Sme štíhlejší, ale efektívnejší

Autor: Joyef Ryník
02.07.2010 (10:00)

Viktor Kouřil, generálny riaditeľ dôchodkových spoločností ING hovorí, že výšku dôchodkov nevie garantovať nikto. Preto radí diverzifikovať riziko a okrem prvého a druhého piliera si sporiť aj v treťom pilieri či v životnom poistení.  

Prečo ste sa rozhodli študovali práve ekonómiu?
Na strednej škole ma najviac zaujímali jazyky, matematika a počítače. Keď nastal čas rozhodnúť sa definitívne pre niektorú z vysokých škôl, chvíľu som váhal medzi elektrotechnickou fakultou a fakultou manažmentu na Univerzite Komenského.Po zvážení všetkých pre a proti som nakoniec uprednostnil štúdium manažmentu aj preto, že sa tam vyučovalo čiastočne aj anglicky a na fakulte pôsobili aj zahraniční lektori.

Naplnila škola vaše očakávania?
Dá sa povedať, že áno. O nej kvalitnej príprave svedčí aj to, že mnohí z mojich spolužiakov sú dnes úspešní v oblasti biznisu. .

Už počas vysokej školy ste začali pracovať v ČSOB banke. Bolo jednoduché pre študenta zamestnať sa v banke?
V čase, keď som a o pozíciu v bankovom sektore uchádzal ja, to nebolo až také náročné ako dnes. Kritériom na prijatie bolo ovládanie nejakého cudzieho jazyka a, samozrejme, bolo potrebné mať všeobecný prehľad o bankovníctve. Bola to doba, keď banky vznikali, rástli a naberali veľa mladých ľudí aj z radov študentov.

Na akej pozícii ste začínali?
Mojou štartovacou pozíciou bol referent oddelení kapitálových trhov. Na tomto oddelení som dostal možnosť pričuchnúť k novej oblasti finančníctva – k tzv. asset manažmentu. Byť pri tvorbe niečoho nového bolo nesmierne zaujímavé. Neskôr som prešiel na oddelenie primárnych emisií, kde sme najčastejšie vydávali depozitné certifikáty. Po istom čase začala byť kedysi zaujímavá práca stereotypnou, rutinnou, preto som začal hľadal iné uplatnenie. Dostal som na starosť finančné inštitúcie – nebanky, a to ma bavilo.

Ako ste sa dostali k dôchodkovým spoločnostiam?
Keď sa v roku 2004 zakladal druhý pilier, stal som sa projektovým manažérom koordinujúcim založenie Dôchodcovskej správcovskej spoločnosti (DSS) pod ČSOB bankou. Neskôr som sa stal jej výkonným riaditeľom.

Prečo ste sa po dlhých rokoch pôsobenia v jednej banke rozhodli zmeniť zamestnávateľa?
Po úspešnom spustení DSS sa už v tomto biznise veľa nedialo. Vstupy a výstupy klientov sa realizovali sporadicky, obchody bežali dobre, nuž som sa začal obzerať po zmene. Vo vhodnom okamihu prišla ponuka z ING prevziať riadenie nie len DSS, ale aj Doplnkovej dôchodkovej spoločnosti (DDS), teda druhého aj tretieho piliera. To bolo pre mňa niečo nové, niečo lákavé. Navyše mojou úlohou malo byť aj zracionalizovanie fungovania oboch spoločnosti, a to bola výzva, pred ktorou som nemohol len tak pribuchnúť dvere.

Aký je hlavný rozdiel medzi druhým a tretím pilierom dôchodkového sporenia?
V druhom pilieri, ak sa preň rozhodnete, zvolíte si tzv. povinnú kapitalizáciu, čo znamená, že z vaše povinné odvody sa percentuálne rozdelia medzi vybranú DSS a Sociálnu poisťovňu. Tretí pilier je dobrovoľný. Mnohé spoločnosti – zamestnávatelia využívajú možnosť prispievať svojim zamestnancom na DDS, čo je zaiste zaujímavá forma benefitu. Navyše prispievatelia majú isté daňové úľavy, príspevky na DDS sú odpočítateľnými daňovými položkami.

A čo životné poistenie? Aj tieto platby si môžeme odrátať zo základu dane?
Iste, ale pri životnom poistení len samotný poistník, nie zamestnávateľ. Životné poistenie je samostatná kategória sporenia na dôchodok.

Ako si sporíte na dôchodok vy?
Mám druhý a tretí pilier a aj životné poistenie.

Čo by ste poradili mladému absolventovi univerzity, ktorý sa rozhoduje medzi tretím pilierom a životným poistením?
Záležalo by to od jeho potrieb a tiež od jeho zamestnávateľa. Ak by bol zamestnancom spoločnosti, ktorá svojim zamestnancom prispieval na tretí pilier, tak by to mal využiť. Ak by jeho zamestnávateľ tento benefit neposkytoval, mohol by zvážiť životné poistenie, pri ktorom je možnosť voľnejšieho investovania a lepšieho zhodnotenia úspor ako v DDS. Na druhej strane tento druh investovania prináša väčšie riziko. Ak však jednotlivec chce nie len sporiť, ale mať aj poistné krytie pre prípad úrazu a pod., je životné poistenie ako kombinácia oboch vhodnejšia.

Mnohí sa stále obávajú druhého piliera, prípadnej straty úspor ť pri zlom investovaní. Sú ich obavy na mieste?
Rozhodne nie. Stratiť všetky zainvestované prostriedky v druhom pilier nie je možné ani len teoreticky. To by museli padnúť všetky finančné trhy. Len v takom prípade by došlo k poklesu cien akcií o desiatky percent, ktoré inak zaznamenávajú pohyby iba v percentách. Navyše na Slovensku po novele zákona z leta minulého roka je zhodnotenie úspor garantované, takže strata nehrozí.

