Sberbank aj VÚB banka znižovali úroky na vkladných knižkách

Autor: Ľudovít Petržala
06.12.2013 (07:00)

Uplynulý týždeň bol v znamení znižovania úrokových sadzieb na sporiacich produktoch. Klienti po novom dostanú u niektorých bánk nižšie úroky nie len na termínovaných vkladoch, ale aj vkladných knižkách.  
 
Sberbank po novom ponúka od 27. novembra nižšie úroky na vkladných knižkách. Najvýraznejší pokles bol pri knižkách s výpovednou lehotou jeden rok, tu teraz dostanete iba 0,60% úrok namiesto pôvodného 1%. Pokles o tri desatiny percentuálneho bodu bol pri knižkách s výpovednou lehotou pol roka a dva roky, pri nich sa sadzba ustálila na úrovni 0,3% a 0,8% ročne.

Okrem Sberbank znižovala sadzby na kladných knižkách aj VÚB banka. Tá znížila úroky pri pol, jedno a dvojročnej viazanosti o desatinu percentuálneho bodu. Aj napriek menšiemu poklesu sú úrokové úrokové sadzby VÚB banky nižšie ako u Sberbank. Napríklad pri jedno a dvojročnej viazanosti dostanete úrok len 0,30% ročne. 

Neprehliadnite K zmenám na vkladných knižkách sa pridali aj termínované vklady v eurách. Po novom na nich dostanete o desatinu percentuálneho bodu menšie úroky. Napríklad pri viazanosti na dva roky a vkladovom pásme do 29 999,99 eur môžete čakať úrok len 0,80% za rok. Aktuálne úrokové sadzby VÚB banky si môžete pozrieť tu. 

V nasledovnej tabuľke nájdete top 5 bánk, ktoré ponúkajú najvyšší úrok ak by ste si chceli uložiť sumu 10 000 eur na dobu jedného roku.

Banka a názov vkladu ročný úrok
J&T Banka
Termínovaný vklad
 
2,20%
BKS
Termínovaný vklad
1,95%
Prima banka
Termínovaný vklad s viazanosťou
0,80% /1,80%*
 KDB
Termínovaný vklad
 
 1,75%
OTP banka
Termínovaný vklad

Privat banka
Fix Konto
 
1,70%
 

 

*Klient so zriadeným Osobným účtom získava zvýhodnenie úrokovej sadzby


Najmenšie znižovanie sadzieb na termínovaných vkladoch vedených v eurách urobila BKS banka. Tam od 3. decembra dostanete úrok nižší o päť stotín percentuálneho bodu pri viazanostiach na dva a tri roky.

Takže pri vklade medzi 3 000 a 9 999,99 eur a dvojročnej dobe viazanosti môžete očakávať 2,05% zhodnotenie za rok namiesto pôvodných 2,10%.
Foto: Ivan Sedlák