Čo je to DCC? (Dynamic Currency Conversion)

Autor: redakcia
03.07.2023 (14:00)

Pri platbách kartou alebo pri výberoch cudzej meny z bankomatov v zahraničí vás môže zaskočiť otázka, či chcete použiť DCC alebo nie. Pozrite si, čo DCC vlastne znamená a či je pre vás výhodné.

DCC (Dynamic Currency Conversion) = Dynamický prevod meny, konverzia

So službou DCC sa stretávame v zahraničí, kde sa platí inou menou ako euro, pri platbách kartou, alebo pri výberoch z bankomatu. DCC ponúka klientovi možnosť vybrať si, v ktorej mene bude jeho transakcia zúčtovaná. Môže si tak napríklad zvoliť, že výber z bankomatu či platba v Čechách mu nebudú zúčtované v českých korunách (bez DCC), ale v eurách (s DCC).

Ak si klient vyberie DCC, jeho transakcia bude zúčtovaná v eurách pri fixovanom výmennom kurze, ktorý stanoví prevádzkovateľ terminálu. Kurz, ktorý vám ponúknu zvyčajne pre vás nie je výhodny. Služba DCC navyše môže byť na strane prevádzkovateľa bankomatu spoplatnená. Preto odporúčame vyberať si v zahraničí peniaze z bankomatu bez využitia služby DCC v lokálnej mene, nakoľko je to pre klienta výhodnejšie a lacnejšie. Ak sa rozhodnete pre zúčtovanie v lokálnej mene (bez DCC), výmenný kurz určuje kartová spoločnosť a zvyčajne je pre vás výhodnejší ako fixovaný kurz, ktorý ponúka prevádzkovateľ terminálu. Navyše ušetríte poplatok za DCC.
 

Pri platbách kartou a výberoch z bankomatov v inej mene ako eur si vyberajte zúčtovanie v lokálnej mene (bez DCC) Je to pre vás výhodnejšie.


 
Foto: Ivan Sedlák