Za dovolenku radšej plaťte kartou, ušetríte

Autor: Andrej Dorič
23.07.2013 (07:00)

Za ubytovanie na dovolenke si niektoré hotely alebo súkromní prenajímatelia pýtajú vopred zálohu. BANKY.sk zisťovali či sa oplatí platiť kartou cez internet alebo poslať peniaze bežným prevodom 
 
Online platby platobnou kartou sú zvyčajne zahrnuté v balíkoch služieb skoro v každej banke na Slovensku. Za takú transakciu do zahraničia by ste nemali nič extra platiť. To platí jednak pre debetné karty aj pre kreditky. 

Zuzana Ďuďáková, hovorkyňa UniCredit Bank Slovakia ešte pripomína, že pri kartových prevodoch si treba dávať aj pozor a overiť si príjemcu platby či nie je podvodník a nezneužije vaše údaje z karty. 

„V prípade použitia platobnej karty pri platbe cez internet klientom odporúčame, aby sa pred poskytnutím údajov o karte presvedčili, či sú údaje na internete prenášané cez bezpečné (SSL resp. SET) protokoly. Znakom dôveryhodného obchodníka je označenie web stránky logami MasterCard alebo VISA,“ uvádza Ďuďáková.

Mimo balíka služieb si však za online platba debetnou platobnou kartou cez internet priplatíte vo väčšine bánk niekoľko centov. Napríklad v ČSOB je klasická bezhotovostná transakcia spoplatnená vo výške 15 centov.

Na pobočke je prevod drahší

Ak by ste kartou kvôli bezpečnosti nechceli alebo nemohli platiť kvôli typu karty, môžete využiť na poslanie zálohy aj bežný cezhraničný prevod cez internet alebo na pobočke banky. Online by ste v rámci balíka za prevod nemuseli platiť nič, ale na pobočke si priplatíte.

„Elektronicky odoslané euro platby, ktoré spĺňajú náležitosti SEPA platby (v eurách v rámci EÚ), sú zahrnuté v balíkoch služieb. To znamená, že klienti za takúto transakciu neplatia. V prípade podania takejto platby na pobočke je poplatok vo výške 1,20 eur,“ informuje Zuzana Eliášová, hovorkyňa ČSOB banky. 

Za iné cezhraničné prevody a platby v cudzej mene (inej ako v eurách) si v ČSOB zaplatíte elektronicky poplatok vo výške 0,4 % zo zasielanej sumy minimálne 10 eur a maximálne 40 eur. Na pobočke vás to bude stáť 0,5 % minimálne 18 eur a maximálne 50 eur.

Poplatky za cezhraničný prevody v cudzej mene
  mimo EÚ na pobočke  mimo EÚ online
ČSOB 0,5 % min 18 eur a max 50 eur 0,4 % zo zasielanej sumy minimálne 10 eur
OTP banka 1% min. 10,00 € max. 50eur 1% min. 10,00 € max. 50eur
Slovenská sporiteľňa 20/30 eur* 10/20 eur*
Tatra banka 25/35 eur* 10/25 eur*
UniCredit Bank 1% min 10 eur max 100 eur 1% min 5 eur a max 65 eur
VÚB banka 18/30 eur** 9/20 eur**

* do 2000 eur/nad 2000 eur
**do 1700 eur/nad 1700 eur


Platba do Chorvátska už lacnejšia


Koľko by vás napríklad stál prevod 100 eur do Chorvátska za ubytovanie online zahraničným prevodom a prevodom na pobočke?

V UniCredit banke by majitelia balíkov služieb za elektronický prevod neplatili nič navyše, ak by platba spĺňala charakteristiku Europlatby. „Chorvátsko je od začiatku júla členom EÚ, to znamená, že v prípade, ak by klient zadal takúto platbu cez online banking ako Europlatbu, neplatil by žiaden poplatok. Ak by klient zaplatil za takúto službu cezhraničným prevodom na pobočke, transakcia by ho stála 15 centov,“ vyčísľuje Ďuďáková. 

V ČSOB by klient so zriadeným balíkom služieb by za online transakciu do Chorvátska neplatil. V prípade podania takejto platby na pobočke by zaplatil poplatok vo výške 1,20 eur. 

Za ubytovanie môžete platiť aj PayPal prevodom, ale nie je bežné, že to poskytovatelia ubytovania poskytujú. Výhodou tejto služby je skôr v záruke bezpečnosti platby ako v poplatkoch za ňu.

Neprehliadnite:
Zdroj: cenníky bánk, Foto: BANKY.sk