Hotovostný vklad bez poplatku bude skoro v každej banke

16.10.2012 (14:00)

Tatra banka dočasne zruší aj poplatok za vklad mincí.  
 
K výzve bankovej asociácie, aby sa banky pridali k spoločnej iniciatíve dočasného nevyberania poplatkov za vloženie peňazí na vlastný účet fyzickými osobami a živnostníkmi, sa ako jediná nepridala Prima banka Slovensko. 

Ostatní členovia, ktorí hotovostné operácie pre daných klientov poskytujú, výzvu asociácie akceptovali.Prima banka pre agentúru SITA uviedla, že poplatkovú politiku a výšku poplatkov stanovuje a prehodnocuje v súlade so svojou stratégiou s ohľadom na nákladovosť. "Vždy tak robíme samostatne, bez koordinácie s inými účastníkmi trhu. Dlhodobo podporujeme, a to aj poplatkovou politikou, najmä rozvoj bezhotovostného platobného styku, ktorý považujeme za bezpečnejší, výhodnejší a aj transparentnejší ako hotovostný platobný styk,“ uviedla banka.

Tatra banka nevyberá poplatok za vklad na účet hotovosti na účet fyzických osôb už od roku 2010, pol roka nebude účtovať tento poplatok ani živnostníkom a dočasne zruší aj poplatok za vklad mincí.  

Banky si účtujú za vklady v hotovosti od fyzických osôb zvyčajne okolo 50 centov, od firiem sa tieto poplatky pohybujú od 50 centov až po 1,5 eura.

Slovenská banková asociácia svojich členov vyzvala koncom septembra na dočasne zrušenie poplatku za vklad na účet a čas na vyjadrenie im dala do 15. októbra. Väčšina bánk na Slovensku teda nebude polroka vyberať poplatky za vklad hotovosti na účet, a to od začiatku decembra 2012 do konca mája 2013.

Majú tak urobiť bez zníženia počtu pobočiek, na ktorých budú prijímať vklady a bez vyberania akýchkoľvek iných poplatkov za vklad na vlastný účet realizovaný na pobočkách. Banky chcú týmto krokom vyjsť v ústrety klientom a pripomienkam ministerstiev k zákonu o obmedzení platieb v hotovosti, ktorý by mal vstúpiť do účinnosti v januári 2013. Ministerstvo financií totiž navrhlo, aby so zákazom bezhotovostných platieb boli regulované aj bankové poplatky. 

Poplatok za vklad na vlastný účet účtuje u nás väčšina bánk a ako dôvod uvádzajú, že s hotovosťou majú vysoké náklady na jej spracovanie, a to zhruba 30 mil. eur ročne. Ak by boli banky nútené tento poplatok definitívne zrušiť reguláciou zo strany štátu, bankoví odborníci upozornili, že by sa to mohlo prejaviť v zvýšení iných poplatkov. Avšak vzhľadom na to, že zákon o obmedzení platieb v hotovosti zavádza povinnosť uskutočňovať všetky platby nad 5 tis. eur bankovým prevodom, podľa vyjadrení rezortu financií by bolo vhodné tento poplatok zrušiť. A ak by tak banky samé neurobili, ministerstvo by to riešilo legislatívnymi nástrojmi. 

Neprehliadnite:
Vláda chce zrušiť bankám poplatky za vklad
Hotovostné platby budú obmedzené
Volksbank a Prima banka lákajú klientov na výnosné viazané vklady
Zdroj: SITA, Foto: Ivan Sedlák