Na poplatkoch za zahraničný bankový prevod sa dá ušetriť

Autor: Andrej Dorič
24.07.2013 (07:00)

Zahraničný bankový prevod je zvyčajne drahší ako tuzemský, ale náklady naň môžete skresať, ak sa vyznáte ako peniaze cez hranice poslať.  
 
Výška sumy, ktorú zaplatíte za cezhraničný prevod závisí od viacerých faktorov a poplatková štruktúra bánk je veľmi neprehľadná a zložitáBANKY.sk vám ponúkajú základné pravidlá ako sa v poplatkoch vyznať a ušetriť na nich.

V prvom rade poplatok za cezhraničnú platbu závisí od krajiny, kde peniaze posielate. Keď je to člen Európskej Únie (EU) alebo Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP), platíte eurom a nepomýlite sa vo výplňaní smerových kódov (IBAN, SWIFT/BIC), bude prevod stáť iba niekoľko centov alebo bude bez poplatkov v rámci niektorých balíkov. 

Napríklad v OTP banke sú poplatky za cezhraničné platby mimo balíkov služieb v rámci eurozóny vo výške 0,80/1 eur ( podľa balíka služieb) na pobočke a cez internet zaplatíte za takú platbu iba 15 centov. Mimo eurozóny a EÚ zaplatíte za prevod 1% z prevádzanej sumy minimálne 10 eur a maximálne 50 eur. 

Dôležitým faktorom je aj uvádzanie úplných a presných údajov o príjemcovi platby, o banke príjemcu, aj o smerovaní danej platby presne podľa inštrukcií obdržaných od príjemcu platby,“ upozorňuje Martin Šabo, hovorca OTP banky.

To koľko zaplatíte je odvodené aj od toho akú sumu peňazí za hranice posielate či aký balík služieb máte. Napokon záleží aj na tom či platbu robíte online alebo na pobočke. Ľubomíra Chmelová, hovorkyňa Sberbanky pripomína, že si môžete priplatiť aj za to, keď potrebujete previesť peniaze expresne.

Ako   ušetriť na poplatkoch pri cezhraničnom  prevode
  • vybrať si vhodný balík služieb
  • pri platbách do štátov eurozóny platiť v eurách 
  • zistiť si najlacnejšie možnosti prevodu do banky príjemcu
  • vybrať si správne prevodné kódy
  • zadávať prevodné príkazy do zahraničia elektronicky
  • hľadať banku v rovnakej bankovej skupine

 
Ako môžete na prevode ušetriť 

Martin Šabo doporučuje, aby ste pri platbách do štátov eurozóny platili v eurách a s príjemcom si dohodli podmienky tak, aby platba spĺňala všetky potrebné kritériá a mala správne a úplné údaje. Vhodné je aj vybrať si vhodný balík služieb, ktorý má takéto prevody zahrnuté v cene.

„Pri ostatných menách a platbách si treba vopred zistiť možnosti prevodu do konkrétnej banky príjemcu, aké má poplatky za prichádzajúce platby a vybrať si správne prevodné kódy,“ dodáva hovorca OTP banky. Prevodové alebo poplatkové kódy sú tri: BEN znamená, že všetky poplatky hradí príjemca, pri SHA kóde zadávateľ platí poplatky svojej banky a prijímateľ svojej a pri OUR zase všetky poplatky hradí odosielateľ. 

Hovorkyňa Sberbanky radí zadávať prevodné príkazy do zahraničia elektronicky. „Napríklad pri elektronickom prevode v rámci EÚ a Eurozóny v mene euro, s uvedením čísla účtu príjemcu v tvare IBAN, BIC kódu banky príjemcu a poplatkovou inštrukciou SHA je poplatok 17 centov. Za zrealizovanie takéhoto papierového prevodného príkazu na pobočke si účtujeme 1,20 eur,“ dodáva. 

Na poplatkoch ušetríte aj vtedy, ak má príjemca banku v rovnakej bankovej skupine v akej je vaša banka. V Tatra banke, ušetríte pri posielaní inej meny do dcér RBZ, rakúskej bankovej skupiny, ktorá vlastní túto banku. Platba v eurách do štátov eurozóny a do bánk skupiny RBZ vás výjde cez internet 8 eur namiesto 10 eur do bánk mimo skupiny. 

V Sberbanke zase ušetríte keď zasielate peniaze v rubľoch, eurách či dolároch v prospech klientov jej materskej banky v Rusku. Za taký prevod zaplatíte 9,90 eur. Pri prevodoch do iných bánk  sú poplatky o niečo vyššie. Podľa výšky prevádzanej sumy zaplatíte cez internet poplatky od 10 do 45 eur a na pobočke od 15 do 50 eur. 


Pozor na skryté poplatky

Aby ste sa vyhli prekvapeniu v podobe toho, že pošlete zálohu na ubytovanie, ale príjemcovi nepríde celá suma, lebo si niečo strhne z prevádzanej sumy banka prijímateľa alebo korešpondečná banka dávajte si tiež pozor na poplatkové kódy.

Ak chcete , aby príjemcovi dorazila celá suma musíte zadať OUR kód. Vtedy však zaplatíte všetky poplatky vy ako odosielateľ. „V ostatných prípadoch si banky svoje poplatky môžu strhnúť z prevádzanej sumy v zmysle svojho cenníka,“ vysvetľuje Šabo.

Neprehliadnite:
Foto: BANKY.sk