Detské účty sú lacné, ale obmedzené

Autor: Andrej Dorič
12.02.2013 (07:00)

Banky lákajú rodičov na detské účty zadarmo, ale vytvárajú si tak aj nových potenciálnych klientov. 
 
Detské účty ponúkajú na Slovensku viaceré banky. Všetky majú niečo spoločné. Môžu sa založiť k rodičovskému účtu, môžete na nich sporiť, majú lákavé platobné karty a rodič má kontrolu nad výdavkami dieťaťa. Na druhej strane sú nízko úročené a majú v sebe obmedzené transakcie. BANKY.sk vám ponúkajú ich prehľad.

Tatra banka ponúka detské konto bez akéhokoľvek spodného obmedzenia veku, pričom už od 6 rokov sa k účtu vydáva aj platobná karta. Za detský balík si však zaplatíte toľko, ako za „dospelácky“ účet teda 5 eur. Za aktivitu si však môžete poplatok znížiť. Ak dieťa zrealizuje aspoň 10 platieb platobnou kartou, máte účet za polovicu. Ak máte v banke účet aj vy ako rodič, detský účet bude zadarmo. 

Za vysokú cenu máte v detskom konte neobmedzený výber z bankomatov aj platby kartou. Karty majú pekné vizuály Batmana a Tweetyho. Úrok je mimimálny iba 0,01% ročne. 

ČSOB ponúka pre deti do 15 rokov detský balík Sloník. Na účte zarobíte 1% ročne pri objeme prostriedkov do 1000 eur a iba 0,5% pri úsporách nad 1000 eur. Výbery z bankomatu máte síce v rámci balíka, ale len päť mesačne. Ak vyberiete peniaze častejšie, zaplatíte 20 centov v ČSOB bankomate a až 1,50 eura v cudzom bankomate.

Bežne tento detský účet stojí 1 €, ale môžete ho mať zadarmo, ak tam dieťaťu pošlete minimálne 10 eur mesačne alebo máte na účte zostatok 1000 eur mesačne. Banka vám k balíku ponúkne aj ďalšie svoje produkty pre deti ako platobnú kartu VISA Electron Baby s detským vizuálom, sporiaci účet či stavebné sporenie.

Porovnanie detských účtov
Banka poplatok za účet
ČSOB zadarmo alebo 1 € podľa aktivity a zostaku
 OTP banka zadarmo
Prima banka zadarmo
Tatra banka 0 €/2,5 € alebo 5 € podľa aktivity a zostatku
VÚB banka zadarmo, ak má aj rodič Flexiúčet 


Odmena za prospech

OTP banka vám pre deti dá Ready konto do 15 rokov. Vedenie účet je síce zadarmo, ale úrok na ňom nie je ohurujúci oba 0,05% ročne. Banka vám ponúkne aj možnosť zakúpenia výhodného úrazového poistenia . 

Zaujímavosťou tohto účtu, ktorá môže motivovať vášho potomka k dobrému vysvedčeniu, je jedna prospechová odmena 3,32 eur v rámci jedného školského roka. Vaša ratolesť však musí banke predložiť aktuálne polročné alebo koncoročné vysvedčenie s priemerom od 1 do 1,5. Problém tohto účtu môže byť ten, že je v ňom zahrnutý iba jeden výber z bankomatu OTP banky mesačne. Ak vyberáte viac, zaplatíte za každý výber 30 centov.

Zaujímavý úrok

Detský účet má aj Prima banka. Je tiež zadarmo a úrok do 1000 eur je oproti konkurencii zaujímavý až 3%, ale nad túto sumu klesá na biednych 0.01% ročne. K účtu dostanete aj platobnú kartu a máte neobmedzené platby kartou aj výbery z bankomatov. 

Neprehliadnite:

VÚB banka ponúka pre deti vo veku od 8 do 14 rokov účet Start Junior. Je zadarmo, ak má aj rodič Flexiúčet v tejto banke. Úrok je 1% ak tam máte uložené do 10 000 eur nad túto hranicu úrok klesne na 0.5%. Nevýhodou je to, že máte k nemu len jeden vklad v hotovosti na pobočke a vyberať z bankomatu môžete zadarmo len dvakrát mesačne a aj to vo VÚB bankomate. Za viac výberov zaplatíte 20 centov a až 1,50 eura v cudzom bankomate. K účtu dieťa získa platobnú kartu Visa Inspire. Rodič pritom má cez internet banking prístup k účtu dieťaťa. A môže napríklad určiť limit na denné transakcie.

Z uvedeného môžeme odporúčať účet od Prima banky, ktorý je vyššie úročený a bez poplatkov bez podmienok. Navyše máte v ňom neobmedzené transakcie. Iné detské účty sa oplatia len ak chcete, aby dieťa často nevyberalo z bankomatu a radi by ste ho naučili finančnej gramotnosti. 

Foto: BANKY.sk