Bezkontaktné platby umožnia aj ďalšie banky

13.09.2011 (13:30)

V súčasnosti z deviatich väčších bánk už sedem je certifikovaných na bezkontaktnú technológiu, zvyšné dve sú v prípravnom procese.

Najväčší rozmach bezkontaktnej technológie, ktorá umožňuje platby s menšími sumami bez použitia PIN-u, nastal v tomto roku a v ďalších mesiacoch možno očakávať ďalšie inovácie v spôsoboch platenia. Ako ďalej uviedol obchodný riaditeľ MasterCard Europe Slovensko Milan Laitl, v súčasnosti z deviatich väčších bánk už sedem je certifikovaných na bezkontaktnú technológiu. Zvyšné dve sú v prípravnom procese a budúci rok by už aj ony mali ponúkať nový spôsob platenia. Podľa neho je predpoklad, že do dvoch či troch rokov budú takmer všetky platobné karty na Slovensku s bezkontaktnou technológiou.

Je to už zhruba dvadsať rokov, čo na Slovensku používame platobné karty. Za ten čas prešli obrovskou inováciou. Prvé karty boli technologicky veľmi jednoduché, keď obsahovali iba magnetický prúžok. Na začiatku nového milénia začali banky poskytovať platobné karty s čipom a po roku 2005 sa začala vo svete rozširovať bezkontaktná technológia. Na Slovensko prišla v lete 2008. Konkurenčný boj sa neustále vyostruje. Banky spolupracujú s rôznymi inými spoločnosťami a ponúkajú tzv. co-brandované karty, objavujú sa aj karty so širšou funkcionalitou.

Klasické plastové kartičky nahrádzajú rôzne nosiče, ako napríklad hodinky alebo nálepky. Podľa bankárov je otázkou času, kedy bude možné platiť aj priamo mobilom, pilotné projekty by sa mohli objaviť v roku 2012, prípadne aj skôr. Tie banky, ktoré začali ponúkať platbu prostredníctvom nálepky, sa podľa Laitla vybrali správnou cestou a podľa neho o niekoľko mesiacov bude možno už technológia zabudovaná aj do SIM kariet u mobilných operátorov. Platobná nálepka je tzv. medzikrok, v rámci ktorého si klienti môžu vyskúšať funkcionality nálepiek na mobilnom telefóne.

To, že sú bezkontaktné platby pre Slovákov atraktívne, potvrdil aj prieskum MasterCard, keď 65 % respondentov nepoužívajúcich technológiu má o ňu záujem a uvítali by ju najmä v mobiloch. Hlavným dôvodom, prečo by ju Slováci používali, je rýchlosť. No zároveň sa aj obávajú zneužitia karty. Ako však Laitl zdôraznil, počet transakcií bez zadania PIN-u je limitovaný a čiastka zahŕňajúca riziko je podľa neho minimálna. Problém teda podľa Laitla nie je v technológii, ale v skôr v chápaní ľudí a vo vysvetľovaní. "Zatiaľ sme nemali žiadne oficiálne sťažnosti od klienta, že by bola jeho bezkontaktná karta zneužitá," povedal Laitl.

Zdroj: SITA,