Banky hlásia malý záujem o pôžičky na zahraničné domy

01.03.2012 (16:15)

Záujem zo strany klientov slovenských bánk o financovanie nehnuteľností v zahraničí je veľmi nízky. Ide skôr o pohraničnú oblasť a dopyt nie je celoslovenský. 
 
Vzhľadom na to, že financovanie takéhoto bývania riešia klienti bezúčelovým úverom, tak VÚB banka ani nevie presne, koľkých ľudí sa to týka. A aj v rámci informovania sa klientov ide len o mierny záujem.

UniCredit Bank z celkového podielu poskytnutých úverov na bývanie tvoria úvery na nehnuteľnosti v zahraničí približne jedno percento. "Najväčší záujem zo strany klientov pociťujeme o kúpu nehnuteľnosti nachádzajúcej sa v blízkosti maďarsko-slovenských hraníc," povedala hovorkyňa UniCredit Bank Zuzana Ďuďáková.

Financovať zahraničnú nehnuteľnosť sa dá podľa VÚB banky buď v hotovosti alebo úverom v zahraničnej banke alebo úverom v slovenskej banke. Financovanie nehnuteľnosti v zahraničí zo slovenského hypotekárneho úveru nedovoľuje zákon o bankách. Ale je možné podľa VÚB využiť bezúčelovú hypotéku, čo je spotrebný úver zabezpečený nehnuteľnosťou nachádzajúcou sa na území Slovenska. 

UniCredit Bank na kúpu vlastného bývania v prihraničných oblastiach poskytuje úver do výšky 100 % z hodnoty nehnuteľnosti. V prípade kúpy nehnuteľnosti, ktorá sa nachádza vo vzdialenom zahraničí, odporúča klientom tzv. free hypoúver, ktorý poskytuje do výšky 70 %. Aj tu je podmienkou to, že založená nehnuteľnosť musí byť na Slovensku. 

Poštová banka zaznamenala zatiaľ minimálny dopyt niekoľkých klientov o financovanie nehnuteľnosti v Maďarsku a Rakúsku. Ak niekto stavia rodinný dom v zahraničí, Slovenská sporiteľňa ako zabezpečenie akceptuje len tuzemskú nehnuteľnosť. "V takom prípade klient banke preukazuje len účelovosť vynaložených prostriedkov pri financovaní do 100 % hodnoty zabezpečenia. Formu zabezpečenia nehnuteľnosťou v zahraničí naša banka neakceptuje z dôvodu legislatívnych obmedzení, ktoré pre banku predstavujú zvýšené riziko," povedal hovorca Slovenskej sporiteľne Štefan Frimmer. 

Pozrite si tiež:
Bývanie je najdostupnejšie za posledných 6 rokov 
Slováci si v januári požičali na bývanie menej
Slovenská sporiteľňa znížila úroky na hypotékach 
Zdroj: SITA,