Presuny medzi účtami v jednej banke nie sú vždy zadarmo

Autor: Andrej Dorič
02.02.2012 (15:30)

V jednej banke môžete mať rôzne účty od bežného, cez sporiaci, kreditný či devízový. Ak si chcete presúvať peniaze z jedného na druhý pozorne si preštudujte podmienky, aby ste neplatili zbytočne poplatky 
  Ak máte v jednej banke eurový účet, a chcete si k nemu vytvoriť účet napríklad v českých korunách mali by ste vedieť, že tieto účty nie sú prepojené a platíte za nich osve dva poplatky za vedenie účtov. „Ide o dva samostatné účty a každý sa spoplatňuje samostatne,“ potvrdzuje Boris Gandel, hovorca Tatra banky. Za vedenie bežného účtu, ale aj devízového si Tatra banka vypýta mesačne 2,50 eura čiže vás účty výjdu na 5 eur. 

Vo VÚB banke si za prevod z účtu na účet zaplatíte na pobočne 1 euro a cez internetbanking 15 centov. Tatra banka si naúčtuje cez internet 13 centov a na pobočke 1 euro. Pri termínovanom účte, ktorý si otvoríte k bežnému účtu ide tiež o samostatný účet, ale aspoň ušetríte, lebo vo väčšine bánk je zriadenie, vedenie a zrušenie termínovaných účtov bez poplatku.

Ak máte v banke bežný aj sporiaci účet, môžete si medzi nimi presúvať peniaze bez poplatkov. Sporiaci účet je zvyčajne podúčtom bežného účtu v rámci balíka služieb, a preto sú medzi oboma účtami presuny bez poplatku. „Ak má klient zriadený sporiaci účet, je naviazaný na Flexiúčet a neplatí žiadne poplatky za vedenie účtu a tak isto transakcie zadané medzi Flexiúčtom a cez služby Nonstop banking (napríklad Internet banking, Mobil banking) sú bezplatné, „ informuje Alena Walterová, hovorkyňa VÚB banky. Transakcie si však zaplatíte v cene balíka. Tatra banka si za bežný balík účtuje 5 eur, VÚB banka si za Flexiúčet vypýta podľa počtu vybraných produktov od 1 do 9 eur.

Ak máte v banke aj kreditku a kreditný účet, môžete ho splácať bez poplatkov z bežného ale nie zo sporiaceho účtu. „Sporiaci účet slúži len na sporenie. Dlžnú sumu kreditnej karty je teda možné splácať z bežného účtu,“ vysvetľuje Gandel. V prípade, keď nemáte na bežnom účte dostatočný počet finančných prostriedkov, môžete bezplatne previesť zo sporiaceho účtu peniaze na bežný účet a vyplatiť dlh na kreditnej karte. Podobné pravidlá platia aj vo VÚB banke.

Ak splácate svoj kreditný úver inkasom či internetbankingom poplatky v rámci balíka neplatíte. Banky odporúčajú inkaso kvôli pravidelnosti. „Splátka tak bude každý mesiac uhradená automaticky z bežného účtu a klient sa nemusí obávať, že úhrada nebude uskutočnená včas, „ vysvetľuje Walterová. Splácať kreditný úver vkladom na účet na pobočke sa neoplatí banky to spoplatnia. V tatra banke zaplatíte 1,33 eura a vo VÚB zaplatíte 50 centov.

Pozrite si tiež:
Zdroj: banky, Foto: redakcia