Mincovňa Holandského kráľovstva, Francúzska štátna mincovňa, Mincovňa Svätej zeme, Kanadská kráľovska mincovňa, Mexická národná banka, či Mincovňa Španielskeho kráľovstva.

Ak so zberateľstvom ešte len začínate, pred nákupom falzifikátu alebo mince s vadou, o ktorej neviete vás môže ochrániť certifikát. Pri certifikácii je dôležité, kto certifikát vydáva. V súčasnosti je na svete niekoľko certifikačných spoločností. Medzi najznámejšie patria Professional Coin Granding Service (PCGS) a Numismatic Guaranty Corporation (NGC).

mince-ngc-ceertifikat
Zdroj: ngccoin.com

S popularitou zberateľských mincí rastie aj záujem podvodníkov, na ktorých by ste si mali dať pozor, aby ste nenakúpili falošné mince. Na čo si dať pozor?

Nízka cena: Ak je cena mincí ponúkaná predajcom výrazne nižšia ako trhová hodnota, je to varovný signál. Falošní predajcovia často ponúkajú mince za lákavé ceny, aby prilákali zberateľov, no často ide o falzifikáty.

Chýbajúce certifikáty: Ak predajca nevie poskytnúť dôkazy o autenticite mincí, ako certifikáty od renomovaných organizácií, mali by ste byť opatrní. Pravé mince často majú certifikáty, ktoré potvrdzujú ich pôvod a stav.

Nepresný popis a fotografie: Falošní predajcovia často používajú nekvalitné fotografie a nedostatočné popisy mincí, aby zakryli ich nedostatky.

Negatívne hodnotenia a recenzie: Pred nákupom si vyhľdajte online hodnotenia a recenzie o predajcovi. Negatívne skúsenosti a varovania od iných zberateľov by vás mali upozorniť na potenciálne falošného predajcu.

Nedostatočný zákaznícky servis: Ak predajca neodpovedá na vaše otázky, neponúka dostatočné informácie alebo sa vyhýba komunikácii, môže to signalizovať jeho nespoľahlivosť.

Neexistujúce alebo falošné kontaktné údaje: Skontrolujte, či predajca uvádza skutočné kontaktné údaje. Falošní predajcovia často nezverejňujú tieto informácie alebo používajú falošné údaje.
 
Foto: NBS