Hypotéky pre mladých

Autor: Nina Kusá
22.06.2015 (14:00)

Ste mladí, chcete sa osamostatniť, ale nemáte peniaze. Nič si z toho nerobte, mladí to v dnešnej dobe majú oveľa ťažšie ako ich rodičia. Netreba však vešať hlavu, existuje riešenie.

Ak náhodou nededíte po babičke či rodičoch pozemok, dom alebo byt, musíte si svoje bývanie zaobstarať sami. Vlastné bývanie je však veľká investícia na celý život. Čerství absolventi škôl a mladí zarábajúci nedosahujú veľké príjmy a tak nastáva problém - Kde vziať peniaze? Banky ponúkajú medzi svojimi službami aj hypotekárne úvery so štátnym príspevkom, tzv. hypotéky pre mladých. Takýto úver je určený pre mladých ľudí vo veku od 18 do 35 rokov s príjmom, ktorý musí byť nižší ako maximálna výška príjmovej hranice. Čo to znamená?

Ak dnes (jún 2015) požiadate v banke o hypotekárny úver so štátnym príspevkom, banka vypočíta, či váš priemerný mesačný príjem - vypočítaný z príjmu za kalendárny rok predchádzajúci kalendárnemu roku, v ktorom bola podaná žiadosť o hypotekárny úver (rok 2014) – nepresahuje 1,3 násobok priemernej mzdy v národnom hospodárstve. Maximálna výška príjmovej hranice sa mení každý štvrťrok. Ak o úver žiadajú manželia alebo partneri, hranica je dvojnásobná a posudzuje sa voči ich spoločnému príjmu.

Aktuálne je platná príjmová hranica od 1. apríla 2015 vo výške 1 193,40 €. V prípade dvoch žiadateľov (manželia) je hranica 2-násobná, t.j. 2 386,80 €. Od júla sa hranica príjmu pre žiadateľov zníži a k zvýhodnenej hypotéke sa dostane menej ľudí.

Banky preto využívajú posledné dni na to, aby si o tento úver podalo žiadosť ešte čo najviac mladých ľudí. My vám prinášame aktuálne platné úrokové sadzby, ktoré môžete dostať:

Banka

Produkt

FIX 1

FIX 3

FIX 5

SLSP

Hypotekárny úver pre mladých

0,70 %

0 %

0 %

VUB

Flexihypotéka so štátnym príspevkom pre mladých

0 %

0 %

0 %

Tatra banka

Hypotéka TB so štátnym príspevkom pre mladých

0,05 %

0,05 %

0,05 %

UCB

Hypoúver pre mladých

0 %

0,1 %

0,1 %

Prima banka

Hypotéka pre mladých

0 %

0 %

0,20 %

CSOB

Hypotéka pre mladých

-

0,03 %

0,28 %

Sberbank

Hypotekárny úver so štátnym príspevkom pre mladých

0,49 %

0,04 %

0,39 %

OTP bank

Hypotekárny úver pre mladých

1,89 %

0,89 %

0,99 %


Štátny príspevok pre mladých je percento, o ktoré štát znižuje výšku úrokovej sadzby určenú v zmluve o hypotekárnom úvere. Určuje sa každoročne zákonom o štátnom rozpočte na príslušný rozpočtový rok. Aktuálne je to 3% v rozložení: 2% dotuje štát a 1% banka. Úrokové zvýhodnenie platí na prvých 5 rokov hypotéky. Dotáciu k úrokovej sadzbe je možné získať najviac na sumu 50 000 eur a zároveň maximálne na sumu zodpovedajúcu 70% z hodnoty nehnuteľnosti. Časť úveru presahujúca niektorú z týchto hraníc sa úročí štandardnou úrokovou sadzbou.

Okrem finančnej úspory umožňuje hypotéka pre mladých odložiť splátky istiny alebo znížiť splátky na polovicu po dobu dvoch rokov pri narodení dieťaťa. Výhodou dotovanej hypotéky je aj to, že akúkoľvek jej časť možno kedykoľvek počas prvých piatich rokov splatiť bez poplatku.

Odporucame
 Všetko, čo by ste mali vedieť o hypotékach
 Využite letné súťaže v bankách
 Zmeny v sadzobníkoch poplatkov bánk
 Hypotekárne úroky na pretrase
 
Foto: Archív redakcie