Revízia osobných financií odhalí vaše slabosti

Autor: redakčne upravené
17.01.2024 (12:00)

Začiatok roka využite na komplexný rozbor príjmov a výdavkov, aby ste získali prehľad o rozpočte domácnosti. Riešením v prípade dlhov môže byť ich konsolidácia. Čo radia odborníci?

Poriadok máme radi a stretávame sa s ním všade. V obchode sú rovnaké tovary vedľa seba, aby sme sa v ňom ľahko vyznali. Aj vlaky a autobusy chodia podľa cestovného poriadku. Aj oblečenie zo skrine vyberáme ľahšie, keď je roztriedené a poskladané. Prečo potom by sme mali mať neporiadok vo financiách?

Najprv analýza, potom plán

Niektorým ľuďom sa do upratovania vlastných financií nechce. Dôvodov býva viacero, od pocitu že nevedia kde a ako začať až po pocit, že to aj tak nič neprinesie. Opak je však pravdou.

„V prvom rade je potrebné spraviť si komplexnú revíziu všetkých príjmov, ako aj výdavkov, aby ste získali celkový prehľad o rozpočte domácnosti,“ hovorí Marek Sokol, garant spoločnosti UNIVERSAL maklérsky dom.

S analýzou rodinného rozpočtu vám vie pomocť každý dobrý finančný poradca. Nemusíte sa s tým trápiť sami, poradcovia majú knowhow, ako od vás zistiť všetko podstatné do analýzy. Jediná podmienka, aby to celé malo zmysel je, že budete úprimný. Dôležité je nezatajovať nepríjemné veci, napríklad koľko dlhov a u koho ich máte, či dokonca existujúce výzvy na ich zaplatenie a pod.

Akonáhle máte analýzu za sebou, ste na výbornej ceste k finančnému plánu. Bez neho totiž by ste s vysokou pravdepodobnosťou pokračovali v starých koľajách a vaša finančná situácia by sa nijako nezlepšila.

Nie je dlh ako dlh

Práve komplexná revízia príjmov a výdavkov vám ukáže, na čo všetko a v akej výške vaša domácnosť míňa finančné prostriedky. Získate prehľad aj o všetkých záväzkoch, ktoré pravidelne uhrádzate. „Pokiaľ sa nachádzajú v týchto záväzkoch okrem bežných bankových úverov napríklad aj rôzne pôžičky od nebankových inštitúcií, určite ich odporúčam čo najskôr vyplatiť, pokiaľ je to, samozrejme, možné, aby domácnosť zbytočne nesplácala príliš vysoké úroky počas celej doby splatnosti,“ radí Sokol. Ak to finančná situácia rodiny umožňuje, je vhodnejšie si zobrať bezúčelový spotrebiteľský úver od banky, ktorým by bolo možné vyplatiť práve takéto nevýhodné pôžičky. Výhodnosť refinancovania resp. konsolidácie vie vypočítať odborník na financie. Do výpočtu totiž vstupuje viacero parametrov, ako úrokové sadzby, všetky poplatky, či pokuty.

Finančný poradca má komplexný prehľad o aktuálnych podmienkach vo finančnom sektore a vie posúdiť, či na trhu existuje pre klienta výhodnejšie riešenie. Pokiaľ ide napríklad o nevýhodnú pôžičku, prípadne ak ich máte viac a sú rozložené v rôznych inštitúciách, jednou z možností je tzv. konsolidácia, teda zhrnutie viacerých pôžičiek do jednej. „Tým dokáže klient výrazne ušetriť na mesačných splátkach a poplatkoch. Kritériá výberu sa odvíjajú najmä od požiadaviek klienta, pričom najčastejším cieľom je práve optimalizácia celkových výdavkov,“ dodáva Sokol.

Na čo nezabúdať pri finančnom pláne

Základom každého finančného plánu je v prvom rade analýza celkových príjmov a výdavkov domácnosti. „Pri tejto aktivite častokrát ľudia zistia, že míňajú značnú časť svojich príjmov na tovary, či služby, ktoré ani nepotrebujú. Analýza pomáha práve v redukovaní takýchto „nepotrebných výdavkov“, čím sa vytvára priestor na budovanie iných zaujímavých cieľov, ako napríklad budovanie majetku, sporenie na dôchodok, či ďalšie iné ciele,“ vysvetľuje Sokol.

Plán nie je len o príjme, spotrebe a splátkach. Ale aj o zabezpečení na neočkávané udalosti (poistenie), krátkodobej rezerve či zabezpečení na starobu. Analýza rodinných financií vám ukáže, že nemusíte každý mesiac žiť z výplaty do výplaty.

Finančný plán, aj keď vychádza z rovnakých princípov, je pre každú domácnosť jedinečný. Zohľadňuje totiž individuálne možnosti, príjmy, výdavky a ciele do budúcnosti každého z nás.
 
Zdroj: UNIVERSAL maklérsky dom, Foto: Ivan Sedlák