Kreditná karta má svoje výhody aj nevýhody. Poznáte ich?

Autor: redakcia
12.07.2023 (13:00)

Akonáhle máte stabilný príjem a banka vás vyhodnotí ako spoľahlivého klienta, ponúkne vám kreditnú kartu. Mali by ste však vedieť, že kreditná karta je úverový produkt. Zvyčajne sa rýchlejšie dozviete o jej výhodách, no dobré je poznať aj druhú stranu mince.

Výhody kreditnej karty

  • Nemíňate svoje peniaze, ale peniaze banky.

  • Môžete minúť viac peňazí, než máte na účte.

  • Ak dlžnú sumu vrátite v rámci bezúročného obdobia (40-55 dní), banka vám nebude účtovať žiaden úrok.

  • Ak dlžnú sumu vrátite (alebo jej časť) v určenom čase, opätovne môžete čerpať svoj úverový limit, ktorý vám na začiatku schválila banka. Nemusíte opätovne žiadať o schválenie každý mesiac.

  • Pri rezervácii hotela alebo auta v autopožičovni v zahraničí, často vyžadujú práve kreditnú kartu.

  • Možnosť zriadiť si cestovné poistenie ku kreditnej karte

Pokiaľ kreditku používate s rozumom a dlžnú sumu vrátite v rámci bezúročného obdobia a zároveň splňate podmienky banky, aby vám odpustila mesačný poplatok za vedenie karty, môžete kreditku naozaj využívať bez akýchkoľvek dodatočných nákladov.

Nevýhody a úskalia kreditnej karty

  • Kreditná karta je úverový produkt. Ak si ju z banky prinesiete, automaticky sa o tom dostane záznam do úverového registra.

  • Pokiaľ nevrátite celú sumu, ktorú ste minuli v rámci bezúročného obdobia, budete platiť úroky. Na kreditke sú jedny z najvyšších úrokov, okolo 17-22%. Pre porovnanie na spotrebnom úvere úroky začínajú od 6%.

  • S kreditnou kartou sú spojené poplatky za vedenie kartového účtu. Pri štandardných kreditkách je to rádovo 13-36 eur ročne, pri prémiových je ročný poplatok okolo 100 eur ročne. Tento poplatok vám niektoré banky odpustia, ak splnite podmienky vernostného programu.

  • Pozor si dajte aj na to, akým spôsobom sa počíta bezúročné obdobie. Ak urobíte veľký nákup kreditkou ku koncu mesiaca, neznamená to, že túto sumu máte zaplatiť banke späť až o 40 dní. Bezúročné obdobie začína totiž plynúť 1.dňom v mesiaci a teda pri 40 dňovom období dlžnú sumu je potrebné uhradiť už okolo 10.dňa nasledujúceho mesiaca.

  • Ak zabudnete uhradiť splátku, alebo sa z rôznych dôvodov dostávate do omeškania, získavate negatívny záznam do úverového registra, čo môže sťažiť prístup k ďalšiemu úveru, napr. hypotéke.

  • Kreditkou nikdy nevyberajte hotovost z bankomatu. Poplatok za výber z bankomatu kreditkou je vysoký a pohybuje sa okolo 2% z vyberanej sumy, min. 3-15 eur.

Ak by ste chceli peniazmi z kreditky vyplatiť iné dlhy, zvážte to. Úroky na kreditnej karte sú jedny z najvyšších. Odborníci na financie radia skôr opačný postup a to, lacnejším úverom vyplatiť drahú kreditku.

Rada na záver: Ak máte kreditku a nepoužívate ju, choďte do banky a zrušte ju. Jednak vás nebude pokúšať žiť na dlh a aj táto skutočnosť sa zapíše do úverového registra. Ak budete v budúcnosti žiadať o úver, môže vám ho banka schváliť vo vyššom objeme.

Foto: Ivan Sedlák