Dlhopisy a akcie sa oplatí nakupovať za viac peňazí

Autor: Andrej Dorič
04.06.2014 (15:00)

Cez banku môžete nakúpiť akcie firiem a dlhopisy aj na priamo bez podielových fondov, ale musíte investovať viac.  
 
Ak máte radi vyššie riziko a chceli by ste aj vyššie výnosy môžete cez banku investovať akcií aj do dlhopisov. Priame investície do akcií a dlhopisov ponúkajú na Slovensku skôr privátne banky. Retailové banky vás pošlú k svojim sprostredkovateľským firmám.

Minimálna priama investícia by mala byť vyššia


Teoreticky si môžete kúpiť cez banku iba jednu akciu napríklad známej firmy napríklad Apple, ktorá sa teraz predáva okolo 637 dolárov, ale kvôli poplatkom sa akcie v malom nakupovať neoplatí.

Vo všeobecnosti spodná hranica obmedzená nie je, závisí len od nominálnej hodnoty cenného papiera. Teoreticky sa dá nakúpiť aj jeden kus, avšak z hľadiska poplatkov to nie je veľmi výhodné,“ tvrdí Katarína Sásiková, riaditeľka privátneho bankovníctva J&T Banky v našej poradni.

V tejto privátnej banke sú však všetky produkty podmienené vstupnou hranicou vkladu od 10 tisíc eur.

Zuno pasik ucet1

Tatra banka v súčasnosti už neposkytuje priamu kúpu akcií a ani dlhopisov, pretože o túto službu nebol veľký záujem u klientov. Ak ste jej privátny klient investovať môžete.

V prípade záujmu našich retailových klientov o investovanie dávame im do pozornosti podielové listy našej dcérskej spoločnosti TAM, ktoré predstavujú z nášho pohľadu lepšie rozloženie rizika ako kúpa jedného vybratého titulu,“ informuje marína Masárová, hovorkyňa Tatra banky. 

Podobne aj ČSOB banka neponúka priame obchodovanie s akciami či dlhopismi. 

Na ktorejkoľvek pobočke naši pracovníci sprostredkujú klientom uzatvorenie komisionárskej zmluvy so spoločnosťou Patria Direct, obchodníkom s cennými papiermi, cez ktorú môžete uskutočniť nákup akcií či dlhopisov,“ hovorí Zuzana Eliášová, hovorkyňa ČSOB.

Odporucame

Výnos záleží na úspechu emitenta


Pri akciách nich výnos záleží od úspechu emitenta, teda firmy, ktorá ich vydáva. Keď sa jej darí dostávate dividendy a cena jej akcií stúpa, ak nie, cena jej akcií padá a s ňou a hodnota vašej investície.

Investovať cez podielové fondy môžete aj s malou sumouVýnosy dlhopisov závisia od situácie na medzibankovom trhu úrokových sadzieb, od dĺžky splatnosti dlhopisov a od rizikových prirážok emitenta cenných papierov. Vo všeobecnosti platí, že rizikovejší emitenti ponúkajú vyššie výnosy dlhopisov. Na druhej strane je tam aj vyššie riziko, že o investíciu prídete.

Poplatky za nákup a predaj


Na nákup, alebo predaj akcií a dlhopisov si banky pýtajú poplatky. V J&T Banke je výška poplatku závislá od zrealizovaného objemu. V prípade obstarania akcií ide o 0,4 % z objemu realizovanej transakcie,minimálne však 10 eur.

UniCredit Bank zaplatíte za nákup dlhopisov od 0,3% do 0,5% z objemu obchodu minimálne 35 eur. Pri nákupe akcií je poplatok 1% z objemu obchodu minimálne 35 eur nielen pri nákupe, ale aj pri predaji. 

Navyše musíte rátať s poplatokom za vedenie majetkového účtu vo výške 0,20% až 0,60% ročne minimálne 2 eura mesačne a maximálne 30 eur mesačne.
Foto: BANKY.sk