Tatra banka umožňuje platby mobilom bez „prídavkov“

Autor: Andrej Dorič
21.01.2013 (07:00)

Tatra banka a mobilný operátor O2 spúšťajú platby mobilom bez prídavného zariadenia.  
 
Ak máte špeciálnu O2 kartu v mobile a bankový účet v Tatra banke budete svojim mobilom platiť v obchode ako platobnou kartou bezkontaktne. Stačí priložiť mobil k čítačke na existujúcich bezkontaktných platobných termináloch, z ktorých má na Slovensku len Tatra banka 7 tisíc. Tatra banka si od novinky sľubuje, že platby mobilom bude využívať viac zákazníkov.

Pri platbe si môžete zvoliť režim automatický alebo manuálny. Pri automatickej platbe do výšky 20 € prebehne platba po priložení smartfónu k platobnému terminálu automaticky. Pri platbe nad 20 € sa vám na obrazovke telefónu zobrazí výzva na zadanie PIN kódu, po ktorého zadaní opäť priložíte telefón k terminálu. Pri režime manuálnej platby zadávate PIN kód pred každou platbou. 

Minulý rok Tatra banka uviedla na slovenský trh platby mobilným telefónom prostredníctvom prídavného zariadenia iCarte pre telefóny iPhone. Teraz službu rozšírili aj na ďalšie druhy telefónov, ktoré však musia podporovať technológiu NFC ako napríklad Samsung Galaxy S III, Samsung Mini 2.

Konkurenčné ponuky

Aj iné banky na Slovensku zacítili potenciál osloviť zákazníkov cez mobilné platby. ZUNO banka sa pridala k skupine bánk na Slovensku, ktoré ponúkajú aplikácie do smartfónov v decembri.   Táto online banka ponúkla novú aplikáciu, ktorou môžete napríklad kontrolovať zostatok na účte, posielať domáce platby, meniť si limity na karte, ale aj otvoriť si účet v tejto banke odfotografovaním občianskeho preukazu. 

V máji minulého roku ponúkla Prima banka pre majiteľov iPhonov novú aplikáciu u Peňaženka, ktorá im umožňuje ustrážiť si mesačný rozpočet, zaznamenať si všetky výdavky a podľa kategórií sledovať, na čo míňajú najviac.

V marci prišla s aplikáciami pre Android a iOS aj mBank. O mesiac mBank rozšírila služby mobil bankingu aj pre ktorá pre majiteľov smartfónov s iným operačným systémom ako je Windows Mobile či Bada.

ČSOB ponúkla svoj SmartBanking pre používateľov iPadov vo februári 2012 a pre smartfóny s operačným systémom Android a iPhone má táto banka aplikácie už z decembra 2011. S iPhonom sa kamaráti aj internetbanking Slovenskej sporiteľne už od februára minulého roka.

Neprehliadnite:
ZUNO sa pridala k bankách s mobil bankingom
Čo všetko sa dá a nedá v banke robiť cez internet
Slovenská sporiteľňa spustila nové online aplikácie
Zdroj: Tatra banka, Foto: BANKY.sk