Aké druhy platobných kariet existujú a aký je medzi nimi rozdiel?

Autor: redakcia
27.11.2023 (15:45)

Nie je karta ako karta, aj keď na prvý pohľad vyzerajú všetky rovnako. Pozrite si, čím sa od seba odlišujú.

Existuje niekoľko druhov platobných kariet
  • debetné platobné karty
  • kreditné platobné karty
  • charge karty
  • predplatené platobné karty

Debetná platobná karta

Debetná platobná karta je najbežnejšia, banka vám ju vydá k vášmu bežnému účtu. Používaním debetky míňate svoje vlastné peniaze na účte. Môžete ňou platiť v obchodoch a vyberať z bankomatov, ak máte na účte dostatok peňazí.

Kreditná karta

Kreditná karta je forma úveru. Banka vám ju vydá po posúdení vašej finančnej bonity a nastaví vám mesačný limit, koľko peňazí môžete minúť. Čiže keď platíte kreditkou nemíňate vlastné peniaze, ale peniaze banky. Na konci zúčtovacieho obdobia je potrebné splatiť aspoň minimálnu mesačnú splátku, väčšinou 5% z dlžnej sumy. Ak zaplatíte celú dlžnú sumu v rámci bezúročného obdobia (zvyčajne 40-50 dní), nebudete banke platiť žiadne úroky. Po zaplatení splátky resp. celej dlžnej sumy banka vám úverový limit automaticky obnoví (= revolvingový úver)

Charge karta

Charge karta sa najviac podobá na kreditnú kartu. Je to úverová karta. Rozdiel medzi kreditkou a charge kartou je ten, že na konci zúčtovacieho obdobia treba zaplatiť celú dlžnú sumu do stanoveného dátumu splatnosti.

Predplatená platobná karta

Predplatená platobná karta je špecifická v tom, že je na nej vopred predplatený kredit. Napríklad to môže byť darčeková karta, ktorú je môžné použiť kdekoľvek, kde sa dá platiť obyčajnou debetkou, alebo darčeková karta do konktrétneho obchodu (napr.do IKEA, Kauflandu). Medzi predplatené karty patria aj herné karty. Hernou kartou si môžete kúpiť online hry, doplnky do hier, alebo si ňou nakúpite hernú menu (napr. STEAM, Roblox, Nindento Switch online). Tieto karty majú častokrát len digitálnu (virtuálnu) podobou vo forme unikátneho kódu. Karty sa ďalej delia aj podľa spôsobu prevedenia na embosované, potlačené laserom alebo indentom, a virtuálne.

Embosované spoznáte tak, že meno držiteľa karty, číslo karty a dátum platnosti je vytlačené ystúpených písmom. Naopak, karty potlačené laserom alebo indentom sú hladké.

Embosované karty sa môžu použiť v mechanickom termináli a v tomto prípade sú na podpis. Na Slovensku nie sú veľmi rozšírené.

Virtuálne karty sú špecifickým druhom kariet, ktoré existujú len vo virtuálnom prostredí. Obsahujú rovnaké údaje ako klasické karty, ale nepoužíva sa na ne fyzický plast. Fyzické karty je možné virtualizovať a uložiť do mobilu (digitálnej peňaženky), ktorým následne môžete bezkontaktne platiť. V tomto prípade ide o takzvané ztokenizované karty v mobilných peňaženkách, ako sú napríklad Google Pay alebo Apple Pay.
 
Zdroj: Združenie pre bankomatové karty, Foto: Ivan Sedlák