Kedy vám môže bankomat zhltnúť kartu?

Autor: redakcia
15.05.2023 (15:20)

Dnešné bankomaty sú moderné sofistikované zariadenia, ktoré majú zabudované viaceré bezpečnostné prvky. Ak vám bankomat zhltne kartu, väčšinou to nie je bezdôvodne. Poradíme vám, ako sa tomu vyhnúť a čo robiť, ak ste prišli o kartu.

Bankomaty na Slovensku mesačne zadržia tisíce kariet

Najväčšiu bankomatovú sieť na Slovensku má Slovenská sporiteľňa a tvorí ju 746 bankomatov, v ktorých skončí 1000-1300 kariet mesačne. " Až 95% dôvodov tvoria zabudnuté karty v bankomatoch po výbere a nereagovanie na otázky bankomatu počas transakcie," objasňuje Marta Cesnaková, hovorkyňa Slovenskej sporiteľne. Veľmi podobne je to aj vo VÚB banke: "Aktuálne máme 563 bankomatov, v ktorých mesačne zostanú zadržané stovky kariet. Dôvody sú rôzne, blokácia, prevencia pred zneužitím, môže to byť ale aj poškodenie karty či porucha čítača kariet," vysvetľuje Dominik Miša, hovorca VÚB banky.

Najčastejšie dôvody zadržania karty bankomatom sú:
  • dlhá časová odozva klienta/nečinnosť
  • zabudnutá karta v bankomate
  • 3 x zle zadaný PIN
  • karta je zrušená, zablokovaná alebo exspirovaná
  • technická porucha na strane bankomatu
PIN kód ku platobnej karte si dobre zapamätajte, určite si ho nezapisujte na platobnú kartu. Ak 3x zadáte nesprávny PIN kód, bankomat vám kartu z bezpečnostných dôvodov zadrží. Rovnako bankomat zadrží kartu, ak si ju z bankomatu po výbere peňazí zabudnete vytiahnuť.

Bankomat zhltne kartu aj v prípade, ak jej vypršala platnosť, alebo karta už bola predtým zablokovaná. Napríklad, ak by vám kartu ukradli alebo by ste ju stratili, hneď po zistení kartu zablokujte cez apku alebo call centrum banky. Po blokácii nikto danú kartu už nevie použiť ani v bankomate, ani v obchode. Bankomat zadrží kartu aj v prípade, ak počas výberu prestanete reagovať na otázky bankomatu, resp. ak je vaša reakčná doba príliš dlhá.

Posledným dôvodom je technická porucha na strane bankomatu, tieto prípady sa však vyskytujú len minimálne: "Poruchy bankomatu sú veľmi sporadické, predstavujú približne 2 % všetkých zadržaných kariet," upresňuje M.Cesnaková.

Čo robiť ak vám bankomat zhltne kartu?

Odpoveď závisí od toho, či vaša karta uviazla v bankomate vašej banky, alebo v cudzom bankomate, resp. v zahraničí.

Ak vám kartu zhltol bankomat vašej banky, banka vám kartu vráti. Exspirované alebo zrušené karty banka samozrejme nevracia.

Ak vám kartu zhltol bankomat cudzej banky, karta bude z bezpečnostných dôvodov znehodnotená. "Zadržané karty klientov iných bánk sa medzi nimi neposielajú fyzicky, likvidujú sa v banke, kde boli zadržané. A banka vydavateľa určuje, či si klient musí vyžiadať novú kartu, alebo ju dostane automaticky", dodáva M. Cesnaková.

Koľko stojí vydanie novej karty?

Každá chyba niečo stojí a tak je to aj pri zadržaných kartách. Vydanie novej karty je spoplatnená služba.
 
  Poplatok za vydanie novej karty
SLSP 10 eur
VUB 15 eur na pobočke
10 eur cez nonstop banking
Tatra banka 10 eur
CSOB 15 eur
365.bank 12 eur
Prima banka 10 eur
PABK 10 eur
UniCredit bank 10 eur

Ak v bankomate nájdete peniaze, ktoré si v ňom zabudol niekto pred vami, odovzdajte ich v banke, ktorej patrí bankomat. Ak sa bankomat nachádza mimo pobočky, nahláste aj ulicu a približný čas, kedy ste peniaze z bankomatu zobrali. Ak si peniaze necháte, nekonáte správne. Banka to bude považovať za neoprávnené obohatenie sa. Nezabúdajte, všade sú kamery :).
 
Foto: Ivan Sedlák