Užitočné rady ako si vytvoriť finančný plán

Autor: redakcia
09.08.2023 (10:25)

Ponúkame vám praktické rady ako si vytvoriť osobný finančný plán. So správne nastavenými rodinnými financiami vás nezaskočia nečakané výdavky, ani dôchodok. Ak si na neho netrúfate sami, poradíme vám na koho sa obrátiť.

Prvým krokom vo finančom plánovaní je poznať súčasnú situáciu vašich rodinných financií. Získate lepší prehľad o svojich výdavkoch a príjmoch. Potom si stanovíte finančné ciele a naplánujete spôsob ako ich dosiahnuť.

Dôležité je niekde začať

Na začiatku plánovania je potrebné spísať si aktuálny stav finančného majetku – koľko máte na účtoch, doma v pokladničke a v investíciách. Potom si treba spísať predpokladané mesačné príjmy. Ak máte viacero príjmov, zarátajte všetky. Myslieť treba aj na všetky výdavky. A to nielen na splátky hypotéky a úverov, ale aj nákup darčekov, zaplatenie dovolenky, či záujmových krúžkov. Čím presnejšie údaje dáte do výpočtu, tým dostanete reálnejší výsledok. Výdavkom venujte dostatočnú pozornosť, pretože ich je veľa a majú rôznorodý charakter. Pomôže vám, ak si ich rozdelíte na:
  • bývanie (nájom, energie, TV, internet, mobil, daň)
  • auto/doprava (benzín, servis, dane a poplatky)
  • variabilné (strava, drogéria, oblečenie, zábava, dovolenka)
  • sporenie (na rezervu, dôchodok, stavebné,...)
  • úvery (hypotéka, pôžička, kreditka, lízing, splátky za tovar)
  • poistenie a finančné služby (životná poistka, PZP, havarijné, nehnuteľnosť a domácnosť, poplatky banke za účet)
Keď ste zvládli roztriedenie výdavkov, môžete pokračovať ďalej:
  • Určte si ciele – stanovte si, čo chcete v budúcnosti dosiahnuť, čo si plánujete kúpiť, kedy by ste chceli odísť do dôchodku.
  • Buďte realista - Môže sa vám stať, že po naplánovaní cieľových súm zistíte, že vám výplata nestačí. Čo teraz? Máme mať nereálne ciele? Nie, to nemá zmysel. Čo v takom prípade robiť, si môžete prečítať tu: Efektívne sporenie.
  • Disciplína je základ - akýkoľvek dobrý finančný plán zlyhá, ak ho nebudete aktívne plniť.
  • Pravidelná kontrola - dodržiavanie finančného plánu pravidelne kontrolujte.
Odborníci na financie odporúčajú, aby ste pri plánovaní mysleli na niekoľko dôležitých vecí:

Vytvorenie istoty

Pri finančnom plánovaní je dôležité začať od najdôležitejšej potreby a tou je ISTOTA. Istota, že mám z čoho žiť, keď dočasne alebo trvalo stratím príjem a istota, že mám kde bývať.
  • Vytvorte si optimálnu finančnú rezervú vo výške 6-násobku mesačných výdavkov
  • Zabezpečte seba aj majetok poistením
Až keď máte nasporenú finančnú rezervu, môžete ísť na ďalšie ciele.

Bývanie

Historicky máme v sebe silno zakorenenú potrebu bývať vo vlastnom. Takmer vždy bývanie riešime hypotékami. Zabezpečenie si bývania by nemalo ísť na úrok tvorby finančnej istoty. Radšej si zvoliť menšiu, lacnejšiu nehnuteľnosť, ako sa príliš zadĺžiť a "vykašlať" sa na tvorbu rezervy, či sporenia na dôchodok.

Môj dôchodok a budúcnosť mojich detí

Zabezpečte si najprv vlastný dôchodok – sporiť pre dieťa, ale nezabezpečiť si vlastný dôchodok, je nezodpovedné. Vôbec nie je sebecké, ak vo vlastnom produktívnom veku myslíme najprv na to, ako a z čoho budeme žiť na dôchodku tak, aby sme sa nemuseli spoliehať na štát alebo vlastné deti.

Svoje bohatstvo znásobte

Financie, ktoré sú určené na strednodobé a dlhodobé ciele, môžete mať zainvestované, aby zbytočne dlhé roky netrčali na bežných účtoch s nulovým zhodnotením. Investovaním ich dokážete ochrániť pred infláciou i zhodnotiť. Po akých investíciach siahnuť, vám poradia odborníci vzhľadom na váš rizikový profil i časový horizont.

Nebojte sa obrátiť na odborníkov

Vytvoriť si dobrý finančný plán nie je ľahké. Bežní ľudia nepoznajú finančné produkty do detailov a nevedia si skombinovať množstvo informácií do jedného zmysluplného celku. Navyše, každý z nás je v inej situácií. Niekto má pár rokov do dôchodku, iný sa práve oženil, niekto chce o 5 rokov poslať dieťa študovať do Anglicka.... Každý potrebuje mať finančný plán prispôsobený jeho vlastnej situácii.

Ak neviete kde začať, s finančným plánom vám pomôžu v banke, alebo sa môžete obrátiť na finančného sprostredkovateľa. Odborníci odporúčajú, aby ste 10 % z príjmu smerovali na vytváranie rezervy, 20 % na budúcnosť (napr. sporenie na penziu). Výška vašich pôžičiek by nemala presiahnuť 30 % z príjmu a na bežnú spotrebu si vyčleňte 40 % z príjmu. Nestačí vám 40% na spotrebu? Skúste nájsť možnosti, kde môžete ušetriť. Nemenej dôležitá je disciplína pri plnení finančných cieľov. Nadarmo budete plánovať, keď aj tak nie ste ochotný zmeniť svoje finančné zlozvyky.
 
Foto: Shopify Photos, Burst.shopify.com