Zdedený spotrebný úver musí splácať dedič alebo spoludlžník

Autor: Andrej Dorič
13.12.2013 (07:00)

Ak vám zomrie príbuzný, ktorý mal nesplatený spotrebný úver, v prvom rade si zistite, či mal úver poistený. Vyhnete sa starostiam.  


Ak mal zosnulý dlžník, spotrebný úver poistený, stále máte ako dediči oznamovaciu povinnosť voči banke.

 „V prípade úmrtia dlžníka, by dediči mali túto skutočnosť oznámiť banke a zároveň by mali predložiť na príslušnú pobočku banky aj úmrtný list,“ informuje Zuzana Eliášová, hovorkyňa ČSOB.

Po oznámení spolupracujte s pobočkou banky, ktorá vám poradí, aké dokumenty budete potrebovať predložiť k uplatneniu poistného plnenia v poisťovni. Následne musíte počkať na vyjadrenie poisťovne či a kedy vám poistený úver splatí.   

"V prípade vzniku nároku poskytne poisťovňa poistné plnenie vo výške nesplatenej istiny ku dňu úmrtia dlžníka priamo na účet banky, kde mal dlžník spotrebný úver," dodáva Naďa Urbanová, hovorkyňa Poštovej banky.

Ak bol úver nepoistený vy ako dedič ho nemôže odmietnuť splácať, iba v prípade, kedy ste odmietli celé dedičstvo. „Nepoistenie  úveru nemá vplyv na povinnosť dediča uhradiť dlhy dlžníka,“ dodáva Eliášová.


Neprehliadnite

Spoludlžník splácať úver musí

Iná je situácia v prípade, ak mal pozostalý na úvere spoludlžníka, ktorý je iný ako dedič.

„Ak banka poskytla úver dlžníkovi a spoludlžníkovi, ktorý nie je zároveň dedičom, tak v zmysle podmienok úverovej zmluvy v splácaní úveru pokračuje spoludlžník,“ tvrdí hovorkyňa ČSOB. Vtedy banka do dedičského konania prihlási svoju pohľadávku vyčíslenú ku dňu smrti dlžníka.

Banka však nezastaví úročenie úveru počas dedičského konania vždy ako by niekto predpokladal. Urobí tak len v prípade, ak bol dlžník na úvere sám. Ak mal spoludlžníka úroky plynú ďalej a on ich musí splácať.

V Poštovej banke počas dedičského konania môže potenciálny dedič pohľadávku ďalej splácať v ľubovoľnej výške splátky. 

"Úver sa až do úplného splatenia štandardne úročí, takže je potrebné splatiť istinu a úroky. Banka zruší zasielanie upomienok, výpisov z úverového účtu i prípadné sankčné úroky hneď, ako je upovedomená o úmrtí dlžníka. Pozostalí neplatia žiadne poplatky navyše," dodáva Urbanová.

Foto: BANKY.sk