Toto musíte vybaviť spolu s hypotékou, inak peniaze nedostanete

Autor: redakčne upravené
02.11.2023 (09:20)

Predtým, než v banke podpíšete zmluvu o hypotekárnom úvere, budete musieť vybaviť ešte niekoľko záležitosti. Bez nich sa nezaobídete.

1. Znalecký posudok

Súčasťou žiadosti o hypotéku je okrem iných potrebných dokumentov aj znalecký posudok na nehnuteľnosť, ktorú budete zakladať. To znamená, že jeho vypracovanie je jedným z prvých krokov, ktoré budete musieť absolvovať. Prakticky to prebieha tak, že nehnuteľnosť príde obhliadnuť znalec, ktorý potom vypracuje znalecký posudok. Znalcovi treba k obhliadke zabezpečiť potrebné dokumenty, ktorých zoznam vám vopred oznámi. Dokumenty k vypracovaniu znaleckého posudku sa rôznia. Záleží či sa jedná o byt alebo dom, či ich poskytujú buď vlastníci nehnuteľnosti alebo realitní makléri – v prípade kúpy nehnuteľnosti cez realitnú kanceláriu. Kontakt na znalca, ktorý vám posudok vypracuje, nájdete na internete, poskytne vám ho hypotekárny špecialista alebo banka. Za znalecký posudok zaplatíte medzi 100 – 350 eur.

Interné ocenenie nehnuteľnosti bankou

Niektoré banky majú možnosť oceniť nehnuteľnosť aj interným spôsobom. V tomto prípade znalecký posudok do ruky nedostanete a pri internom ocenení býva hodnota nehnuteľnosti niekedy nižšia, ako by ste potrebovali.

2. Bankový účet

Väčšina bánk pri hypotéke požaduje od klientov aj vedenie účtu v ich banke. Tento účet a jeho aktívne využívanie býva niekedy zároveň aj podmienkou najnižšej úrokovej sadzby, preto sa oplatí, aby ste si ho v banke zriadili. Hypotekárni špecialisti klientom odporúčajú otvorenie účtu až pri podpise úverovej zmluvy. Ak klient vo vybranej banke účet už dávnejšie využíva, nie je potrebné otvárať nový účet. Existencia osobného účtu pri schvaľovaní hypotéky nemá vplyv na jej schválenie, dôležité je splniť túto podmienku až k jej čerpaniu, ak ju banka požaduje.

3. Poistenie nehnuteľnosti

Poistenie nehnuteľnosti a vinkulácia poistného plnenia v prípade znehodnotenia zakladaného bytu alebo domu je podmienkou hypotéky v každej banke. Jedná sa o ďalší spôsob zabezpečenia spolu zo založením nehnuteľnosti. Vinkulácia poistného plnenia slúži na to, že ak by bola nehnuteľnosť úplne znehodnotená, poisťovňa by uhradila plnenie z poistenia priamo banke a tým by sa úver stal vyplateným poisťovňou. Ak by sa jednalo o čiastočnú škodu, banka bude kontaktovaná poisťovňou za účelom spolupráce pri riešení poistnej udalosti.

Súčasťou úverovej dokumentácie sú teda aj vinkulačné tlačivá, ktoré podpisuje klient a akceptáciu vinkulácie v prospech banky potvrdzuje poisťovňa. Do banky treba k čerpaniu hypotéky k vinkulačným tlačivám doložiť aj platnú poistnú zmluvu.

4. Poistenie schopnosti splácať hypotéku

Nepovinnou, ale vhodnou zložkou splácania hypotéky je aj poistenie vášho úveru. V podstate sa jedná o životné poistenie, ktoré má pomôcť v situáciach , keď nemôžete splácať hypotéku. Jedná sa hlavne o poistné riziká úmrtie, úplná invalidita, práceneschopnosť a strata zamestnania. V praxi máte dve možnosti:

Bankopoistenie: poistenie vybavíte priamo v banke

výhody: poistné platíte v jednej splátke spolu s hypotékou, v prípade veľkej poistnej udalosti sa vyplatí automaticky celý úver, možnosť zníženia úrokovej sadzby
nevýhody: poistenie je nastavené všeobecne, nezohľadňuje individuálne požiadavky klientov, často býva drahšie ako rizikové životné poistenie

Rizikové životné poistenie: poistenie vybavíte v poisťovni

výhody: individuálne nastavenie, často lacnejšie ako bankopoistenie, viac rizík na výber
nevýhody: samostatná zmluva a platba, v prípade poistnej udalosti sa hypotéka nevyplatí automaticky, ale peniaze dostanete vy resp. dedič a dlhy splácate po vlastnej osi

Ak sa vám nechce vybavovať všetky náležitosti potrebné k hypotéke, môžete osloviť hypotekárneho špecialitu, ktorý to urobí za vás. Pomôže vám nielen s vybavovaním, ale aj s výberom optimálnych produktov.
 
Zdroj: hypoconsulting.sk, Foto: Brodie, Burst.shopify.com