Je v súvislosti s dlhmi štátov a hrozbami štátnych bankrotov na mieste obávať sa aj o dôchodok z prvého piliera?
Iste, ak štát nebude mať peniaze, môže výšku dôchodku znížiť alebo predĺžiť odchod do dôchodku alebo upravovať prvý pilier aj iným spôsobom. Demografický vývoj podľa mojich znalostí poukazuje na dlhodobú neudržateľnosť prvého piliera v podobe, ako ho poznáme dnes.


Je možné sa pýtať, ktorý dôchodok bude vyšší? Z prvého alebo z druhého piliera?
Pýtať sa môžete, ale presnú odpoveď neočakávajte, odhady sú ťažké. Bavíme sa o horizonte 30 rokov. Takto dopredu nevie nikto predvídať, čo všetko môže budúce dôchodky ovplyvniť. Myslím, že ani žiadny politik nemôže garantovať, že o 30 rokov budete mať taký alebo onaký dôchodok. Z môjho pohľadu je preto dôležitá diverzifikácia rizika - ak by ste mali nízky dôchodok z prvého piliera pomôže vám druhý a naopak.


Ako vnímate zmeny v legislatíve v rámci druhého piliera z júla minulého roka?
To, že nám zákon skresal poplatky, mi síce prekáža, ale zmieril som sa s tým. Máme tak asi najlacnejší penzijný systém na svete. To, že sa zaviedla garancia vo všetkých fondoch, nebolo podľa mňa rozumné. Rozumiem obave pred krízou a rozumiem politickej objednávke, ale myslím, že to bolo možné urobiť aj citlivejšie. Garantovať výnosy znamenalo zmeniť investičné stratégie jednotlivých fondov a tie sú si teraz podobné, t.j. ak máte peniaze v rastovom fonde, nezarobíte oveľa viac, ako tí, ktorí svoje prostriedky zhodnocujú vo fonde konzervatívnom. Osobne by som bol za to, aby rastový fond garanciu výnosu nemal, vyvážený fond by bol s garanciou povedzme na 5-10 rokov a konzervatívny fond by mohol ostať regulovaný ako je dnes. Takto by si mohli vybrať aj klienti, ktorí majú radi väčší výnos a neprekáža im väčšie riziko.

Zmeny v dôchodkovom sporení plánuje aj nová vláda. Objavili sa informácie, že by mal byť druhý pilier povinný až od 35 rokov. Je to dobrý nápad?
Ja preferujem vstup do 2. piliera čo najskôr a povinne. O vekovej hranici 35 rokov som počul v súvislosti so zmenou pri vstupe s tým, že človek by do 2. piliera síce vstúpil, ale do tohto veku by si neplatil 9 percent odvodov. Tieto peniaze by využil napríklad na bývanie či školné.

Ako kríza v minulom roku ovplyvnila druhý a tretí pilier v ING?
V DSS sme prvý polrok venovali reštrukturalizácii portfólií a druhý polrok sme investovali konzervatívne. Tým pádom sme nemohli participovať na raste akciových trhov. V roku 2008 došlo logicky k stratám v jednotlivých fondoch, straty boli však len jednotkách percent, v porovnaní s desiatkami percent v penzijných fondoch po celom svete. Počas obdobia otvorenia piliera nám už v minulom roku veľa klientov neodišlo, väčšina odišla už v roku 2008. DDS sa darilo lepšie a skončila s výrazne kladnými výnosmi. Nám sa podarilo doručiť dokonca najvyššie zhodnotenie spomedzi všetkých fondov.
V životnom poistení sme zaznamenali pokles upísaného poistného. Evidovali sme aj zvýšený počet klientov, ktorí si chceli predčasne vybrať životnú poistku alebo znížiť poistné. Je to, okrem iného, aj z dôvodu rastu nezamestnanosti. V prvý štvrťrok tohto roku však už bol opäť vyhodnotený pozitívnejšie čo sa týka nárastu poistného v porovnaní s prvým štvrťrokom minulého roka. Kríze sme sa snažili čeliť aj racionalizáciou, úsporami a znižovanám nákladov. Inak povedané sme sa snažili chudnúť, byť vyšportovanejší a fungovať efektívnejšie.

Ako vidíte vývoj do budúcna?
Predpokladám, že ešte tento rok sa bude DDS trh „čistiť“ a klienti budú vyberať svoje úspory, ale v budúcom roku by malo nastať zlepšenie a očakávame nárast kmeňa. V oblasti životného poistenia očakávame nárasty už tento rok.

Vaša materská firma ING v Holandsku získala v októbri 2008 štátnu pomoc v sume 10 miliárd eur. Už ju splatila? Ako to ovplyvnilo jej dcéry?

ING vydala v minulom roku nové akcie a väčšinu z tejto pomoci už vláde splatila. Nás na Slovensku táto situácia veľmi nezasiahla. Bolo nám akurát vedením odporúčané, aby sme boli opatrní pri investovaní našich a klientskych prostriedkov. Ale to sme robili aj sami.

ING v októbri minulého roka oznámila, že sa plánuje rozdeliť na dve spoločnosti -bankovú a poisťovaciu. Je to ešte aktuálne?
Podľa dohody s Európskou komisiou by sa tento akt delenia mal zrealizovať do konca roku 2013. Akou formou to bude prebiehať, to si teraz netrúfam povedať. Už teraz však môžeme konštatovať, že oddelenie nebude mať žiadny vplyv na našich klientov. Naša poisťovňa, či už sa bude volať ING alebo inak, im bude naďalej slúžiť.  
Foto: ING poisťovňa