Ako sa vyznať v spleti spotrebných úverov

Autor: Ľudovít Petržala
20.11.2013 (07:00)

Banky ponúkajú hotovú spleť úverových finančných produktov a stratiť sa pri ich výbere nie je až tak zložité. Kedy sa ktorý oplatí a aké sú ich výhodya nevýhody?  
 
Spotrebné úvery môžu byť dlhodobé, krátkodobé, zabezpečené nehnuteľnosťou, účelové či bezúčelové. Samozrejme niektoré majú svoje špecifické využitie, ale iné sa zasa prekrývajú a rôzne kombinujú. Pričom každý parameter má vplyv na úrokovú sadzbu, dostupnosť pre klienta a ponúka rôznu flexibilitu.

Bezúčelové spotrebné úvery sú voľnejšie


S týmto typom úveru môžete prakticky financovať čokoľvek, lebo nie je potrebné dokladovať ako boli požičané peniaze využité. To znamená, že ponúka väčšiu flexibilitu a vyžaduje jednoznačne menej papierovačiek.

Špeciálnym typom spotrebného úveru je aj americká hypotéka. Ide o spotrebný úver založený nehnuteľnosťou, ktorý je možné použiť na čokoľvek . Navyše úroková sadzba pri tomto úvere je výrazne nižšia ako pri iných typoch spotrebných úverov. Prehľad úrokových sadzieb pre bezúčelové úvery jednotlivých bánk nájdete tu

Výhody a nevýhody jednotlivých druhov spotrebákov


Spotrebný úver účelový

+vyššia suma pôžičky 
+dlhšia doba splácania
- nižšia voľnosť pri použití
- viac papaierovačiek


Spotrebný úver bezúčelový

+väčšia voľnosť pri financovaní
+menej dokladov pri vybavovaní
- menšie sumy úveru
-kratšia doba splácania

 

Účelové spotrebné úvery na vyššie sumy


S účelovými úvermi sú spojené väčšie papierovačky, pretože banky požadujú doklad, ktorý potvrdí na čo boli peniaze použité. Tieto úvery sú vo väčšine prípadov vyplácané bezhotovostne a priamo na účet predajcu po predložení faktúry klientom. 

V minulosti tiež platilo, že na týchto úveroch bola nižšia úroková sadzba, ale dnes to už vôbec nemusí byť pravidlo. Často krát sú na rovnakej úrovni ako bezúčelové.

Ďalší rozdiel je  v tom, že na účelový úver môžete zvyčajne získať viac peňazí alebo mať dlhšiu dobu splácania, ale to býva na úkor väčších vybavovačiek a nižšej flexibility.

Neprehliadnite Typickým príkladom účelového úveru je spotrebný úver na auto.  Ten sa napríklad v ČSOB banke dá získať od 8,90% ročne, ale za rovnakú sadzbu môžete mať aj bezúčelový úver. Ponuku spotrebných účelových úverov vostatných bankách si môžete pozrieť tu. 

Celkový trend vývoja úverov naznačuje, že účelové pôžičky môžu o pár rokov zmiznúť z ponuky bánk. Klienti o ne stratia jednoducho záujem lebo za väčšiu námahu pri dokladovaní sa vôbec nemusia dočkať lepšieho úroku ako v minulosti a už teraz je badať, že ponuka bezúčelových spotrebákov prevyšuje tie účelové.
 
Foto: BANKY.sk