V banke si cez internet či mobil zriadite aj účet

Autor: Andrej Dorič
30.08.2013 (07:00)

V ére internetu si môžete v banke založiť účet či požiadať o úver aj online. Nie všetky banky však ponúkajú také možnosti.  
 
Cez internet banking si dnes môžete prehliadať stav vášho účtu. Online môžete zadávať platobné príkazy, robiť zmeny na účte, požiadať o novú platobnú kartu, dobiť si kredit na mobile či zriadiť si termínovaný vklad. To však neplatí rovnako pre kamenné a online banky. 

Pri zriadení účtu online alebo pri poskytovaní úveru sú už banky opatrnejšie. Niektoré vám otvoria účet aj bez navštívenia pobočky a či vám požičajú peniaze bez toho, aby vás videli naživo. Iné vás chcú vidieť naživo na pobočke.

Účet online aj na pobočke


V online banke ZUNO si účet založíte aj bez návštevy pobočky. Funguje to tak, že na internete vyplníte krátku online žiadosť a podpíšete ju  s kuriérom, ktorý vám ju donesie. Druhá možnosťje urobiť všetko online bez kuriéra „Potom stačí zaslať platbu z inej banky napríklad 1 cent, odfotiť a nahrať občiansky preukaz, vodičský preukaz alebo pas a výpis z banky,“ vysvetľuje Lukáš Tomis, hovorca ZUNO. 

Kamenné banky sú pri zakladaní účtu striktnejšie ako online banky a chcú vidieť klienta naživo v pobočke. „V súčasnosti je možné otvoriť si bežný účet len pri fyzickej návšteve pobočky a po predložení občianskeho preukazu,“ informuje Marína Masárová, hovorkyňa Tatra banky.

V ZUNO banke si môžete online požiadať o novú platobnú kartu či zriadiť si termínovaný vklad. Naopak v Tatra banke to možné nie je. Tá umožňuje cez internet banking požiadať o predschválenú kreditnú kartu.

Odporucame

Vklad si zriadite cez telefón, úver aj online


Termínovaný vklad si v Tatra banke tiež nezriadite online, ale telefónom sa to už dá. “Klient si ho však môže zriadiť okrem pobočky aj prostredníctvom kontaktného centra DIALOG,“ dodáva Masárová. Navyše cez internet si môžete zriadiť i:deposit, ktorý je obdobou termínovaného vkladu. 

Čo sa týka úverov, opäť ZUNO banka je liberálnejšia a dala by pôžičku aj klientovi, ktorého nikdy jej pracovníci nevideli naživo. O úver v tejto banke môžete požiadať online a cez internetu je možné aj nahrať všetky dokumenty, ktoré od vás banka vyžaduje.

Naopak Tatra banka by klientom, ktorí nikdy nenavštívili našu pobočku, úver neposkytla. Takisto pri žiadosti o štandardný bezúčelový úver nie je možné požadované dokumenty doručiť cez internet. 

V tejto banke však môžete požiadať online o predschválený bezúčelový spotrebný úver. 
V Zuno je možné požiadať online aj o povolené prečerpanie. V Tatra banke zase cez internet dá urobiť zmena na povolenom prečerpaní.

Čo všetko sa dá robiť v banke cez internet
  Prehľad platieb Zaslať platbu Otvoriť si účet Zriadiť termínovaný vklad Požiadať o úver Podpísať dokumenty
Tatra banka áno áno nie nie áno nie
Zuno áno áno áno áno áno áno

 

Podpis cez smsku


Ako je to s podpisovaním dokumentov pre banku? Musíte mať elektronickým podpis alebo sa dá táto povinnosť nejako obísť?

V ZUNO sa úverová zmluva podpisuje sms kódom, ktorý slúži ako náhrada podpisu. V jej kamennej sesterskej banke to možné nie je.

Cez mobil už urobíte veľa operácii


Keďže internet je už bežná vec aj v mobile, banky poskytujú služby aj cez tieto telefóny.
V ZUNO si cez mobilné aplikácie môžete zriadiť účet, zadávať domáce platby, skenovať faktúry a zloženky, vyhľadávať bankomaty. Cez mobil taktiež získate informácie o jednotlivých produktoch, prehľad realizovaných a nerealizovaných, či trvalých platieb. Cez aplikácie je tiež možné nastaviť si limit na kartách, prípadne zablokovať kartu.

V Tatra banke si cez mobil zistíte pohyby na účte, môžete uhradiť dlžnú sumu za kreditnú kartu na kreditke, získať prehľad o platbách či požiadať o predschválený spotrebný úver. V tejto banke môžete cez mobil aj bezkontaktne platiť v obchode alebo posielať cez VIAMO platby známym či rodine.
Foto: BANKY.sk