Ako si zabezpečiť rentu 1000 eur k dôchodku?

Autor: redakčne upravené
20.04.2023 (09:20)

Odborníci upozorňujú, že na dôchodok treba myslieť čo najskôr. Rozdiely vo vkladanej, ale aj nasporenej sume pri odkladaní peňazí hneď po škole a vo veku zrelého štyridsiatnika sú priepastné. Pozrite si, koľko by ste si mali odkladať "bokom" na dôchodok.

Na dôchodok by ste sa mali pripravovať od prvého zamestnania. Platí totiž pravidlo, že čím viac času máte, tým menej peňazí vás stojí napĺňanie finančných cieľov. „Dôchodkovým cieľom každého by mala byť finančná sloboda, pri ktorej máte dostatok peňazí a môžete tráviť voľný čas podľa svojich predstáv. Realita je však odlišná. Penzisti majú síce dostatok času, no na vytúžené aktivity im chýbajú peniaze,“ hovorí Karol Kovalík z PARTNERS.

Štatistiky hovoria, že každý desiaty dôchodca musí pracovať, aby dokázal pokryť aspoň svoje životné náklady. Tejto situácii dokážete predísť, ak svoje financie plánujete dlhodobo a dlhodobo aj efektívne zhodnocujete úspory. Nespoliehajte sa iba na dôchodok od štátu. Ten vám vysnívanú slobodu a dokonca ani zachovaný životný štandard nevie zabezpečiť. Ukázala to aj nedávna štúdia udržateľnosti dôchodkových systémov.
Slušný dôchodok sa dá dosiahnuť investovaním a zhodnocovaním úspor v II., III. a IV. pilieri.

Investujte a využite zložené úročenie

Viete v čom spočíva kúzlo dlhodobého investovania? V zloženom úročení. Berie totiž do úvahy vplyv úroku z úrokov a času na vklad. Takto funguje investovanie a príprava na dôchodok v rámci II., III. aj IV. piliera. Aktuálne najefektívnejšia forma zhodnocovania peňazí sú takzvané ETF fondy.

Ako si zabezpečiť rentu 1000 eur k dôchodku

Na to, aby ste mohli poberať rentu 1 000 eur počas 20 rokov, a odchádzate do dôchodku vo veku 65 rokov, potrebujete si nasporiť približne 185 000 eur.

25-ročný človek
  • Cieľová suma: 185 000 €
  • Čas sporenia: 40 rokov
  • Neefektívne odkladanie (napr. sporiace účty, termínované vklady so zhodnotením 1 % p. a.): potrebujete si odkladať približne 313 € mesačne, čo je pre väčšinu ľudí nereálne.
  • Efektívne zhodnotenie (investovanie pri priemernom výnose 7 % p. a.): odkladáte len 70 € mesačne.

35-ročný človek
  • Cieľová suma: 185 000 €
  • Čas sporenia: 30 rokov
  • Neefektívne odkladanie (sporiace účty, termínované vklady so zhodnotením 1 % p. a.): potrebujete si odkladať už 440 € mesačne, čo je pre väčšinu ľudí nereálne.
  • Efektívne zhodnotenie (investovanie pri priemernom výnose 7 % p. a.): odkladáte 150 € mesačne.

45-ročný človek
  • Cieľová suma: 185 000 €
  • Čas sporenia: 20 rokov
  • Neefektívne odkladanie (sporiace účty, termínované vklady so zhodnotením 1 % p. a.): potrebujete si odkladať až 696 € mesačne, čo je pre väčšinu ľudí nereálne.
  • Efektívne zhodnotenie (investovanie pri priemernom výnose 7 % p. a.): odkladáte až 353 € mesačne.

Odborníci radia: začnite čo najskôr

Z príkladov jasne vyplýva, že najdôležitejšia premenná je čas. Čím neskôr sa začnete pripravovať, tým drahšia bude príprava na dôchodok. Nebojte sa bezpečného investovania. Investície rastú a aj klesajú, dajte emócie bokom a nechajte čas, nech pracuje vo váš prospech. Mimochodom, každý pokles investície je príležitosťou na nákup, keďže cena akcií je nižšia.
 
Zdroj: PARTNERS, Foto: Ivan Sedlák