Ku zhltnutej karte v cudzine sa dostanete ťažko, ak vôbec

10.07.2013 (00:00)

Ak sa tri krát pomýlite vo vašom PIN kóde pri výber z bankomatu na dovolenke za hranicami môže vám to spôsobiť väčšie starosti ako by ste predpokladali.  
 
Bežný postup zahraničných bánk pri zhltnutej karte je taký, že banka vám síce zhltnutú kartu vráti, ale z bezpečnostných dôvodov ju znehodnotí. 

Ale ak ste zakiksovali s PINkom priamo na pobočke zahraničnej banky, môžete si ju ešte zachrániť.„V prípade, že bankomat, ktorý klientovi zadržal kartu, sa nachádza na pobočke banky, môže klient priamo na mieste požiadať o jej vydanie. Miestna banka sa s nami spojí a po odsúhlasení z našej strany kartu majiteľovi vydá,“ tvrdí Alena Walterová, hovorkyňa VÚB banky.

Ak vám kartu bankomat už zhltol a nejdete si ju v banke žiadať späť lebo nie je žiadna na blízku Martin Šabo, hovorca OTP banky, odporúča kartu preventívne zablokovať.

Nová karta príde najskôr o 5 dní

Keď už o kartu na dovolenke prídete môžete si o novú požiadať aj cez internet, ale nie všetky banky sú ochotné vám ju doručiť priamo na dovolenku. Argumentujú bezpečnosťou a kartu zvyčajne doručia na vašu pobočku, kde si ju musíte osobne vyzdvihnúť. OTP banka napríklad kartu do zahraničia nedoručuje.

Na druhej strane VÚB banka vám vie novú debetku doručiť kuriérom aj do zahraničia. Podľa Walterovej treba rátať zhruba s 5 dňami (3 pracovné dni expresné vydanie karty + doručenie kuriérom do zahraničia). „Poplatok za expresné vydanie karty je 10 eur a klient znáša reálne náklady na doručenie karty kuriérom,“ dodáva hovorkyňa VÚB banky. Tatra banka vám tiež neaktívnukartu pošle kuriérom a zvlášť s odstupom dvoch dní aj PIN kód.

Ako sa rýchlo dostanete k novej karte či hotovosti

O novú platobnú kartu môžete požiadať aj kartovú spoločnosť, ktorá vašu kartu vydala, ale iba pri niektorých druhoch kariet. 

„Držitelia embosovaných platobných kariet MasterCard a VISA môžu v zahraničí požiadať príslušnú kartovú spoločnosť o vydanie dočasnej náhradnej platobnej karty, prípadne núdzovej hotovosti, ktorá im bude doručená do 48 hodín,“ informuje Walterová. Poplatok za vydanie takej núdzovej karty alebo hotovosti je dosť vysoký až 120 eur. 

Ďalším spôsobom, ako sa dostať k hotovosti v núdzi je využiť služby Western Unionu, čo je medzinárodná peňažná transferová služba. Cez ňu vám môže poslať peniaze rodina peniaze na ich výplatné miesto a peniaze si môžete vybrať už niekoľko minút po zadaní prevodu. 

Neprehliadnite:
Foto: Ivan Sedlák