Pri rozvode s hypotékou si dajte pozor na záložne právo

Autor: Andrej Dorič
14.07.2014 (07:00)

Ak chce záložca vlastnícke právo k nehnuteľnosti previesť, banka spravidla tomuto prevodu nebráni.  
 
Na Banky.sk sa obrátila čitateľka, ktorá má spoločný úver na dom s manželom, s ktorým sa rozvádza. Ona je spoludĺžníčka, ale manžel je majiteľ domu. Krátko pred rozvodom daroval jej manžel polovicu domu svojmu otcovi, pričom ju o tom neupovedomil. Zisťovali sme či banka mohla povoliť prevod majetku bez súhlasu spoludlžníka.

dobra-pozicka

„Prevod vlastníckeho práva k nehnuteľnosti nepovoľuje banka, ale kataster. Ak je úver zabezpečený záložným právom k prevádzanej nehnuteľnosti, záložca by mal v každom prípade banke oznámiť, že má záujem previesť vlastnícke právo k nehnuteľnosti,“ tvrdí Štefan Frimmer, hovorca Slovenskej sporiteľne.

Banke je v podstate jedno kto je vlastník nehnuteľnosti, pokiaľ je kvalitne zaručená a spláca sa na nej hypotéka. V banke sa dokonca dá zriadiť záložné právo aj na nehnuteľnosť, ktorá nie je vo vlastníctve dlžníka úveru, ale inej osoby. 

„Ak chce záložca vlastnícke právo k nehnuteľnosti previesť, banka spravidla tomuto prevodu nebráni, a to z dôvodu, že záložné právo k nehnuteľnosti trvá aj po zmene vlastníckeho práva,“ dodáva Frimmer. 

Neprehliadnite Vyriešiť pochybnosti o prevode nehnuteľnosti či falšovaní podpisov by si mala spoludlžníčka overiť aj v bankeaj na katastri.

Frimmer potvrdzuje, že manželka ako spoludlžník má právo nahliadnuť do úverovej zmluvy, pretože
úverovú dokumentáciu majú k dispozícii všetci dlžníci.

Prevod záložného práva bez overenia si totožnosti dlžníkov a ich podpisu v banke nie je možný, 
Tá si pri každom úkone overuje totožnosť klienta.

„Na úkon klienta, pri ktorom nie je overená totožnosť sa spravidla neprihliada,“ dodáva Frimmer. 
 
Foto: Ivan Sedlák