Darčeky na úver alebo na kreditku?

Autor: Andrej Dorič
10.11.2011 (10:40)

Ak si nechcete vybavovať spotrebný úver a máte kreditnú kartu, môžete ju tiež využiť na kúpu darčekov. Takýto nákup má svoje výhody aj nevýhody.  
 
Martin Gazárek, riaditeľ odboru Spotrebiteľského financovania ČSOB si myslí, že darčeky je určite výhodnejšie financovať prostredníctvom kreditnej karty ako cez spotrebiteľský úver. “S kreditnou kartou nemusia klienti pri sebe nosiť hotovosť, pričom platby za tovar môžu zrealizovať ihneď. Ak prefinancujete darčeky kreditnou kartou, svoj dlh môžete následne splatiť podľa svojich možností, buď jednorázovo alebo určenou minimálnou splátku a nie ste viazaní na splátkový kalendár,” dodáva.
 
Pozrite si tiež:

Problém pri nákupe na kreditku môže nastať vtedy ak nemáte disciplínu a úver nesplatíte načas, čo je zvyčajne od 40 do 55 dní. “Pri kreditkách sú úrokové sadzby väčšinou vyššie ako pri spotrebiteľských úveroch, navyše pri spotrebnom úvere si môžete rozložiť splácanie spravidla na dlhšie obdobie“ vysvetľuje Jana Lukáčová, hovorkyňa Volksbank Slovensko. Banky si účtujú na kreditných kartách úroky od 13 až do 26% ročne.