Na sporiacom účte niekde dostanete viac ako na termínovanom vklade

Autor: Andrej Dorič, Jana Sedláková
22.04.2013 (07:00)

Pri neustále klesajúcich úrokoch na vkladových účtoch vám niektoré banky ponúknu viac na sporiacom účte.  

 Pri termínovaných vkladoch úrok závisí od dĺžky viazanosti vkladu a výšky sporiacej sumy. Platí priama úmera. Čím na dlhšie obdobie banke svoje peniaze zveríte, tým vyšší úrok dostanete. Zopár bánk má výšku vkladov rozdelenú do niekoľkých pásiem a podľa nich stanovujú úroky. Aj tu platí, že čím viac vložíte, tým vyšší úrok získate.

Výhodnejšie sporiace účty

Keďže od začiatku roka úroky na viazaných peniazoch klesajú BANKY.sk zaujímalo či je výhodnejšie v dnešných časoch ukladať peniaze na dlhší čas alebo na kratší.

“Záleží najmä od toho akú flexibilitu klient pri sporení preferuje. V súčasnosti sú úrokové sadzby na sporiacich účtoch porovnateľné so sadzbami aj na dlhodobejších vkladoch, takže ak klient preferuje rýchly prístup k svojim peniazom, sú preňho vhodnejšie sporiace účty,” tvrdí Lukáš Tomis, hovorca ZUNO bank.

Naopak pripomína, že výhodou termínovaných vkladov je to, že úroková sadzba je počas celej doby trvania vkladu garantovaná, a tak má klient od začiatku istú výšku úrokov, ktoré za celú dobu viazanosti vkladu dostane.

Štefan Panenka, riaditeľ odboru produktov Slovenskej sporiteľne, tiež odporúča sporiaci účet namiesto termínovaného. “Klient si zhodnotí vložené prostriedky úrokovou sadzbou 2,0% ročne v prípade že si nechá na účet zasielať príjem. V opačnom prípade mu peniaze banka úročí 1,5 % ročne,” informuje. 

V Slovenskej sporiteľni sa na termínovaných vkladoch v súčasnosti úrokové sadzby pohybujú iba od 0,10% do 1,30% ročne v závislosti od doby viazanosti a objemu vložených prostriedkov. Pri dlhších viazanostiach (12, 24 a 36 mesiacov) dostanete o 0,5% ročne viac, ale iba ak si necháte na účet posielať príjem.

Neprehliadnite:

Je výhodnejšie mať peniaze na termiňáku alebo stavebnom sporení?
Niektoré sporiace účty sa podobajú na termínované, ale nie vo všetkom
Porovnajte si úroky na sporiacich účtoch
Ďalšie zaujímavé články o sporení
 

Rastúci úrok

Niektoré banky ponúkajú aj termínovaný vklad s rastúcou úrokovou sadzbou. Je výhodný? 
“Termínovaný vklad s rastúcou úrokovou sadzbou je výhodný. Klient má k dispozícii peniaze každý tretí mesiac a úroky sú pripisované každý tretí mesiac, “ tvrdí Panenka. Krátka viazanosť a vysoká likvidita sú podľa neho ďalšími z výhod Dobrého vkladu.

Slovenská sporiteľňa ponúka už niekoľko mesiacov  termínovaný dobrý vklad, kde sľubuje úrok až 3,3%, ale pozor, tie dostanete až v poslednej dobe viazanosti, teda v poslednom štvrťroku. Banka tvrdí, že odmeňuje klientov za vernosť. Lenže vaša priemerná ročná úroková sadzba bude 1,5%, čo na trhu nie je vôbec skvelý úrok. Úroky na termínovaných vkladoch si môžete porovnať tu.

Top 5 bánk s najvyššími úrokmi na termínovaných a sporiacich účtoch
banka ročný termínovaný vklad banka sporiaci účet (ročný úrok)
J&T Banka 3,00%* Prima banka 5,00%
Prima banka 1,80% / 2,80%** Slovenská sporiteľňa 1,50% / 2,00%****
Poštová banka 2,50% ZUNO 1,81%
BKS banka 2,40% / 2,50%*** mBank 1,61%
OTP banka, Privatbanka 2,30% AXA bank 1,50%

*Minimálny vklad 10 000 € 
** Klient so zriadeným Osobným účtom získava zvýhodnenie úrokovej sadzby
*** Minimálny vklad 3 000 € /10 000 € 
****Zvýhodnená úroková sadzba platí v prípade, ak klient bude každý kalendárny mesiac poukazovať príjem na osobný účet vo výške aspoň 1,5-násobku sumy sporenia, minimálne 250€


Úroky a limity

Pri zakladaní viazaného vkladu sa pýtajte banky aj na frekvenciu pripisovania úrokov. Čím častejšie ich banka pripisuje, tým zarobíte viac, lebo dostávate aj úroky z úrokov (kapitalizácia úrokov). Nezabúdajte, že banka vypláca úrok po zdanení.

Banky tiež počítajú úroky na vkladoch rôzne. Niektoré berú za ako základ úročenia 365 alebo 360 dní. “Ako základ úročenia berieme 365 dní. Je to férové voči klientovi lebo vychádzame z reálneho počtu dní, počas ktorých má klient peniaze na termínovanom vklade,” uvádza Tomis. Rovnako postupuje aj Slovenská sporiteľňa.

Tiež si dávajte pozor či banka nemá horné limity na výšku vkladu. ZUNO napríklad sa od mája chystá znížiť hornú výšku vkladu zo 100 000 na 30 000 eur. Ide o limit na produkte Sporenie plus, na ktorom banka ponúka najvyšší úrok. “Je to jedným z opatrení, ktoré je reakciou na aktuálnu situáciu na trhu, ale zároveň sme ho nastavili tak, aby mal dopad na minimálny počet našich klientov,” vysvetľuje hovorca banky.

V Slovenskej sporiteľni žiadne obmedzenia čo sa týka výšky vkladu nemajú.
Foto: Ivan Sedlák